Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Vysočinu brázdí další moderní vlaky, bezbariérové Lišky mají klimatizaci i palubní Wi-Fi. Nahlédněte dovnitř

Dva roky trvala obnova vlaků, které jezdí po Vysočině. A nyní je modernizace regionální vlakové flotily dokončena. Vysočinou teď projíždí z větší části už jen moderní bezbariérové vlaky.

České dráhy v roce 2023 uvedly na koleje v kraji šest dvouvozových elektrických jednotek RegioPanter, které jezdí na elektrifikovaných páteřních tratích mezi největšími městy regionu. Cestující se s nimi od loňského podzimu svezou na trati č. 250 mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou, na trati č. 225 Havlíčkův Brod – Jihlava / Jihlava město a také na trati č. 230 z Havlíčkova Brodu přes Čáslav a Kutnou Horu do Kolína, čímž vznikla kapacitní linka propojující Vysočinu se Středočeským krajem.

Motorové RegioFoxy poskytují cestujícím své služby na trati z Havlíčkova Brodu do Ždírce nad Doubravou a dál do Pardubic a z Havlíčkova Brodu přes Jihlavu do Telče a Slavonic.

Zdroj: České dráhy 

„V uplynulém roce byly na elektrifikované tratě dodány moderní elektrické jednotky RegioPanter, v tomto roce k nim přibyly motorové jednotky RegioFox v celkovém počtu devět kusů,“ informoval za České dráhy (ČD) jejich mluvčí Filip Medelský. A právě druhou zmíněnou jednotku RegioFox si mohla široká veřejnost podrobně prohlédnout při Dnu dopravy, který se konal v Havlíčkově Brodě.

Elektrická a elektrobateriová vozidla

„Kraj Vysočina dlouhodobě usiluje o zlepšení veřejné dopravy. V tomto směru jsme velice aktivní v oblastech konstrukce jízdních řádů, zavedení tarifu IDS VDV a neposlední řadě i v potřebě nasazovat nová vozidla, která zajišťují jednotlivé spoje. Proto jsem velmi rád, že cestující už mohou naplno využívat 15 nových jednotek, které na základě smlouvy s dopravcem ČD kraj objednal. Samozřejmě nechceme a nebudeme v rozvoji veřejné dopravy polevovat. Už nyní připravujeme podmínky pro zajištění drážní dopravy v Kraji Vysočina od roku 2030, kdy plánujeme nově nasadit na železniční síti v Kraji Vysočina jak nová elektrická vozidla, tak i vozidla elektrobateriová,“ říká hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Fungující zvířecí rodina 

Doplnil ho předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec. „Letos dodané RegioFoxy doplňují naši již fungující zvířecí rodinu v podobě elektrických jednotek RegioPanter a menších motoráků RegioSpider původem z Německa. Když k tomu doplníme ještě vozy řady 814, tedy RegioNovy, znamená to, že už prakticky každý regionální vlak na tratích v objednávce kraje poskytuje důstojný přístup pro cestující na vozíku nebo osoby se sníženou pohyblivostí, což pokládám za opravdu důležitou pozitivní zprávu, protože moderní železnice má být přístupná všem bez rozdílu,“ zmínil Michal Krapinec.

Moderní vlaky na Vysočině v číslech

Dvouvozový RegioPanter řady 650.2

kapacita - 140 míst k sezení
délka - 52,9 metrů
hmotnost - 105 tun
max. rychlost - 160 km/h
výkon - 1 360 kW
počet motorů – 4
počet podvozků – 4
počet dveří – 8
počet jednotek v kraji - 6

RegioFox řady 847
kapacita - 115 míst k sezení (včetně sklopných sedaček)
délka - 44,4 metrů
hmotnost - 83 tun
max. rychlost - 120 km/h
výkon - 750 kW
počet motorů – 2 
počet podvozků – 3
počet dveří – 4
počet jednotek v kraji – 9

Zdroj: České dráhy 

Podle vyjádření náměstka pro osobních dopravu ČD Jiřího Ješety nabízejí Lišky, jak je RegioFoxům přezdíváno, nabízí vše, co lze očekávat od moderního cestování vlakem. Jmenuje klimatizaci, elektrické zásuvky a USB pro dobíjení elektroniky během cesty, palubní Wi-Fi. „Ale také prostory pro kočárky, jízdní kola a další vybavení. I regionální vlak je tak možné proměnit v místo pro odpočinek nebo v pojízdnou kancelář,“ informuje Jiří Ješeta.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Českých drah

Štítky doprava, vlak, modernizace, dráhy, trať, České dráhy, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinu brázdí další moderní vlaky, bezbariérové Lišky mají klimatizaci i palubní Wi-Fi. Nahlédněte dovnitř | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.