Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Komplikace na dálnici: Kvůli demolici mostu u Řehořova je tam omezený provoz, v noci bude neprůjezdná

Od pátečního večera je na dálnici D1 omezený provoz, což souvisí s demolicí mostu na 126. kilometru u Řehořova. Komplikace budou trvat do pondělního rána, v noci ze soboty na neděli pak bude úsek zcela uzavřený.

Po většinu víkendu bude možné místem projet v jednom jízdním pruhu na Brno a jednom na Prahu. Až dnes v devět hodin večer dojde k úplnému uzavření dálnice mezi exitem 119 u Velkého Beranova a exitem 134 u Měřína. Auta se tam vrátí o dvanáct hodin později, to už ale pod mostem projíždět nebudou.

„Objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 tun povede obousměrně mezi exit 119 Velký Beranov a exit 134 Měřín po silnici II/602 přes Řehořov,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic dálnic ČR Jiří Veselý. Na trase jsou sice dvě most s nižší zatížitelností, to ale bude řešené kyvadlovým provozem.

Dálniční most u Řehořova
- byl postavený v roce 1979 při stavbě dálnice
- v roce 2022 znalecký posudek určil, že je v havarijním stavu
- před demolicí se s ním 23. března v 19:00 dojdou místní rozloučit

Vozy do 3,5 tun budou jezdit rovněž obousměrně po silnicích II/353 a II/348 přes Zhoř, Stáj, Arnolec a Černou. „V obci Arnolec se kvůli prudké a úzké zatáčce doprava rozdělí. Směr Brno bude veden k obci Jersín a odtud do Černé,“ vysvětlil Veselý.

Na dnešní noc se připravili také policisté, kteří budou v lokalitě k vidění častěji než jindy. „Do bezpečnostního opatření se zapojí především policisté z dálničního oddělení Velký Beranov, kteří plánují výkon služby na třinácti stanovištích,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková. Úkolem policistů bude především monitorovat provoz, k jeho případnému usměrňování dojde až pokud vzniknou problémy.

Policie tak apeluje na řidiče, aby zbytečně neriskovali a chovali se ukázněně. „Největší komplikaci, která by mohla nastat, by byla zbytečná dopravní nehoda na objízdné trase, protože pak by mohlo hrozit nebezpečí, že se i na objízdné trase doprava se výrazně omezí nebo dokonce zcela zastaví,“ varovala Čírtková.

Místní zvažují soud

K celé situaci se vyjádřil také předseda osadního výboru Řehořov Jan Rathouský. „Z naší strany plně respektujeme rozhodnutí Ministerstva dopravy ČR ohledně nařízení demolice mostu přes D1, které je podloženo znaleckými posudky. Řehořovu a okolním obcím jde ale o jeho obnovu, o které zatím stát mlčí a jen se břemeno kompenzace snaží hodit na bedra městyse Kamenice, jejíž je Řehořov místní částí,“ uvedl.

Převzít do svého vlastnictví most je ale pro dvoutisícovou obec dle Rathouského nemyslitelné finančně, historicky a už vůbec logicky. „Nadjezd přes D1 byl vybudován státem jako náhrada za ztrátu tří polních cest, které přeťala nově budovaná dálnice D1. Potřebu D1 nikdo z Řehořova nerozporuje, ani nebrojíme proti této důležité dopravní tepně, ale chceme zachovat naše právo na přístup na druhou stranu dálnice D1,“ zdůraznil Rathouský.

Kompenzaci za tři polní cesty si Řehořovští hradit z rozpočtu obce nechtějí. „Museli bychom omezit až zastavit například opravy místních komunikací, zastavení kulturního života,“ uvědomuje si Rathouský, co by takový závazek znamenal. Postup, kdy stát zlikviduje tři polní cesty a po dosažení životnosti i jejich kompenzaci není podle něj dobrý ani ohledně budování VRT. Celá věc nakonec možná skončí u soudu.

Most u Řehořova půjde brzy k zemi. Za jeho náhradu budeme i dál bojovat, vzkazují s odkazem na minulost lidé z obce

Už během ledna dojde k demolici zchátralého mostu nad dálnicí D1 poblíž Řehořova na Jihlavsku. Jeho likvidace vyjde na 2,45 milionu korun bez DPH. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) již vybralo firmu, která most ve druhé polovině ledna odstraní....

Závěrem si Rathouský povzdechl, že stát nemá problém s vybudováním přechodů pro zvěř přes D1 a jejich vlastnictvím. „Jak se pak máme cítit my, občané Řehořova, kterým se i divočáci, zajíci a srnky smějí, že jim nesaháme ani po kolena,“ uzavřel s tím, že se veřejnost dnes sejde v sedm večer u mostu na rozloučení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook Řehořov a okolí

Štítky dálnice, demolice, most, Řehořov, Kamenice, Jan Rathouský, omezení, uzavírka, objízdná trasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komplikace na dálnici: Kvůli demolici mostu u Řehořova je tam omezený provoz, v noci bude neprůjezdná | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.