Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

FOTO: Ulice Fibichova a Zahradní zmodraly. Platit se mi moc nechce, budu asi parkovat jinde, smutní řidič

Od minulého týdne jsou na Fibichově ulici a v přilehlém okolí namalovány modré čáry, od tohoto týdne zde jsou nová pravidla parkování platná. Kromě toho byla v jihlavské oblasti 51 upravena doprava jednosměrkami. Na změny si zvykají místní rezidenti, ale i podnikatelé, kteří lokalitu jako jednu z posledních využívali pro bezplatné parkování v blízkosti centra.

PŘEHLED: Dopravní plány v Jihlavě. Modré parkovací čáry se letos rozšíří do dalších oblastí

Město Jihlava má s novým rokem řadu plánů, které se týkají oprav silnic, rekonstrukcí či výstavby nových objektů a také třeba dopravy. Pojďme si nyní představit poslední, čtvrtou část z nich. Tentokrát se plánované novinky týkají nového systému...

Zatímco v posledních letech nebylo téměř možné ve Fibichově ulici po osmé hodině ranní zaparkovat, od poloviny tohoto týdne se zde situace výrazně proměnila. Nebylo to úplně mávnutím kouzelného proutku, ale rozšířením tzv. modrých zón, které spadají do nové parkovací koncepce města, spuštěné během loňska. Kde není vyznačena modrá barva, tam platí obecná úprava zákazu stání nebo zastavení.

Radši si odřít porsche, než studovat pravidla parkování? Modré zóny v Jihlavě přináší kuriózní situace

Jihlava začne již brzy rozšiřovat modré zóny. Ve vedení města ví o různých kuriózních situacích, které s parkováním souvisí. Některé jsou k pousmání, nad jinými ale zůstává rozum stát. Společná je nechuť seznámit se s novými pravidly.

Tím, že od 1. května v ulicích Fibichova a Zahradní fungují modré zóny, končí možnost parkovat zdarma a řada řidičů, kteří tam parkovali cestou do centra, hledají jiné místo. „Mám kancelář v centru a Fibišku jsem využíval téměř každý den,“ přiznává podnikatel Pavel, který dojíždí autem z okrajové části Jihlavy. „Vím, že bych si asi mohl zaplatit parkování jako abonent, ale spíš zatím hledám jiná místa, která jsou ještě zadarmo,“ říká otevřeně s tím, že řešení zatím našel v lokalitě sídliště Na Slunci. 

Místní si na nové pořádky v parkování zvykají, spíše však převládá spokojenost. „Nejsem úplně příznivcem změn, ale poloprázdná ulice, na které mám kde zaparkovat a nemusím snášet auta s pražskou značkou, vypadá dobře,“ hodnotí obyvatel Mirek z Fibichovy ulice, který si však i tam musí parkovací oprávnění vyřídit.  

Lidé, kteří v místě bydlí nebo podnikají a dokáží, že dané auto vlastní nebo provozují, si mohou vyřídit dlouhodobé parkovací oprávnění na tři, šest nebo dvanáct měsíců. „Rezidenti a abonenti získávají k prvnímu ročnímu parkovacímu oprávnění dvě stě volných hodin pro parkování návštěv,“ sdělil mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. Příbuzní nebo řemeslníci, kteří přijedou, tak nebudou muset platit.  

Další novinka. Parkoviště K+R bude také u gymnázia ve Fibichově ulici

Součástí velkých změn, které se chystají ve Fibichově ulici, bude také parkoviště K+R před gymnáziem Ad Fontes. Krátkodobé zastavení usnadní situaci rodičům, kteří vozí své děti do školy.

Se zavedením modrých zón se upravilo i parkování před soukromým gymnáziem Ad Fontes. Přímo u vchodu do gymnázia jsou vyznačena čtyři parkovací místa v režimu K+R, kde bude ve dny školního vyučování od sedmi do osmi hodin povoleno stát maximálně pět minut. To je dostatečná doba, aby stihly děti vystoupit z auta.

„Mimo dobu pro K+R budou všechna stání určena místním rezidentům a abonentům. Ti zde tedy mohou zaparkovat, nejpozději v sedm hodin ale musí odjet,“ popsal mluvčí radnice, jak budou parkovací plochy fungovat kromě hodiny vyhrazené pro režim K+R.

Další změnou je zjednosměrnění některých úseků v této oblasti. Jednosměrka povede Fibichovou ulicí od zásobovacího vjezdu Globusu až ke křižovatce s ulicí Pod Příkopem, a to ve směru k sídlišti Zahradní. Současný počet 25 parkovacích stání v ulici se tím zvýší o dalších 21. Zjednosměrněny budou i dvě spojky v sídlišti Zahradní.

Řidiči na sídlišti U Hřbitova si začnou zvykat na modré čáry. Co město plánuje udělat s parkovištěm P+R?

Řidiči v Jihlavě mohou od Vánoc 2019 využívat odstavné parkoviště typu P+R, které se nachází v Žižkově ulici v blízkosti ústředního hřbitova. Podle počtu zaparkovaných vozidel přes den je vidět, že jde o hojně využívané parkoviště. V jeho...

Nový systém parkování, který v Jihlavě platí od loňského května, se do léta rozšiřuje do dalších oblastí. Modré čáry se dále objevují a začnou objevovat v oblasti kolem ulice Ke Skalce (oblast 53), na sídlišti U Hřbitova (54) a v okolí Zborovské ulice (55).

Místní (rezidenti a abonenti) si mohou koupit dlouhodobé oprávnění až na 12 měsíců. S ním mohou parkovat nejen ve své oblasti, ale také ve všech sousedních oblastech na základě takzvaného principu květinky. Rezidenti (trvale bydlící v oblasti) a abonenti (podnikatelé se sídlem v oblasti), a to i ti bez auta také mohou získat volné hodiny pro parkování svých návštěv, řemeslníků apod.

Návštěvníci zaplatí za parkování v parkovacím automatu nebo v mobilní aplikaci. Důležité je zapamatovat si registrační značku parkujícího auta.

Parkování podle barev

Řidiči v Jihlavě i návštěvníci se orientují podle modrých čar na silnici. „Modrý rezidentní režim na svislé značce je určen pro místní – rezidenty a abonenty. Zaparkovat zde mohou bez problému i návštěvníci, jen je potřeba, aby zaplatili parkovné," již dříve upozornil Radovan Daněk. 

Fialový střednědobý režim je podobný jako modrý režim, návštěvníci v něm však parkují mnohem výhodněji. Za cenu pouhých 50 korun zde mohou stát až po dobu 13 po sobě jdoucích hodin. Za stokorunu se zde parkuje celý den i noc (24 hodin). Dalším režimem je takzvaný oranžový (návštěvnický) režim. V něm je možné od pondělí do pátku mezi 7. až 17. hodinou možné parkování pouze pro návštěvníky. „Mimo tuto dobu funguje jako modrý rezidentní režim," vysvětlil mluvčí krajského města Vysočiny. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky parkování, změna, oblast, rezident, doprava, 2024, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ulice Fibichova a Zahradní zmodraly. Platit se mi moc nechce, budu asi parkovat jinde, smutní řidič | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.