Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavský Mariánský sloup v sobotu zrůžoví. Akce upozorní na nebezpečí mozkové mrtvice

Také Jihlava se připojí ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, a to ve sobotu 15. května. V této celorepublikové akci se města zapojují tak, že svoje dominanty nasvítí růžovou barvou. V našem městě bude nasvícený Mariánský sloup na Masarykově náměstí.

Cévní mozková příhoda je celosvětově třetí nejčastější příčinou úmrtí. V případě zasažení mrtvicí je nutná okamžitá lékařská pomoc.

Všechny dominanty se ve městech rozsvítí ve stejný čas – v 17:00 a růžově budou svítit až do sobotní půlnoci.

Kromě našeho města se zapojí třeba i Praha s osvíceným Tančícím domem, radnice v Karlových Varech, stejně jako ve Zlíně, dále pak Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, olomoucká radnice, olomoucký Sloup Nejsvětější Trojice, Galerie města Olomouce a balkon Mahenova divadla v Brně.

Proč zrovna růžová?

Růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o projevech mozkové mrtvice a možnostech její včasné léčby. Čas je v případě mrtvice tou nejdůležitější veličinou. Na zahájení léčby má pacient jen 4-6 hodin. Je tedy důležité poskytnout široké veřejnosti dostatek informací, aby se do nemocnice dostali včas. Po uplynutí této kritické hranice už totiž pacientům není pomoci a zbývá jen čekat, jak masivně bude mozek zasažen. Ačkoliv ve více než 50 % případů můžeme cévní mozkové příhodě předejít prevencí, i tak zůstává druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku.

Ohodnoť článek

Foto jihlava.cz

Štítky Mariánský sloup, Jihlava, mozková mrtvice, růžová, mrtvice, Mahenovo divadlo, Praha, Karlovy Vary, Tančící dům, Zlín, Ústí nad Labem, Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský Mariánský sloup v sobotu zrůžoví. Akce upozorní na nebezpečí mozkové mrtvice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.