Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hrad Kámen bude mít kratší sezonu. Za pár dní se uzavře a čeká ho rozsáhlá rekonstrukce

Turistická sezona je v plném proudu, památky nejen na Vysočině zažívají nápor návštěvníků. Jubilejní 50. turistickou sezonu o něco dříve bude muset ukončit Hrad Kámen, důvodem je plánovaná rozsáhlá rekonstrukce. Hrad se návštěvníkům uzavře od 28. srpna.

„Rekonstrukci nejdříve bude předcházet stěhování, které vypukne bezprostředně po uzavření hradu,“ sdělil Roman Fabeš, krajský náměstek pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů s tím, že návštěvníci mají poslední možnost vidět stávající expozice.

Příhodným názvem Po Kámenu amen nazvalo Muzeum Vysočiny Pelhřimov, které je provozovatelem Hradu Kámen, rozlučkovou dvoudenní akci. Ta se uskuteční o posledním srpnovém víkendu ve dnech 26. a 27. srpna. Poté se hrad zhruba na tři roky návštěvníkům uzavře. 

Původně gotický hrad Kámen stojí zřejmě od první poloviny 13. století. Jeho dlouholetými vlastníky byl český rod Malovců. Státní kulturní památkou se stal v roce 1953.

Po celou dobu rekonstrukce zůstane přístupná nedaleká kaple Panny Marie Bolestné, která byla návštěvníkům zpřístupněna před rokem jako samostatný prohlídkový okruh. „Právě v kapli se budou v příštím roce konat zajímavé aktivity v podobě výstav, koncertů a přednášek. Samozřejmě nebude chybět dubnová poutní mše svatá, která připomene sakrální význam kaple. Ta byla v minulosti vyhledávaným poutním místem," říká Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Budoucí expozice představí historii objektu a nebudou chybět motocykly, které k hradu již neodmyslitelně patří. Po rozsáhlé rekonstrukci by se Hrad Kámen měl znovu otevřít v roce 2026. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hrad Kámen | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky hrad, návštěva, kultura, rekonstrukce, historie, oprava, Kámen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Kámen bude mít kratší sezonu. Za pár dní se uzavře a čeká ho rozsáhlá rekonstrukce | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.