Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lokality Hrádek a Horka na Vysočině nechtějí do pracovní skupiny správy úložišť. Ta nabídka nás uráží, zní od starostů

Lokality Hrádek a Horka na Vysočině, které patří mezi čtyři lokality v Česku zvažované pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu, nechtějí do lokální pracovní skupiny navržené správou úložišť. Představitelé obcí z obou území na Vysočině dnes uvedli, že do těchto skupin své zástupce nepošlou. Mají za to, že by v těchto skupinách nebyli v jednání se státem rovnoprávnými partnery.

Obě lokality se stavbě úložiště dlouhodobě brání. Právní zástupce obcí z Hrádku na pomezí Jihlavska a Pelhřimovska v tomto týdnu poskytl médiím dopis Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) rozeslaný obcím. Ředitel správy Jan Prachař v něm uvádí, že by pracovní skupina měla být založená v každé ze čtyř lokalit. Měla by podle něj představovat základní komunikační platformu pro výměnu informací a spolupráci mezi státními institucemi, příslušnými obcemi a krajem.

V ČR se v souvislosti s úložištěm nejdřív uvažovalo o devíti místech. Snížení počtu na čtyři loni schválila Rada SÚRAO a pak i vláda. Ve zúženém seznamu kromě dvou území Vysočiny zůstaly lokality Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065.

"Vaší účastí v činnosti Lokální pracovní skupiny nevyjadřujete souhlas s jakýmkoli krokem přípravy hlubinného úložiště nebo s jeho budováním," sdělil Jan Prachař obcím. Starosty požádal o nominaci jejich zástupce do pracovní skupiny a jeho náhradníka.

Obce z lokality Hrádek ve společném prohlášení uvedly, že za klíčový považují zákon o zapojení obcí do procesu výběru lokality hlubinného úložiště. "V tomto bodě jsme připraveni k dalšímu jednání se všemi účastníky legislativního procesu," uvedly.

Starostové z lokalit Vysočiny k rozhodnutí vlády: Proti úložišti budeme bojovat dál

Starostové z lokalit Horka a Hrádek na Vysočině, které dnešním rozhodnutím vlády zůstaly ve zúženém seznamu čtyř míst v Česku zvažovaných pro hlubinné úložiště jaderného odpadu, dnes shodně řekli, že budou proti této stavbě bojovat dál. Starosta...

Podle starosty Dolní Cerekve Zdeňka Dvořáka obcím rozhodně nepřipadá, že by v navrhované pracovní skupině byly rovnými partnery při jednání se státem.

"Nejdeme do toho taky. Nás to uráží, taková nabídka, v podstatě jednostranné komunikace, v roli nějakých pozorovatelů," řekl Zdeněk Souček, starosta Rudíkova na Třebíčsku. Tato obec je z lokality Horka.

Návrh správy úložišť kritizovala minulý měsíc i Platforma proti hlubinnému úložišti. V tiskové zprávě uvedla, že podle návrhu statutu bude vše kolem skupiny pevně řízené správou úložišť. "Zákon řešící celou problematiku a rovnocenné postavení obcí je jen na úrovni nesplněných slibů," uvedl Petr Klásek, starosta obce Chanovice z lokality Březový potok a mluvčí platformy.

I v této době jsme ve spojení s lokalitami, kde by mohlo vzniknout úložiště, říká náměstkyně Hajnová

Ke konci roku 2020 vláda ČR vybrala čtyři finální lokality, na nichž by mohlo být vybudováno úložiště jaderného odpadu. Hned dvě ze čtyř lokalit leží v našem kraji, konkrétně jde o lokalitu (Čertův) Hrádek spadající do oblasti pod Čeřínkem na...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto oenergetice.cz

Štítky ČR, energie, odpady, správa, jaderná, Vysočina, Hrádek, Kraj Vysočina, Česko, Správa úložišť radioaktivních odpadů, okres Jihlava, okres Pelhřimov, Zdeněk Souček, Zdeněk Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokality Hrádek a Horka na Vysočině nechtějí do pracovní skupiny správy úložišť. Ta nabídka nás uráží, zní od starostů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.