Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Opilý mladík naboural barokní most ve Žďáru. Ten čeká oprava, dopravu budou řídit semafory

S omezeným provozem musí počítat řidiči ve Žďáru nad Sázavou. To souvisí s opravou barokního mostu na silnici I/37, který je kulturní památkou. Jak dnes informovalo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), most byl znatelně poškozený po dopravní nehodě.

Oprava částečně omezí provoz na 12 dní.

Silniční most s osmi sochami po stranách ve Žďáru nad Sázavou, v části města zvané Klášter, je barokní kamennou památkou z druhé poloviny 18. století. Je postaven přes Stržský potok, který propojuje rybníky Bránský a Konvetský v okolí historického žďárského kláštera.

Nachází se pod kopcem, na němž stojí památka UNESCO – poutní kostel svatého Jana Nepomuckého. Most je od roku 1958 kulturní památkou.

„Jedná se o most ev. číslo 37-048 v ulici Santiniho, který převádí silnici I/37 přes Stržský potok. Předloni byl však znatelně poškozen jedním z účastníků silničního provozu. Jednalo se o mladého řidiče, který řídil svůj osobní vůz pod vlivem alkoholu a při nájezdu na most ve směru z centra na Stržanov nezvládl řízení, prorazil jeho kamenné zábradlí a se svým vozidlem skončil mimo komunikaci," popsal Jiří Veselý, regionální mluvčí ŘSD. Opravy vyjdou na zhruba 750 tisíc korun bez DPH. To, jak se most bude opravovat, bylo konzultováno s památkáři. 

Opravy probíhají ve dvou fázích a v každé z nich čeká řidiče omezení. Doprava je vedena kyvadlově a řízena semafory. „Poprvé k tomu dojde již příští týden ve čtvrtek 23. a v pátek 24. května, kdy dojde k přípravě místa opravy. Podruhé pak během samotné realizace opravy, která byla předběžně stanovena na první polovinu července a bude trvat 10 dní," sdělil Veselý. 

Ohodnoť článek

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR | Zdroj Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky most, barokní, památka, oprava, doprava, nehoda, alkohol, ŘSD, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Takže rok natvrdo a uhradit náklady.

Pátek, 17. května 2024, 18:44Odpovědět

Opilý mladík naboural barokní most ve Žďáru. Ten čeká oprava, dopravu budou řídit semafory | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.