Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Obyvatelé Jihlavy volali po dvou měřičích rychlosti. Podle čtenářů Drbny ale nebyly potřeba

Obyvatelé Jihlavy, konkrétně v lokalitě Na Skalce a na Horním Kosově, volali po tom, aby v ulici Telečská a Lípová byly umístěny měřiče rychlosti. Jejich žádosti radnice vyslyšela. Redakce Drbny k tomuto tématu uspořádala anketu, v níž zjišťovala názor čtenářů. Ti odpovídali na otázku, zda je správné, že jsou v Jihlavě dva nové měřiče rychlosti.

Anketa se na našem webu objevila v pátek 23. srpna po obědě. Do dnešních 12:30 se do ní zapojilo 640 čtenářů. Výsledky jsou překvapivé. Podle vyjádření primátora Petra Ryšky (ODS) radnice hlavně od obyvatel Telečské ulice obdržela řadu podnětů, a i to vyústilo v umístění měřiče rychlosti. Anketa Jihlavské Drbny ale ukázala, že podle drtivé většiny čtenářů jsou měřice zbytečné. 

Anketa v číslech 

Možnost „ne, měřice nebyly potřeba" zvolilo 426 čtenářů, což je 67% hlasujících. S tím, že dva nové měřiče v Jihlavě kontrolují, jestli řidiči nejedou více než 50km/h, nemá problém 186 čtenářů (29%). Neutrální postoj - odpověď „nevím, nemám na to žádný názor" zvolilo 28 čtenářů Drbny (4%). 

Výsledky ankety Jihlavské Drbny k 12.9.2023 12:30

Město v ulici Telečská s instalací měřiče rychlosti zároveň v této lokalitě požádalo o spolupráci policii, která tam už také měřila rychlost. Podle primátora Ryšky tam došlo i na pokuty. „Ten měřič je určitě i takový psychologický prvek, takže člověk, když vidí, že jede rychle, tak většinou zpomalí. Měřič je i na Lípové ulici, i tady řidiči jezdili příliš rychle,“ dodal jihlavský primátor Petr Ryška. 

V Jihlavě je nyní celkem 16 měřičů rychlosti. Kromě nových zařízení v Telečské a Lípové jsou měřiče rychlosti například v Pístově, Heleníně, na Člunku, v Sokolovské, Rantířovské, Humpolecké a Hybrálecké ulici, v Antonínově Dolu, na Pančavě, v Herolticích nebo v Červeném Kříži.

Nabízí se otázka, proč město ke zpomalení rychlosti neosadilo Telečskou či Lípovou ulici zpomalovacími retardéry. „Měřič, pokud to zvládne, tak je lepší variantou než retardéry. I ty samozřejmě někde umisťujeme, třeba v tuto chvíli jsme jeden umístili v ulici U Větrníku,“ zmínil na konci srpna primátor krajského města Vysočiny.

Retardéry ničí vozy 

Město podle něj musí k opatřením přistupovat citlivě třeba tam, kde jezdí MHD, tedy autobusy či trolejbusy. Tam, jak dodal, retardéry nejsou moc vhodné, protože ničí vozy. „Takže je to takový balanc. Obě opatření mají smysl. A samozřejmě tam musí být čas od času kontrola policie,“ je přesvědčený Ryška.

Radní Jihlavy Petr Piáček (KDU-ČSL) upozornil na to, že tyto nové měřiče mají schopnost uchovávat statistiku, kolik vozidel porušilo nejvyšší povolenou rychlost. „A na základě toho se pak dá uvažovat nad dalším případným opatřením,“ doplnil ke dvěma novým měřičům Petr Piáček.

Nový měřič rychlosti, který je umístěný v Telečské ulice poblíž garáží, oceňuje obyvatelka Marie Černá. „Určitě to je na místě. Auto neřídím, ale chodím sem často s pejskem a nestačím se divit, jak rychle tu nějací blázni jezdí. Ještě kdyby to vybíralo pokuty, tak by se řidiči chytli ještě víc za nos," řekla již dříve redakci Drbny Marie Černá. 

Kde se v Jihlavě pokutuje? 

Krajské město Vysočiny má dvě místa, kde probíhá takzvané úsekové měření. Řidiče, kteří zde překročí nejvyšší povolenou rychlost, nemine pokuta.  Jako první bylo úsekové měření v Jihlavě zavedeno v Jihlavském tunelu, a to v dubnu 2019. Zde řidiči mohou jet nejvýše 60km/h. Pokud jedou rychleji, pak se nevyhnou pokutě. V lednu 2021 se začala měřit rychlost v úseku u Hosova u Jihlavy, i v tomto případě se zde zachází zastávka, kde zastavují linkové autobusy. Pro tento úsek je nejvyšší povolená rychlost 70km/h. Jako třetí je v plánu kopec v Heleníně. Zde je však nejisté, kdy úsekové měření začne platit. 

Jak naší redakci před několika měsíci řekl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk, v říjnu 2023 v této souvislosti začaly projekční práce. Na začátku letošního roku bylo ale vše přerušeno. „Bohužel je už od ledna přerušeno územní řízení a projekční kancelář, která pro nás tento projekt připravuje, vyřizuje výtky stavebního úřadu, což je poněkud zdlouhavé," informovala o aktuální situaci Aneta Hrdličková z jihlavského tiskového oddělení.

Úsekové měření v Heleníně asi jen tak nebude. Projekční kancelář vyřizuje výtky stavebního úřadu, říká radnice

Vloni na podzim jsme naše čtenáře informovali o tom, že v Jihlavě přibude třetí místo, kde bude probíhat takzvané úsekové měření rychlosti. Dvojici Jihlavský tunel a kopec u Hosova doplní kopec poblíž Helenína. Kdy se tak ale stane, je zatím...

Zmíněný úsek na silnici II/602 v kopci u Helenína se nachází poblíž přechodu pro chodce a zastávky MHD. Rychlost zde už několik let měří radar, ten řidiče informuje o tom, zda dodržují sedmdesátikilometrovou rychlost. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky rychlost, měření, měřič, řidič, anketa, čtenář, Drbna, Telečská, Lípová, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Jihlavy volali po dvou měřičích rychlosti. Podle čtenářů Drbny ale nebyly potřeba | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.