Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Řidiči na sídlišti U Hřbitova si začnou zvykat na modré čáry. Co město plánuje udělat s parkovištěm P+R?

Řidiči v Jihlavě mohou od Vánoc 2019 využívat odstavné parkoviště typu P+R, které se nachází v Žižkově ulici v blízkosti ústředního hřbitova. Podle počtu zaparkovaných vozidel přes den je vidět, že jde o hojně využívané parkoviště. V jeho blízkosti, konkrétně na sídlišti U Hřbitova, v nadcházejících týdnech město plánuje zavést novou parkovací koncepci, i zde se tedy brzy objeví modré čáry. Redakci Drbny proto zajímalo, jestli se tyto změny nějakým způsobem dotknou i parkoviště P+R, které je nedaleko.

„Tohle odstavné parkoviště bude stále zdarma a v nejbližší době se tam nic nezmění. Dokonce jsme přemýšleli o jeho rozšíření, je to tam ale komplikované. Je to ale téma, ta parkoviště P+R, o kterém se teď bavíme, že bychom někde začali přidávat,“ nastínil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

V souvislosti s případnými dalšími odstavnými parkovišti typu P+R dodal radní Jihlava David Beke (ODS), že město by rádo pobídlo investory k tomu, aby v Jihlavě postavili nějaké další parkovací kapacity poblíž centra. „Protože Jihlava není tak velká na to, aby ta odstavná parkoviště na kraji města nějak fungovala. Třeba když někdo zaparkuje na P+R a chce na náměstí, a pak musí jít 20 minut pěšky, to není úplně ideální představa,“ zamyslel se Beke.

Výstavba parkoviště P+R v ulici Žižkova byla ukončena k poslednímu říjnu 2019. Slavnostně otevřeno bylo 17. prosince 2019. V rámci této etapy projektu byly vybudovány dvě autobusové zastávky MHD s přístupovými chodníky, vlastní parkoviště P+R s kapacitou 110 parkovacích míst včetně veřejného osvětlení, příjezdové komunikace, chodníků, terénních a vegetačních úprav a souvisejících prací.

Podle něj by se parkovací kapacity měly nacházet někde kolem vnitřního prstence města. Konkrétně zmiňuje třeba ulici Hamerníkova či Okružní. „To znamená okruh, odkud je zhruba pět minut do všech cílů. To znamená kapacity, které vyrostou například na ulici Legionářů nebo u Horácké arény. Chtěli bychom investorům nabídnout proluku mezi Dělnickým domem a Bránou Matky Boží, kde je teď zastávka veřejné dopravy. Tam by se třeba hodil parkovací dům,“ řekl radní Jihlavy.

Primátor Ryška naznačil, že vedení města již má vyhlídnuté lokality, kde by v budoucnu odstavná parkoviště mohla vzniknout. Zmínil třeba dopravní podnik nebo ze severní strany u přivaděče pod mostem. „Místa vyhlídnutá máme, a myslím že až to bude aktuální, tak nějaká odstavná parkoviště vzniknou. V tuto chvíli je ještě stále hodně míst blíž v centru, která se dají využít,“ ujistil Petr Ryška. 

Parkoviště typu P+R je v plánu třeba u centrálního dopravnéího terminálu, zde by v budoucnu mohlo své auto odstavit 68 řidičů. 

VIDEO: Výstavba dopravního terminálu v Jihlavě začne v létě. Přibydou dvě nástupiště a parkoviště pro 68 aut

Už letos v létě by v Jihlavě měla začít výstavba centrálního dopravního terminálu (CDT), ten vznikne do dvou let v místě stávajícího městského vlakového nádraží. Správa železnic dnes vypsala tendr na jeho komplexní rekonstrukci. Stávající...

