Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podnikatel Tomanec měl napadnout zastupitelku a kandidátku PiFo Berkovou. Kauzu šetří policie

, aktualizováno 9. září 2022, 13:26

Na konci srpna se měl na jihlavském Masarykově náměstí odehrát incident mezi bývalým zastupitelem a podnikatelem Miroslavem Tomancem a Miroslavou Berkovou, současnou jihlavskou zastupitelkou. Podle dnešního vyjádření koalice Piráti a Fórum (PiFo), za kterou Berková kandiduje v podzimních komunálních volbách, byla zastupitelka terčem slovní agrese již v předchozích týdnech.

Incident se měl odehrát před koncertem, který se konal na Masarykově náměstí. 

„Čím dál více lidí se na mě obrací s dotazem, co se stalo. Rozhodla jsem se proto vyjádřit veřejně, aby nedocházelo k šíření nepodložených zpráv. Již v předchozích týdnech jsem byla terčem slovní agrese ze strany Miroslava Tomance, která se opakovala i v sobotu 27. srpna. Ani jsem si nevšimla, že ke mně přichází, jen jsem z dálky slyšela jeho nadávky. Pak jsem uviděla napřaženou ruku, stihla zakřičet 'Do ramene ne!' a přišla rána. V pravém rameni jsem v minulosti měla dvě komplikované zlomeniny, bylo to pro mě tedy velmi bolestivé. Nechtěla jsem celou záležitost řešit přes média, v první řadě jsem se potřebovala soustředit na vlastní zdraví. Po návštěvě obvodní lékařky a ortopeda jsem se rozhodla jít na policii, která napadení řeší jako přestupek proti občanskému soužití," vyjádřila se Miroslava Berková dnes na sociálních sítích. 

To, že se policie incidentem zabývá, potvrdila redakci Drbny také mluvčí policie Jana Kroutilová. „Šetříme incident, při kterém 27. srpna ve večerních hodinách napadl na Masarykově náměstí v Jihlavě muž ženu. Napadená žena vyhledala lékařské ošetření. Případ šetříme pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. V současné době provádíme šetření," sdělila Jana Kroutilová. 

Koalice PiFo chování Miroslava Tomance považuje na naprosto nepřijatelné. „Jednak jako muže, který udeří ženu, ale také bývalého zastupitele, který znovu kandiduje. Pokud byť jenom na sekundu připustíme, že je rozdílné politické názory možné řešit násilím, čelíme přímému ohrožení demokracie a principů svobodného rozhodování," dodává koalice ve svém vyjádření. 

Redakce Drbny během dopoledne požádala o vyjádření obě strany, tedy Miroslavu Berkovou i Miroslava Tomance. Berková se vyjádřila prostřednictvím lídryně PiFo a současné primátorky Jihlavy Karolíny Koubové ve smyslu, že je celá kauza je pro ni velmi citlivá a incident již nechce dále komentovat. Vyjádření od Miroslava Tomance, který do podzimních voleb kandiduje coby nezávislý za STAN, se redakci Drbny nepodařilo zjistit. 

K údajnému napadení se ale vyjádřil lídr jihlavské kandidátky za STAN Radek Hošek. Ten se s Tomancem neprodleně sešel, aby došlo k vysvětlení celé situace. „Dle jeho vyjádření k ničemu takovému nedošlo," sdělil v dnešním tiskovém prohlášení lídr STAN Radek Hošek s tím, že Miroslavě Berkové nabídl schůzku, aby mu daný incident mohla popsat sama, a neměl jen zprostředkovanou zprávu plnou dojmů a emocí od primátorky Koubové.

„Dodnes bez reakce. O vyšetřování domnělého incidentu policií se pan Tomanec dozvěděl až z jednoho místního blogu, nebyl policií sám osloven. Incident byl podle mých informací nahlášen tři dny poté, tedy bohužel nikoli hned na místě, kde by policie situaci mohla daleko jednodušeji vysvětlit. Věřím, že máme na náměstí funkční kamerový systém, který dokáže celou situaci objasnit. V úterý po vysílání na Českém rozhlasu mne paní primátorka požádala o setkání. Říkal jsem, že nevím, čemu mám věřit, a že nepochybně bude existovat záznam z kamery. Tvrdila, že záznam má k dispozici. Požádal jsem ji o zaslání, ale dodnes nic nepřišlo. Dále říkala, že tuto věc, kde je řada nejasností, nebude nijak medializovat. Za nehoráznost považuji, že Piráti na profilu, na kterém prohlášení vydali, a které paní primátorka sama aktivně šíří, pana Tomance blokují, a nemůže tak reagovat," vyjádřil se dále Hošek. 

V závěru svého vyjádření dodal, že pokud se ukáže, že Tomanec Berkovou skutečně napadl, pak bude z kandidátky STAN vyloučen.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky napadení, útok, Berková, Tomanec, PiFo, STAN, policie, Jihlava, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Starostové a nezávislí, Radek Hošek, Karolína Koubová, Český rozhlas, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatel Tomanec měl napadnout zastupitelku a kandidátku PiFo Berkovou. Kauzu šetří policie | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.