Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Jihlava má rekord ve výpůjčkách sdílených kol. V září lidé nejčastěji začínali jízdu u gymnázia

Od loňského dubna mají lidé v Jihlavě možnost cestovat po městě takzvanými sdílenými koly. A letos po letních prázdninách padl rekord ve výpůjčkách. Během září provozovatel takzvaného bikesharingu v Jihlavě zaznamenal 7320 výpůjček.

Jeli jste někdy v Jihlavě na sdíleném kole?

Celkem hlasovalo178 čtenářů

V Jihlavě poskytuje službu sdílených kol společnost Nextbike. Zmíněným rekordním počtem výpůjček se ušetřilo 1 652 kilogramů CO2. Většina výpůjček – celkem 6 894, trvala do 15 minut, které město u společnosti nakoupilo právě za účelem zvýšit používání udržitelné mobility ve městě. Uživatelé, kterých je v Jihlavě již 8 929, tak první čtvrthodinu na kole neplatí.

Lidé v Jihlavě mohou aktuálně využít celkem 112 kol, ta je možno nechat či vyzvednout na zhruba padesáti stanovištích. Zájemci, kteří si v Jihlavě vypůjčí modré sdílené kolo, na něm mohou jet prvních 15 minut zdarma. Další čas strávený na kole je již zpoplatněný dle ceníku.

„Babí léto přeje bikesharingu. Co do výpůjček překonávalo letošní září rekordy a čísla skvěle ilustrují, že občané službě sdílených kol přichází čím dál tím víc na chuť,“ uvedl k nasbíraným datum analytik společnosti Nextbike Tomáš Procházka.

Služba sdílených kol (bikesharing) je v Jihlavě k dispozici od 1. dubna 2022. Nabízená sdílená kola jsou ve městě pravidelně servisována.

Statistiky dále ukazují, že nejčastěji lidé na sdílené kolo nasedali u jihlavského gymnázia, což byla v září nejužívanější stanice. Zde si lidé sdílené kolo vypůjčili 1185 krát. „Druhá nejvyužívanější je stanice vedle střední školy v ulici Karolíny Světlé, a to s počtem 665 výpůjček. Uživatelé, kteří si kola půjčují nejčastěji, to stihnout i více než 70 krát za měsíc," dodala Aneta Hrdličková z oddělení vnejších vztahů na jihlavské radnici s tím že během dvou prázdninových měsíců se uskutečnilo přes 11 tisíc výpůjček. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Ježkovy oči

Štítky sdílená, kola, bikesharing, město, výpůjčka, doprava, cestování, rekord, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jihlava má rekord ve výpůjčkách sdílených kol. V září lidé nejčastěji začínali jízdu u gymnázia | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.