Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

VIDEO: Májové slavnosti v Jihlavě ve znamení růžového vína a folkloru. Podívejte se na letošní zaplétání máje

Jihlavské náměstí v posledních hodinách ožilo Májovými slavnostmi. Odstartovaly už včera a dnes před 16. hodinou před zcela zaplněným jihlavským náměstím vyvrcholily oblíbeným zaplétáním máje. Zhostilo se ho folklorní sdružení Horfos.

V pátek 3. května dopoledne si lidé mohli zajít na Májový jarmark. „Od 14, 15, a 16 hodin vystoupily folklorní skupiny Holubička Daruvar a  Končenická chasa,“ nastínila Lucie Maxová z jihlavského tiskového oddělení.

Májové slavnosti pokračovaly dnes od 13 hodin Dnem růžových vín. Kromě toho znovu ukázaly svoje umění horácké folklorní soubory. Na akci zavítaly stovky lidí, zřejmě i proto, že počasí vyšlo na jedničku.

Kromě vína, míchaných nápojů, nejen růžových, a občerstvení se mohli nejmenší návštěvníci svézt na historickém, ručně poháněném kolotoči, který se nacházel poblíž takzvaného pokojíčku. 

Májové slavnosti se zaplétáním máje v Jihlavě

Sobota, 4. května 2024, 19:55

Májové slavnosti se zaplétáním máje v Jihlavě
Májové slavnosti se zaplétáním máje v Jihlavě
 

„Maličká vada na kráse." 

Zaplétání máje, jehož se letos ujalo folklorní sdružení Horfos, začalo v 15:45 a trvalo zhruba patnáct minut. Členové souboru májku na Masarykově náměstí zdobili červenými a bílými pentlemi a hromadně zpívali popěvek: Máječko, máječko malovaná, máječko, máječko malovaná, od jihlavských chlapců okrášlená, od jihlavských chlapců okrášlená.

„Bylo to nádherné. Něco takového jsem ještě nezažila. Navíc skvělé víno, parádní počasí, víc takových akcí v Jihlavě,“ usmívala se jedna z návštěvnic Miroslava Svobodová, která na jihlavské Májové slavnosti přijela s rodinou z Havlíčkova Brodu.

Poznamenala, že jí ani trochu nevadila malá chyba, která se při zaplétání na kmeni májky objevila. „To je jen maličká vada na kráse. Měli to nádherně nachystané, secvičené. Aspoň je poznat, že to je ruční práce," dodala s úsměvem seniorka. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky jaro, květen, májové, slavnosti, tradice, lidový, folklor, náměstí, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Májové slavnosti v Jihlavě ve znamení růžového vína a folkloru. Podívejte se na letošní zaplétání máje | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.