Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2022? Kdo bude vládnout v Jihlavě? Týden jednání za námi, složení koalice ovlivní i výsledek senátních voleb

Doposud jako opatrné a seznamovací, ale zároveň poměrně konstruktivní. Tak hodnotí dosavadní povolební vyjednávání lídři všech uskupení, které se na další čtyři roky ocitnou v jihlavském zastupitelstvu. Velký význam pro výslednou podobu koalice a opozice pak má mít i výsledek druhého kola senátních voleb.

Zastupitelské kluby, které komunálních volbách překročily pětiprocentní hranici, mají za sebou první kolo povolebních vyjednávání. Jak uvedlo hned několik lídrů, šlo zejména o seznamovací setkávání a vytyčení bodů, na kterých se mohou jednotlivě strany shodnout. Výrazný posun, případně zásadní průlom lze očekávat v následujícím týdnu, protože už jsou známy výsledky druhého kola senátních voleb.

Jihlavské zastupitelstvo má v 37 členů, nadpoloviční většina je tedy 19 zastupitelů. ANO získalo v komunálních volbách 14 křesel, spojení ODS a KDU-ČSL má 11 mandátů, SPD, STAN a PiFo (Piráti a Fórum Jihlava) po 4 mandátech.  

V Jihlavě totiž došlo k docela pikantní situaci. Krajské město spadá do volebního obvodu 52, kde se ve druhém kole utkal nakonec vítězný Miloš Vystrčil (ODS) s Janou Nagyovou (ANO). Na tomto poli každá se stran podporovala svého kandidáta v poměrně vyhrocené kampani, na poli komunálním se však zároveň snažily najít řeč vzhledem k možné koalici.

Právě vítězné ANO má dobrou vyjednávací pozici, disponuje 14 křesly v jihlavském zastupitelstvu. S druhými v pořadí, společným uskupením ODS a KDU-ČSL, které získalo 11 mandátů, by to totiž dokázali vytvořit v 37členném zastupitelstvu pohodlnou většinu bez kohokoli dalšího.  

VOLBY 2022: V Jihlavě startují jednání o koalici. Nemám případně problém s opoziční rolí, říká za ODS Petr Ryška

Jak dopadly komunální volby v Jihlavě, už je od sobotního večera jasné. V městském zastupitelstvu, které má 37 členů, usednou (staro)nové tváře. Oproti jiným městům v ČR, kde je třeba už jasné, kdo usedne ve vedení města, jsou jednání v krajské...

„Výsledky senátních voleb mohou o mnohém rozhodnotut, osoba senátora může hrát roli v dalším vyjednávání a směřování celé Jihlavy,“ prozradil ještě v pátek večer Radek Popelka, lídr hnutí ANO. Ten se v tomto týdnu setkal s členy všech stran, které se dostaly do zastupitelstva. Prvotní diskuze s nimi hodnotí jako konstruktivní, nicméně spíše seznamovací. Průlom očekává prý ve středu, více však z taktických důvodů odmítl prozradit. Dodal však, že „ve hře je stále více variant“ a to jak stávající model (vítězné ANO v opozici - pozn. red.) nebo stabilnější koalice tvořená spoluprací ANO a ODS + KDU-ČSL.

Karty zatím příliš nechtěl odkrývat Petr Ryška, jednička společné kandidátky ODS a KDU-ČSL. I ten také připustil, že výsledek senátních voleb bude mít na další hovory vliv. „V tuto chvíli jsou otevřeny všechny varianty, doposud jsme se spíš bavili o programu a prioritách.“ Dále řekl, že další situaci a možnosti bude probírat s místní radou ODS a samozřejmě s lidovci. „Určitě se setkáme znovu,“ naznačil, že připraven k dalšímu jednání. 

Dvě velké strany a k nim někdo další?

Méně možností k diskuzi měli zástupci SPD, třetího pořadí v komunálních volbách. „Někteří k nám chovají zášť, to je STAN a Piráti, tam nemá cenu se nijak tlačit,“ přiznal Petr Paul, lídr hnutí. Uvedl, že jednání s členy zástupci ANO a ODS proběhla. „Vysvětlili jsme si styčné body i místa, kde se rozcházíme. Spíš se sbližujeme s hnutím ANO,“ Větší detaily ohledně dalších možných jednáních Paul nechtěl prozdradit.

Setkání se zástupci ANO a ODS má za sebou i Radek Hošek, lídr Starostů a nezávislých. „Seznámili jsme se vzájemnými prioritami. Z jednání jsem měl doposud pozitivní pocit, čehož si vážím,“ chválí si prozatímní korektní a konstruktivní diskuzi Hošek. Ten respektuje a chápe jisté vyčkávání ohledně výsledku senátních voleb. „Celá Jihlava na to čeká, ale doufám, že během příštího týdne se už vyjednávání rozjedou mnohem aktivněji a do většího detailu.“ 

To předpokládá i Karolína Koubová, dosavadní primátorka, která se stala tváří společného projektu Pirátů a Fóra Jihlava. „Příští týden to bude určitě probíhat v jasnějších konturách, doposud to hodnotím jako optrné rekongnoskování terénu,“ říká. Doposud se svými kolegy bavila se zástupci ODS a ANO. „Spíše vyčkáváme, otevřeny všechny varianty. Pochopili jsme to tak, že pokud by došlo ke  spojení ANO a ODS + KDU-ČSL, líbila by se jim také možnost přistoupení třetí strany. Jestli to budeme my nebo STAN, to nedokážu odhadnout.“   

Ohodnoť článek

Štítky ANO 2011, ODS, koalice, Jihlava, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, komunální volby, Svoboda a přímá demokracie, Radek Hošek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022? Kdo bude vládnout v Jihlavě? Týden jednání za námi, složení koalice ovlivní i výsledek senátních voleb | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.