Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Novým předsedou Senátu byl zvolen senátor za Jihlavsko Miloš Vystrčil

Novým předsedou Senátu se stal podle očekávání Miloš Vystrčil, dosavadní předseda senátorů ODS a místopředseda strany. V tajných volbách porazil prvního místopředsedu Senátu Jiřího Růžičku (za TOP 09 a STAN). Vystrčilovi předem vyjádřili podporu zástupci KDU-ČSL a ANO. Nástupce zesnulého Jaroslava Kubery (ODS) povede horní komoru do ustavení jejího nového vedení po podzimních volbách.

Vystrčil získal v tajné volbě 52 hlasů, Růžička 21 hlasů. Volby se zúčastnilo 76 senátorů, tři z nich nedali hlas žádnému kandidátovi. Zbývající čtyři členové horní komory v současném složení se z jednání omluvili.

Miloš Vystrčil
Rodák z Dačic vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, poté působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči. Od roku 2009 vyučuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.

„Je to pro mne situace, do které jsem si myslel, že se nikdy nedostanu. Ale člověk je tady od toho, aby ty věci, které přicházejí, přijímal a snažil se obstát," uvedl po zvolení Miloš Vystrčil. „Jsem jeden z jednaosmdesáti, a kdybych na to náhodou zapomněl, tak mi to prosím připomeňte," řekl senátorům. Růžička Vystrčilovi poté pogratuloval. Vystrčil podle něj nepochybně bude důstojným a zodpovědným reprezentantem Senátu.

Devětapadesátiletý Vystrčil je senátorem za Jihlavsko od roku 2010. Bývalý starosta Telče byl před nástupem do horní komory hejtmanem Kraje Vysočina. Místopředsedou ODS je od roku 2014, o dva roky později stanul v čele senátorů ODS. V horní komoře působil ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miloš Vystrčil / Facebook

Štítky Miloš Vystrčil, předseda, Senát, politika, ODS, volby, okres Jihlava, Jiří Růžička, Senát Parlamentu ČR, Jaroslav Kubera, ANO 2011, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým předsedou Senátu byl zvolen senátor za Jihlavsko Miloš Vystrčil | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.