Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Vysočina se může chlubit další kulturní památkou. Je jí dominanta Třebíče s odkazem na Masaryka

Už 93 let dohlíží na Třebíč T. G. Masaryk, konkrétně jeho tvář na takzvané Masarykově vyhlídce. Tento objekt, který vznikal v letech 1920 - 1930, byl nově prohlášen za kulturní památku.

Masarykova vyhlídka, která je situována na skalnatém úbočí lesoparku Hrádek, plní funkci místní soudobé dominanty. Byla postavena v letech 1929–1930 při příležitosti 80. výročí narození prezidenta republiky T. G. Masaryka. Slavnostní odhalení se konalo 28. října 1930.

„Jedná se o jednoduchou železobetonovou stavbu na čtvercovém půdorysu vycházející z principů funkcionalismu a moderního klasicismu, která se stala místem pravidelných oslav Masarykových narozenin i oslav založení Československé republiky,“ konstatuje Marie Fuňáková z oddělení evidence a dokumentace telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Okrášlovací spolek 

Třiadevadesát let stará vyhlídka je dílem třebíčského stavitele Jaroslava Herzána, iniciátorem myšlenky byl Okrašlovací spolek. „Ten je významnou složkou třebíčské historie a iniciátorem mnoha krajinotvorných projektů v třebíčském urbanismu," dodala za NPÚ v Telči Ilona Ampapová.

Jižní průčelí zdobí medailon s reliéfem portrétu Masaryka a nápisem T. G. MASARYK 1850–1937. „Původně bronzový medailon o průměru jeden metr byl v roce 2012 nahrazen replikou ze syntetické pryskyřice," upřesnila Ampapová. 

Nově zapsaná kulturní památka krášlí třebíčský Hrádek i v adventním období. Také tento objekt bývá vánočně osvětlený a návštěvníky hojně navštěvovaný. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav, Lenka Dvořáková | Zdroj Národní památkový ústav, pracoviště v Telči

Štítky památka, kultura, vyhlídka, Masaryk, NPÚ, Třebíč, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vysočina se může chlubit další kulturní památkou. Je jí dominanta Třebíče s odkazem na Masaryka | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.