Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 1. června 2024  |  Svátek má Laura
Bez reklam

Lékařka: Za 10 let přibylo krátkozrakých dětí o třetinu. Mohou za to hlavně displeje a obrazovky

Počet dětí s krátkozrakostí, takzvanou myoptií, se za posledních deset let podle lékařů zvýšil o 30 procent. Jeden z hlavních faktorů zhoršení jejich zraku jsou obrazovky počítačů a mobilních telefonů, prevencí je naopak pobyt venku. V tiskové zprávě o tom s odkazem na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky informovala vedoucí lékařka centra kataraktové a refrakční chirurgie Očního centra Praha Andrea Janeková.

„Například v některých zemích jihovýchodní Asie nosí brýle na dálku až 90 procent populace. V Evropě a Spojených státech je nárůst také značný, byť ne tak dramatický jako v Asii. Nicméně za poslední desetiletí se zde počet případů více než zdvojnásobil," uvedla lékařka Andrea Janeková. 

Studie podle lékařů potvrzují, že dlouhodobé sledování na blízko významně ovlivňuje vývoj zraku u dětí školního věku. „Oči dětí, které tráví hodně času sledováním blízkých předmětů, dostávají signály k růstu, což vede k prodlužování očního bulvu, a tím dochází k nárůstu myopie," vysvětlila Janeková.

Roli hraje podle odborníků i dědičnost, protože krátkozrakost má silný genetický základ. Děti, jejichž oba rodiče jsou krátkozrací, mají vyšší pravděpodobnost, že samy budou mít tuto vadu. Primárním řešením krátkozrakosti jsou dioptrické brýle.

Pobyt venku a na denním světle 

„Odbornými studiemi je doloženo, že prostředí a životní styl, jako je pobyt venku a na denním světle, hrají významnou roli v zamezení nárůstu dioptrií u dětí," doplnila s tím, že oči více stimuluje zaostřování na různé vzdálenosti.

Pro včasné odhalení problému jsou důležité i preventivní prohlídky u dětských praktických lékařů. Odborníci doporučují kolem tří let věku dítěte navštívit i očního lékaře. V tomto věku lékař může odhalit dioptrické vady hrozící rozvojem tupozrakosti, tedy poruchy trojrozměrného vidění.

„Pokud se však v rodině vyskytují oční vady a existuje tedy dědičná zátěž, tak by rodiče měli být ostražití a sledovat, zda dítě například nešilhá nebo nemá jiné problémy se zrakem, a očního lékaře případně navštívit dříve," dodala lékařka.

Ohodnoť článek

Štítky zrak, zdraví, brýle, krátkozraký, lékařka, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařka: Za 10 let přibylo krátkozrakých dětí o třetinu. Mohou za to hlavně displeje a obrazovky | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.