Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V boji proti uložišti se nevzdáme, zní z lokality Hrádek. Obce představují další strategii

Ve čtvrtek 4. června byl redukován počet lokalit pro stavbu úložiště radioaktivních odpadů z devíti na čtyři. Mezi vybranými lokalitami, které postupují do „dalšího kola“, jsou i dvě z Vysočiny – Hrádek na Jihlavsku a Horka na Třebíčsku. Dotčeným obcím se toto rozhodnutí nelíbí a zástupci lokality Hrádek představují strategii dalšího postupu. Na prvním místě je pro ně hlavně ochrana zdrojů pitné vody.

„Nyní přichází další rána, tentokrát od Nejvyššího správního soudu, který ve své podstatě konstatoval - pokud bude třeba, budete se muset „obětovat“,“ sdělil Luboš Kliment, právní zástupce obcí z lokality Hrádek.

„Místní komunity v nadějných lokalitách zásadně nemají právo geologickému průzkumu a jiným způsobům zjišťování relevantních podkladů pro výběr bránit. Nemají právo „utnout již v zárodku“ úvahy o tom, že by případně lokalita na území jejich obce mohla být trvalým úložištěm. Trvalé úložiště je věcí veřejného zájmu vysoké míry důležitosti; pokud bude určitá lokalita při férovém zohlednění relevantních hledisek vybrána jako místo pro trvalé úložiště, musí se místní komunita ve prospěch tohoto veřejného zájmu „obětovat“,“ stojí v rozsudku Nejvyššího správního soudu.

Zmíněné čtyři lokality byly navrženy na základě technického hodnocení experty z poradního panelu Správy úložiště radioaktivního odpadu (SÚRAO). Rozhodnutí expertů musí ještě schválit Rada SÚRAO a definitivní slovo bude mít Vláda ČR.

Úložiště jaderného odpadu má vzniknout na jedné ze čtyř vybraných lokalit – konkrétně to je Březový potok v Plzeňském kraji, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Janoch v blízkosti JE Temelín.

Jednání odborné komise SÚRAO jako pozorovatel sledoval starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák, který se také účastnil čtvrtečního setkání, kde byli zástupci lokalit seznámeni s prozatímními závěry. „Bohužel došlo k tomu, na co jsme celou dobu poukazovali a před čím jsme varovali – voda nikoho moc nezajímala a byla pouze jedním z mnoha kritérií. Na základě mnoha dat, která byla odhadnutá nebo s velkou mírou nejistoty, se udělalo hodnocení a dopadlo to, jak to dopadlo. Za všechny mohu říct, že boj o národní zdroje pitné vody nevzdáme," prohlásil k rozhodnutí expertů Zdeněk Dvořák.

„Chtěli bychom i nadále pokračovat ve společné cestě." 

Starostové a občané z Hrádku podle svých slov nic nevzdávají a představují strategii dalšího postupu pro záchranu národních zdrojů pitné vody. „Chtěli bychom i nadále pokračovat ve společné cestě zahrnující aktivní kroky směrem k veřejnosti a také v politických vyjednáváních s územními samosprávami a hledat podporu pro ochranu národních zdrojů pitné vody. Tato ochrana národních zdrojů pitné vody je zájmem veřejným a dokonce vysoce převyšuje zájem na umístění úložiště v lokalitě (Čertův) Hrádek,“ uvádí společný právník obcí Kliment a poukazuje na to, že během jednoho roku již odmítly stavbu úložiště v této lokalitě desítky obcí a měst z okresů Jihlava a Pelhřimov, a to třeba i včetně Pelhřimova či všech obcí sdružených ve Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko. Jediný, kdo se ke stavbě úložiště dosud jasně nevyjádřil, je Město Jihlava.

V Jihlavě se mluvilo o úložišti jaderného odpadu. U Batelova by mohla vzniknout nová vodní nádrž

V Jihlavě se debatovalo o stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Ve středu 13. listopadu se v gotickém sále jihlavské radnice sešli odborníci na danou problematiku a společně s lidmi téměř tři hodiny diskutovali o tom, co by případná...

Zástupci Hrádku se chystají poslat žádost jihlavským zastupitelům, ve které půjde o podporu a odmítnutí stavby úložiště v lokalitě Hrádek. Dále dělají vše pro to, aby se uskutečnilo veřejné jednání v Poslanecké sněmovně.

VIDEO: Čerti byli v Jihlavě o měsíc dřív. Žádali na radnici o pomoc s úložištěm jaderného odpadu

Za týden se v Jihlavě uskuteční veřejné setkání k tématu hlubinného úložiště. Cílem veřejného setkání má být poskytnout široké veřejnosti co nejpřesnější informace a zodpovědět otázky. Čerti byli vedení krajského města upozornit, že případné...

A v neposlední řadě budou i nadále bojovat o ochranu zdrojů pitné vody.  „Jeden ministr s námi jedná o vodní nádrži a druhý navrhne tu samou lokalitu vládě, aby se tam udělala skládka jaderného odpadu!“ nebere si servítky starosta Zdeněk Dvořák a předkládá vizi propojení občanů, obcí a spolků. „Je potřeba si uvědomit, že voda je tou nejdůležitější surovinou. Několik let už nás trápí sucho a v budoucnosti to bude bohužel normální stav. Klíčové vodní zdroje musíme skutečně chránit, když to nezajistí vláda, tak je to na občanech a obcích,“ dodává s tím, že konkrétní kroky v tomto směru budou průběžně zveřejňovány.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky Hrádek, úložiště, jaderný odpad, Nejvyšší správní soud, strategie, pitná voda, odpad, Kraj Vysočina, okres Jihlava, okres Třebíč, Nejvyšší správní soud České republiky, Zdeněk Dvořák, Správa úložišť radioaktivních odpadů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V boji proti uložišti se nevzdáme, zní z lokality Hrádek. Obce představují další strategii | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.