Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

PŘEHLED: Dopravní plány v Jihlavě. Modré parkovací čáry se letos rozšíří do dalších oblastí

Město Jihlava má s novým rokem řadu plánů, které se týkají oprav silnic, rekonstrukcí či výstavby nových objektů a také třeba dopravy. Pojďme si nyní představit poslední, čtvrtou část z nich. Tentokrát se plánované novinky týkají nového systému parkování.

Nová parkovací koncepce byla v Jihlavě zavedena v loňském roce v květnu. A v tomto roce se systém parkování rozšíří do nových oblastí: 

  • 51 Fibichova - také na sídlišti Zahradní a až ke Koželužskému potoku,
  • 53 Ke Skalce - také na sídlišti Telečská,
  • 54 U Hřbitova,
  • 55 Zborovská - včetně částí ulic Erbenovy, Leoše Janáčka a Vrchlického.

PŘEHLED: Dopravní plány v Jihlavě. Centrální dopravní terminál, opravy ulic, mostů nebo kruháč na přivaděči

Město Jihlava má s novým rokem řadu plánů, které se týkají oprav silnic, rekonstrukcí či výměny veřejného osvětlení. Pojďme si nyní představit první část z nich, jež budou letos rovnou dokončeny nebo, u těch dlouhodobějších plánů, alespoň zahájeny.

Na podzim je pak výhled dalšího rozšiřování do oblastí kolem nemocnice. „Systém parkování přinese i do nových oblastí své výhody místním i návštěvníkům. Všichni řidiči snadněji najdou na ulici volné místo díky pravidlům parkování. V ulicích budou všechna možná stání vyznačena modrými vodorovnými čarami, legální kapacita parkování se tak zvýší a parkující auta nebudou překážet ostatním. Dopravní značení projde komplexní změnou a zpřehlední se. V ulicích se objeví opatření pro chodce a cyklisty," nastínil mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Místní (rezidenti a abonenti) si mohou koupit dlouhodobé oprávnění až na 12 měsíců. S ním mohou parkovat nejen ve své oblasti, ale také ve všech sousedních oblastech na základě takzvaného principu květinky. Rezidenti (trvale bydlící v oblasti) a abonenti (podnikatelé se sídlem v oblasti), a to i ti bez auta také mohou získat volné hodiny pro parkování svých návštěv, řemeslníků apod.

Návštěvníci zaplatí za parkování v parkovacím automatu nebo v mobilní aplikaci. Důležité je zapamatovat si registrační značku parkujícího auta.

Po Jihlavě se v tomto roce objeví i nová parkoviště, konkrétně půjde o upravené, dosud nezpevněné plochy. Podle Daňka se tak zvýší počet stání, komfort řidičů i úroveň veřejného prostoru.

PŘEHLED: Dopravní plány v Jihlavě. Nové i opravené chodníky, cyklostezka k hlavnímu nádraží a do Stříteže

Město Jihlava má s novým rokem řadu plánů, které se týkají oprav silnic, rekonstrukcí či výstavby nových objektů a projektů. Pojďme si nyní představit druhou část z nich, jež budou letos rovnou dokončeny nebo, u těch dlouhodobějších plánů,...

Parkování v Jihlavě mohou lidé platit buď přes mobilní aplikaci, nebo přes automaty, takzvané parkomaty. „Docházkové vzdálenosti k parkomatům budou v nových oblastech obvykle do 200 metrů. Nové parkomaty se začátkem roku objeví i v současných oblastech. Navíc probíhají jednání s provozovateli dalších mobilních aplikací," naznačil mluvčí Jihlavy další letošní plány. 

Parkování podle barev

Řidiči v Jihlavě i návštěvníci se orientují podle modrých čar na silnici. Modrý rezidentní režim na svislé značce je určen pro místní – rezidenty a abonenty. Zaparkovat zde mohou bez problému i návštěvníci, jen je potřeba, aby zaplatili parkovné," již dříve upozornil Radovan Daněk. 

PŘEHLED: Dopravní plány v Jihlavě. Levnější jízdenky pro žáky a seniory, integrace dopravy a opravy zastávek

Město Jihlava má s novým rokem řadu plánů, které se týkají oprav silnic, rekonstrukcí či výstavby nových objektů a také třeba dopravy. Pojďme si nyní představit třetí část z nich. Tentokrát se plánované novinky týkají cestujících, kteří využívají...

Fialový střednědobý režim je podobný jako modrý režim, návštěvníci v něm však parkují mnohem výhodněji. Za cenu pouhých 50 korun zde mohou stát až po dobu 13 po sobě jdoucích hodin. Za stokorunu se zde parkuje celý den i noc (24 hodin). Dalším režimem je takzvaný oranžový (návštěvnický) režim. V něm je možné od pondělí do pátku mezi 7. až 17. hodinou možné parkování pouze pro návštěvníky. „Mimo tuto dobu funguje jako modrý rezidentní režim," vysvětlil mluvčí krajského města Vysočiny. 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Doprava v Jihlavě

Štítky parkování, změna, oblast, rezident, doprava, 2024, Jihlava

PŘEHLED: Dopravní plány v Jihlavě. Modré parkovací čáry se letos rozšíří do dalších oblastí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.