Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lokality Vysočiny zvažované pro úložiště jaderného odpadu žádají setkání s Babišem

, aktualizováno 2. července 2020, 17:10

Obce z obou lokalit na Vysočině zvažovaných pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu žádají dopisem o schůzku premiéra Andreje Babiše (ANO). Dnes to sdělili zástupci dotčených obcí. Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) schválila minulý měsíc snížení počtu vytipovaných lokalit pro úložiště v Česku z devíti na čtyři. Ve zúženém seznamu zůstaly z Vysočiny lokality Hrádek na Jihlavsku a Horka na Třebíčsku. Konečné slovo bude mít vláda. Babiš dnes řekl, že žádost postupuje vicepremiérovi Karlu Havlíčkovi (za ANO), který to má na starosti.

Podle zástupců obcí lze předpokládat, že vláda bude tento bod projednávat brzo. Premiéra žádají o osobní schůzku v nejbližším možném termínu. Odvolávají na jeho květnové vyjádření v Poslanecké sněmovně, kde podle nich přislíbil další možnou diskusi k tomuto tématu.

„Dle našeho názoru je zásadním pochybením celého procesu, že jak SÚRAO, tak ministerstvo průmyslu a obchodu, nedodržely své sliby, že před zúžením počtu lokalit bude přijat příslušný zákon o zapojení dotčených obcí a veřejnosti," uvedly obce dopise adresovaném premiérovi. Argumentují také tím, že závěrečná zpráva, podle níž se snížil počet lokalit pro úložiště, nebyla oficiálně zveřejněná a dotčené obce ji nemohly připomínkovat. Podle obcí nelze vyloučit, že některé podklady a závěry zprávy neodpovídají skutečnosti. „Tento zásadní procesní aspekt může být i důvodem pro budoucí možné soudní spory spojené se stavbou hlubinného úložiště," stojí v textu.

Ke kroku dotčených obcí na Vysočině směrem k premiéru Babišovi se vyjádřil také Luboš Kliment, společný právník lokality Hrádek. „Uvidíme, zda jsou problémy Vysočiny a jeho obyvatel pro pana premiéra téma. Doufáme, že se pan premiér nerozhodne pouze na základě utajované zprávy SÚRAO, kterou obcím nikdo oficiálně neukázal, ale prostor dostane i druhá strana."

V boji proti uložišti se nevzdáme, zní z lokality Hrádek. Obce představují další strategii

Ve čtvrtek 4. června byl redukován počet lokalit pro stavbu úložiště radioaktivních odpadů z devíti na čtyři. Mezi vybranými lokalitami, které postupují do „dalšího kola“, jsou i dvě z Vysočiny – Hrádek na Jihlavsku a Horka na Třebíčsku....

Lokalita Hrádek zasahuje do území šesti obcí, lokalita Horka zahrnuje devět obcí na pomezí Třebíčska a Ždárska. O sepsání dopisu premiérovi informoval společný právní zástupce obcí z Hrádku Luboš Kliment, za území Horka společnou aktivitu potvrdil starosta Rudíkova Zdeněk Souček.

Mezi čtyři lokality, které by měl stát dál zkoumat kvůli stavbě úložiště, je kromě dvou území Vysočiny Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.


Úplné znění dopisu

Vážený pane premiére,

obracíme se na Vás jako zástupci obcí z lokalit HORKA /obce - Budišov, Rudíkov, Rohy, Vlčatín, Oslavička, Nárameč, Oslavice a Osové/ a (ČERTŮV) HRÁDEK /obce - Cejle, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohozná/ ve věci možné stavby hlubinného úložiště vysokoaktivních radioaktivních odpadů (dále jen „hlubinné úložiště nebo HÚ“). Počátkem června 2020 doporučil poradní panel expertů Správy úložišť radioaktivních odpadů zúžení počtu zkoumaných lokalit z 9 na 4, následně bylo toto zúžení potvrzeno i Radou SÚRAO. Definitivní rozhodnutí o zúžení počtu lokalit je v pravomoci vlády ČR a dá se předpokládat brzké zařazení tohoto bodu na program jednání vlády. 

Dle našeho názoru je zásadním pochybením celého procesu, že jak SÚRAO, tak MPO, nedodržely své sliby, že před zúžením počtu lokalit bude přijat příslušný zákon o zapojení dotčených obcí a veřejnosti. Jako vysoce problematický se nám jeví také fakt, že podkladem pro zúžení počtu lokalit bylo provedeno na základě Závěrečné zprávy, která však nebyla oficiálně zveřejněna ani předložena dotčeným obcím k uplatnění připomínek. Popsaným postupem nepochybně dochází k narušení důvěry veřejnosti v proces výběru lokality vhodné pro možnou budoucí stavbu hlubinného úložiště. Navíc s ohledem na vyloučení věcné oponentury Závěrečné zprávy ze strany dotčených obcí nelze vyloučit, že některé podklady a závěry uvedené v Závěrečné zprávě neodpovídají skutečnosti a bude rozhodováno na základě neverifikovaných skutečností a závěrů. Tento zásadní procesní aspekt může být i důvodem pro budoucí možné soudní spory spojené se stavbou hlubinného úložiště.

Z Vašich vyjádření učiněných na půdě Poslanecké sněmovny dne 28. května 2020, kde jste přislíbil další možnou diskuzi k tomuto tématu, jsme vyrozuměli a dovozujeme, že jste otevřen dialogu s obcemi jako legitimními zástupci občanů dotčených obcí.

Jsme si samozřejmě plně vědomi Vašeho pracovního vytížení jako předsedy vlády, přesto bychom Vás chtěli požádat o osobní schůzku v nejbližším možném termínu, kde bychom rádi projednali možnosti ve vztahu k procesu vyhledávání a zužování počtu vhodných lokalit pro případnou stavbu hlubinného úložiště vysoce radioaktivních odpadů.    Rádi bychom Vám předložili argumenty, o nichž jsme přesvědčeni, že vedou k vyřešení tohoto citlivého problému, a zároveň tak ušetřit mnoho miliard z jaderného účtu.

Předem děkujeme za Váš čas věnovaný tomuto nepochybně důležitému tématu.

V Dolní Cerekvi dne 2.7.2020

Autoři | Foto oenergetice.cz

Štítky energie, odpady, správa, Babiš, jaderná, Vysočina, Kraj Vysočina, odpad, Andrej Babiš, Správa úložišť radioaktivních odpadů, ANO 2011, vláda, Hrádek, Česko, Karel Havlíček, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokality Vysočiny zvažované pro úložiště jaderného odpadu žádají setkání s Babišem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.