Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelé Vysočiny se dnes sešli naposledy. Podpořili Horáckou arénu, proti úložišti se nepostavili

Krajští zastupitelé mají po dnešku za sebou v tomto volebním období své poslední zasedání, Pětačtyřicetičlenné Zastupitelstvo Kraje Vysočina řídí chod kraje od 1. listopadu 2016. Celkem se během svého funkčního období, které trvá čtyři roky, sešlo k jednání devětadvacetkrát. Pokaždé zasedlo v sídle Kraje Vysočina v Jihlavě, kde je pro jednání nejvyššího orgánu kraje k dispozici zastupitelský sál, pouze jednou muselo být z důvodů složité epidemiologické situace jednání přesunuto „mimo základnu“.

Zastupitelé museli 12. května 2020 všech 94 navržených bodů programu projednávat v multifukčním sále krajské Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Třešť. Všechna jednání byla celé čtyři roky přenášena on-line a veřejnost se k nim může kdykoli vrátit přes archiv záznamů umístěný webu krajského úřadu.

Krajské zastupitelstvo složené z reprezentantů sedmi politických stran a hnutí přijalo během posledních čtyř let 2396 usnesení. Nejvíce práce bylo v roce 2018, kdy zastupitelé rozhodovali o 616 usneseních. Jednání v průměru trvala 4 hodiny.

Výjimkou bylo svolání zastupitelstva v mimořádném termínu v říjnu 2018, kdy schválený program obsahoval pouze dva materiály. Zásadní bylo schválit parametry výběrového řízení na zájemce o koupi bývalého sanatoria Buchtův kopec. Prodej se i díky tomuto jednání podařilo během volebního období dotáhnout do zdárného konce a nemovitost má dnes nového majitele. V rámci stejného jednání byla projednána i rezignace člena zastupitelstva v rámci klubu SPD SPO. Zastupitele Hynka Blaška vystřídal Michal Suchý.

37 mužů a 8 žen 

Personálních změn bylo během čtyř let pomálu. Zvoleného Petra Krčála vystřídal v roce 2016 za ČSSD Rudolf Chloupek, v roce 2018 na pozici zastupitele i náměstka hejtmana za ANO 2011 nastoupil místo Josefa Pavlíka Martin Kukla a v září 2019 došlo ke změně v řadách ODS, kdy Radovana Necida vystřídal Zdeněk Geist. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu zasedalo osm žen, za ANO 2011 tři, za ČSSD také tři, po jedné kolegyni měla ODS a KSČM.

Podle informací hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, který byl mimochodem přítomen každému z jednání krajského zastupitelstva v tomto volebním období, je třeba vyzdvihnout ukázkovou docházku všech zastupitelů a zastupitelek. „Celé volební období se účast zastupitelů pohybovala mezi 40 – 45. Pouze ve třech případech jsme se počtem přítomných dostali pod čtyřicítku. I tak musím konstatovat, že počet 38 přítomných zastupitelek a zastupitelů je na pochvalu. Svědčí to o zodpovědnosti a ochotě pracovat na společných věcech, ale i o zájmu o krajské záležitosti,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

O čem se dnes jednalo? 

Krajští zastupitelé na dnešním zasedání podpořili záměr nové multifunkční Horácké arény, kterou se město chystá postavit místo starého Horáckého zimního stadionu. Zastupitelstvo podpořilo tento záměr 38 hlasy. Nikdo nebyl proti, jeden zastupitel se hlasování zdržel. V přijatém usnesení zastupitelé také připustili možný podíl kraje na financování arény, jeho konkrétní výši ale neřešili.

Jedním z dalších dnešních projednávaných bodů byla i problematika případného umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů v jedné z lokalit na Vysočině. Mezi „finální“ čtyři lokality se dostaly hned dvě z Vysočiny, a to Hrádek na Jihlavsku a Horka na Třebíčsku. Návrh na vyslovení nesouhlasu připravili opoziční lidovci, krajská rada ho doporučila schválit. Na dnešním jednání pro něj ale zvedlo ruku jen osm krajských zastupitelů, nikdo nebyl proti a tři zastupitelé se hlasování zdrželi. Dalších 21 členů zastupitelstva nehlasovalo. Krajští zastupitelé se tedy nepostavili proti možnosti umístit v kraji hlubinné úložiště radioaktivních odpadů.

Úložiště jaderného odpadu má vzniknout na jedné ze čtyř vybraných lokalit – konkrétně to je Březový potok v Plzeňském kraji, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Janoch v blízkosti JE Temelín.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj ČTK, Kraj Vysočina

Štítky zastupitelstvo, Kraj Vysočina, zasedání, Horácké aréna, úložiště, funkční období, zastupitel kraje, Jihlava, Jiří Běhounek, ČSSD, ODS, ANO 2011, Hynek Blaško, Petr Krčál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Vysočiny se dnes sešli naposledy. Podpořili Horáckou arénu, proti úložišti se nepostavili | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.