Jednou z řidiček, která na odstavném parkovišti pravidelně parkuje, je Jana Smutná. A to, že by zde v budoucnu přibylo více parkovacích míst, by velmi uvítala. „No to by bylo super. Mám pocit, že tu parkuje víc a víc lidí. Určitě většina z nich, když jde do jihlavské nemocnice nebo na Dům zdraví. Já to mám stejně. Někdy tu chvilku kroužím, než místo najdu, to se na začátku nestávalo. Parkuji tady, i když jdu třeba na náměstí. Beru to jako příjemnou procházku, tedy pokud neplánuju kupovat něco velkého. To pak musím do centra autem a za parkování musím zaplatit,“ řekla redakci Jihlavské Drbny Jana Smutná, která do krajského města Vysočiny jezdí z menší obce na Jihlavsku.

P+R (park and ride, Park & Ride, česky „zaparkuj a jeď“) je forma kombinované přepravy s návazností individuální automobilové dopravy na veřejnou hromadnou dopravu.

Umožňuje se budováním záchytných parkovišť v blízkosti nádraží, stanic metra a jiných terminálů veřejné dopravy nebo zřizováním parkovišť spojených s městem speciální linkou veřejné hromadné dopravy. 

Zdroj: Wikipedia

Stejně to má Dušan Kazda z Jihlavy. I on na P+R nechá své auto, když jde k lékaři do nemocnice. „K lékaři chodíme pravidelně se synem. A než bych platil za parkování v nemocnici a hodinu tam marně hledal místo, tak to radši píchnu rovnou sem. Tady místo vždycky najdu,“ poznamenal Dušan Kazda.

Nová pravidla parkování 

Od Velikonoc platí v Jihlavě nová parkovací pravidla. Jedním z nich je zvýhodněné parkování ve vybraných dnech na parkovištích v oranžovém a fialovém režimu. V neděli a o svátcích zde teď řidiči parkují zdarma. To se týká třeba Masarykova náměstí, kolem kina Dukla, na třídě Legionářů nebo u městského vlakového nádraží. 

Další novinkou je parkování na dvě hodiny zdarma pro návštěvníky úřadů, kulturních institucí a sportovišť. To se týká stání ve fialovém režimu. 

Jarní novinky v parkování v Jihlavě: Zprůjezdnění náměstí, výhody o svátcích a přibydou další modré čáry

Přesně za týden, tedy v pátek 29. března, začnou v Jihlavě platit další novinky v oblasti parkování. Některé změny, které radnice představila novinářům, byly stanoveny na základě statistických údajů, které nasbíralo monitorovací vozidlo. To...

Zejména podnikatelé v Jihlavě žádali o to, aby bylo nějakým způsobem zprůjezdněné Masarykovo náměstí. To je teď už také možné. Řidiči mohou projet jednosměrkou vedoucí kolem zásobovacích ramp kolem Prioru kolem lékárny na spodním náměstí, restaurace Tři knížata, kolem drogerie Teta na horní náměstí. Poté vyjedou u pošty a centrum města budou moci opustit Křížovou ulicí.

Snížení rychlosti na náměstí 

„Je to proto, aby lidé, kteří parkují na velkých parkovištích ve spodní části náměstí, nemuseli vždy náměstí opustit z frekventované Znojemské ulice, ale aby mohli, když chtějí jet na sever města, jet kolem pošty a opustit náměstí Křížovou ulicí ven z centra. Doufáme, že toho lidé nebudou zneužívat, a že si tak řidiči nebudou zkracovat cestu. Uvidíme, jak to bude fungovat,“ nastínil koncem března Ryška s tím, že řidiči tady zároveň musí počítat se snížením rychlosti.

Nový systém parkování, který v Jihlavě platí od loňského května, se do letošního léta rozšíří do dalších oblastí. Konkrétně se modré čáry během nadcházejících týdnů začnou objevovat v oblasti kolem ulice Fibichova (oblast 51), Ke Skalce (53), na sídlišti U Hřbitova (54) a v okolí Zborovské ulice (55).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky parkoviště, koncepce, parkování, U Hřbitova, P+R, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči na sídlišti U Hřbitova si začnou zvykat na modré čáry. Co město plánuje udělat s parkovištěm P+R? | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.