Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Svatý Martin letos do Jihlavy nepřijede, jinde ale průvod plánují. Třeba Třešť nebo Jemnice

Ve čtvrtek 11. listopadu slaví svátek Martin. S tímto datem bývají spojené oblíbené průvody a poutě. Letos však budou značně omezené. Třeba Jihlava nakonec žádný průvod kvůli nepříznivé epidemiologické situaci pořádat nebude. Některá města na Vysočině ale oslavy nakonec přece jen uspořádají.

Svatomartinské oslavy se letos nakonec nebudou konat třeba v krajské Jihlavě, stejně jako tomu bylo vloni. „Vzhledem k tomu, že jde o hodně navštěvovanou akci a vzhledem ke stávajícím opatřením a nepříznivé epidemiologické situaci jsme se nakonec rozhodli akci neuskutečnit. Je mi to osobně moc líto," uvedl již dříve na dotaz Jihlavské Drbny Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Město rozhodnutí zdůvodnilo i tím, že chce předejít případnému rozříření nákazy onemocněním covid-19 a stížnostem z řad veřejnosti na konání tak hojně navštěvované akce, a to v době, kdy se udělují ve školách ředitelstvá volna, narůstají karantény a respirační onemocnění, ale i čísla s nákazou covid-19. „Město nechce z této již tradiční akce udělat pouze osekanou akci bez programu, ohňostroje, jarmarku, a to jen kvůli tomu, aby byla," dodává Koukal s tím, že akce již byla připravená včetně vytištěných plakátů. 

K celé situaci a také k organizaci obou akcí se vyjádřila také primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava). „Ani my nejsme nadšení, že Martina musíme zrušit. Vládní nařízení jasně stanovují podmínky, za kterých je možné akce pořádat. Pořadatel má jasně danou povinnost zajistit, aby byly tyto podmínky dodrženy, a patří mezi ně jednak limity, kolik lidí může akci navštívit, jednak kontrola bezinfekčnosti, a jednak kontrola nošení respirátorů po celou dobu akce,“ sdělila Karolína Koubová na svém facebookovém profilu. 

Kam zajet na Martina? 

Jiná situace je například v Jemnici na Třebíčsku. Tam se bude konat svatomartinský průvod přímo 11. listopadu, tedy na svátek Martina. Průvod v Jemnici povede od restaurace Na Podolí směrem k zámku. Zde se lidé mohou těšit na divadlo a také na ohňovou show.

Na svatomartinský průvod se lze ve čtvrtek 11. listopadu jet podívat také do Žirovnice na Pelhřimovsku. Zde akce startuje v 17 hodin. Průvod vychází od památníku v Žižkově ulici k zámku. 

Svatý Martin i o víkendu 

Svatomartinský program bude probíhat i během víkendu, a to třeba v sobotu 13. listopadu v Havlíčkově Brodě. Místem konání bude od 17 hodin pak Budoucnost, lidé si s sebou mohou vzít lampiony. Program bude doplněn o krátké živé vstupy ze života svatého Martina.

Svatomartinský víkend zažijí i lidé v Třešti na Jihlavsku. Tam bude po oba víkendové dny, teda v sobotu i v neděli, probíhat svatomartinská pouť. Po celý víkend budou na náměstí připraveny stánky s atrakcemi. V sobotu od 16:30 je naplánovaný průvod, a to se začátkem na tradičním místě. Tím je kostel sv. Martina. Poté se návštěvníci společně s Martinem na bílém koni vydají na bývalý zimní stadion. Zde se mohou od 17 hodin těšit na ohňovou show, bubeníky či vystoupení se psy. Chybět nebude ani svatomartinská legenda.

Ohodnoť článek

Foto Kudy z nudy

Štítky svatý Martin, průvod, covid, koronavirus, pouť, Třešť, Jemnice, Žirovnice, Jihlava, Kraj Vysočina, Karolína Koubová, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatý Martin letos do Jihlavy nepřijede, jinde ale průvod plánují. Třeba Třešť nebo Jemnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.