Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Miloš Vystrčil: Neplnohodnotné kraje jsou důsledkem nedokončené reformy. Covid-19 zvládá Vysočina dobře

Jedním z nových samosprávných celků, který začal v České republice před 20 lety fungovat, byl i Jihlavský kraj, dnes Kraj Vysočina. Podle současného předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který se stal v roce 2000 prvním náměstkem hejtmana a později hejtmanem, bylo zpočátku důležité pracovat na sounáležitosti obyvatel s krajem, výzvou byly i silnice či zdravotnictví. Byly podle něho v dezolátním stavu. Kritický je i k takzvaným neplnohodnotným krajům bez institucí, které měly občané k dispozici v původních krajích.

Patří mezi ně i Kraj Vysočina. Jedním z příkladů je roztříštěnost soudnictví, kdy jsou části Vysočiny stále příslušné pod krajské soudy v Brně, Hradci Králové a Českých Budějovicích. Prosadit se podařil jen vznik krajského ředitelství policie.

Miloš Vystrčil (* 10. srpna 1960 Dačice)
Český politik, od února 2020 předseda Senátu Parlamentu České republiky, v letech 2016 až 2020 předseda Senátorského klubu ODS, od roku 2010 senátor za obvod č. 52 – Jihlava.

Zároveň je od roku 2014 místopředsedou ODS, v letech 2004 až 2008 byl hejtmanem Kraje Vysočina a v letech 1998 až 2001 starostou města Telč.

„Není správné, že jsme připustili existenci takzvaných plnohodnotných a neplnohodnotných krajů. Důvodem ztroskotání je nedotažení, nedokončení územně správní a veřejnosprávní reformy ze strany státu, ministerstva vnitra, jehož důsledky cítíme dodnes - nárůst byrokracie, administrativy a počtu úředníků," řekl Miloš Vystrčil. Samotným krajům se ale podle něho podařilo získat dostatek kompetencí. Zásadní byla i dohoda o stanovení finančních příjmů krajů ze sdílených daní.

Novým předsedou Senátu byl zvolen senátor za Jihlavsko Miloš Vystrčil

Novým předsedou Senátu se stal podle očekávání Miloš Vystrčil, dosavadní předseda senátorů ODS a místopředseda strany. V tajných volbách porazil prvního místopředsedu Senátu Jiřího Růžičku (za TOP 09 a STAN). Vystrčilovi předem vyjádřili podporu...

Než se stal Vystrčil náměstkem hejtmana, byl starostou Telče na Jihlavsku. Kvůli práci pro kraj křeslo starosty opustil, i když to nebylo podmínkou. První povolební vyjednávání po krajských volbách hodnotí jako velmi náročná. Hejtmanem se nakonec stal někdejší starosta Jihlavy František Dohnal. Do politiky vstoupil jako zástupce KDU-ČSL, v kraji zastupoval čtyřkoalici, ve které byla kromě lidovců ODA, Unie svobody a DEU. V roce 2005 se stal prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, zemřel v roce 2013.

Vysočina a koronavirus 

Jihlavský kraj, který vznikl spojením jihomoravských, jihočeských a východočeských okresů, se ze začátku potýkal s tím, že mnohé obce z okrajových částí chtěly patřit pod jiné kraje. Diskutovaným tématem byla i změna pojmenování. „Název Vysočina, později Kraj Vysočina, považuji za logičtější než Jihlavský kraj. Za podstatnější považuji, že jsme se většinově dokázali nakonec dohodnout," řekl Vystrčil.

Současnou koronavirovou krizi podle Vystrčila zvládá Vysočina dobře. „Jsme tady odolní a disciplinovaní. Máme výborně fungující hasiče, záchranáře a díky bohu se podařilo vydupat ze země i krajské ředitelství policie," řekl Vystrčil. Krajské policejní ředitelství začalo na Vysočině fungovat od 1. ledna 2010. Ředitelem se stal Josef Bačkovský.

Autoři | Foto www.ods.cz

Štítky volby, správa, kraje, hejtman, Vysočina, Miloš Vystrčil, Kraj Vysočina, ODS, Jihlavský kraj, Česko, Krajský soud v Brně, Parlament České republiky, Jihlava, František Dohnal, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Vystrčil: Neplnohodnotné kraje jsou důsledkem nedokončené reformy. Covid-19 zvládá Vysočina dobře | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.