Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Novinkou v jihlavské památkové zóně budou parkovací špunty

Vyznačit parkovací místa na kamenné dlažbě není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na rozdíl od značení na rovném asfaltu jde o technologicky náročné řešení, barva na hladkých kamenech v městské památkové rezervaci vydrží sotva pár týdnů.

Navíc se pruhy na takzvaných kočičích hlavách poblíž historicky významných objektů nezamlouvají památkářům. V historickém centru Jihlavy bílé pruhy brzy nahradí takzvané parkovací špunty.

Řešení, které používá řada zahraničních měst, už je k vidění i u nás. „Tvarem jsou to jakési hlavy hříbků, přesněji komolé kužely vyrobené z litiny, kterými se na dlažbě vyznačí parkovací místa. Je to dlouhodobé řešení s minimálními provozními náklady. Je přijatelné i pro památkovou péči,“ sdělil pracovník úřadu územního plánování Zdeněk Dvořák.

Tuto novinku lze využít jen v určitých částech Jihlavy. „Půjde to použít jenom tam, kde jsou kočičí hlavy. Na asfalt se to nakreslí,“ upřesnil architekt Martin Laštovička (KDU-ČSL).

Pořízení parkovacích špuntů pro město znamená i finanční úsporu. „Ročně zaplatí jihlavská radnice za málo trvanlivé vodorovné značení v centru kolem 200 tisíc korun, parkovací špunty přijdou jednorázově asi na 150 tisíc korun. Jejich životnost je mnohonásobně delší,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Jaroslav Vymazal. Celkem radnice objednala 500 kusů tohoto originálního značení.

Parkovací špunty opatřené městskou grafikou se symboly ježka a bodlin najdou využití nejprve na Minoritském náměstí ještě tento rok. „Dlouhodobě tu panuje trochu zmatek v parkování právě proto, že čáry na kočičích hlavách rychle mizí. Zbývá se už jen dohodnout, jestli dostanou přednost špunty s přirozenou barvou litiny, nebo pro Jihlavu symbolicky stříbrnou,“ uzavřel Zdeněk Dvořák. Památkáři jsou pro bezbarvou, přirozeně litinovou variantu.

Foto: Magistrát města Jihlavy

Štítky zátka, parkování, Jihlava, památková péče, Zdeněk Dvořák, KDU-ČSL, Jaroslav Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinkou v jihlavské památkové zóně budou parkovací špunty | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.