Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místo zákusků figurky. Betlémáři rozšiřují expozici v Schumpeterově domě, lidé uvidí několik novinek

Novinku v podobě rozšíření expozice v Schumpeterově domě nyní chystají třešťští betlémáři. Lidé ji poprvé uvidí zřejmě 19. prosince. O Vánocích začne také oblíbená Betlémská cesta, letos bude v komornějším provedení.

Vcházím do místnosti, kde si lidé dříve kupovali zákusky a dortíky. Teď tu jsou prkna, nářadí a betlémáří v největším pracovním zápřahu. Ti mají několik týdnů na vytvoření zázemí pro další betlémy.

„Původně se betlémy měly stěhovat jinam. Učiliště zavřelo cukrárnu, a tak po domluvě radnice přenechala prostory spolku betlémářů. Nově se bude do expozice vcházet z ulice a ne ze dvora jako dřív. Pracujeme tady většinou ve třech, občas přijde vypomoct někdo další," říká mi Josef Novotný. 

Hotovo má být 18. prosince. Zajímá mě, co lidé uvidí v nových prostorách ve stylu selské jizby. Budou to betlémy zesnulých betlémářů Aloise Roháčka a Marie Obrdlíkové, které spolku zapůjčí jejich rodiny. 

„Rodiny je doma už nestaví, takže je lidé uvidí tady. Takto se daří zachránit třešťskou tradici, jelikož aktivních betlémářů je čím dál méně," dodává k tomu Novotný. Pro návštěníky to je příjemné oživení, když si vedle známých betlémů v zadních místnostnech prohlédnou i něco nového. 

Třešťské betlémy v expozici v Schumpeterově domě

Sobota, 26. listopadu 2022, 13:17

Třešťské betlémy v expozici v Schumpeterově domě
Třešťské betlémy v expozici v Schumpeterově domě

Bavíme se také o oblíbené Betlémské cestě, o kterou lidé letos nepřijdou. Musejí ale počítat s tím, že bude fungovat omezeně. Zapojí se asi kolem pěti rodin, které návštěvníky pozvou do svých domovů. Dále bude přístupná například expozice v Schumpeterově domě a zámek. 

Někteří betlémáři zemřeli, někteří už jsou příliš staří, někteří se odstěhovali. Myslím si, že betlémáři na Betlémské cestě budou mít pro turisty otevřeno v určité dny a hodiny. Zájemci o návštěvu domácností se podrobnější informace dozvědí v místním informačním centru," přibližuje letošní podobu oblíbené třešťské atrakce Novotný.

Třešťské betlémy
Tradice stavění betlémů se v Třešti začala psát před více než dvěma sty lety. Betlémy jsou charakteristické svými dřevěnými barvenými figurkami a divokou romantickou krajinou z mechů, pařezů a přírodnin. Součástí je i malované pozadí, takzvaný lončoft. Betlémy jsou velké, někdy zabírají i půlku místnosti. Ukazují scénu narození Ježíše Krista v provedení lidové tvořivosti. Najdeme v nich zbořeniště, město, krajinu s pastvinami, výjevy z vesnického života, výjevy z přírody, tradice a zvyky. Figurky často zobrazují lidi z města nebo takzvané figurky, jakou byla Božka Melšová. Dříve se navštěvovali betlémáři mezi sebou, nakonec z toho vznikla atrakce pro návštěvníky. Betlémská cesta mívala i kolem dvaceti zastavení.

Pokud nejsou žádná omezení, Betlémská cesta tradičně začíná na Štěpána, tedy 26. prosince, a funguje do 2. února. Je vyhlášenou atrakcí, do Třeště se v této době sjíždějí lidé z celé republiky i ze zahraničí. Výjimkou nejsou ani autobusové zájezdy. V minulých letech tuto regionální zajímavost omezila například proticovidová opatření. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Třešť, betlém, expozice, prosinec, Vánoce, cesta, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo zákusků figurky. Betlémáři rozšiřují expozici v Schumpeterově domě, lidé uvidí několik novinek | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.