Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Speciální auto s kamerami dohlížející na parkování v Jihlavě není potřeba, myslí si čtenáři Jihlavské Drbny

Ulicemi Jihlavy bude od října jezdit speciální auto s kamerami na střeše, které bude kontrolovat to, jak řidiči parkují v modrých zónách. Město si službu včetně řidiče pronajme na 17 měsíců. Auto, které bude městem projíždět 24 hodin denně, bude sbírat důležitá data, především obsazenost ulic a parkovišť. Redakce Jihlavské Drbny o tomto informovala 10. září, součástí článku byla i anketa, kde se čtenáři vyjadřovali k tomu, jestli je dobré, že v Jihlavě bude jezdit takové auto.

K dnešnímu dni se do ankety zapojilo celkem 592 čtenářů. 80 z nich (14%) si myslí, že je to od vedení města dobrý krok. Opačného názoru - že takové vozidlo není potřeba - vyjádřilo 493 čtenářů (83%). Neutrální postoj má 19 čtenářů (3%). Ti v anketě zvolili možnost „Nevím, tohle jde mimo mě". 

Parkování a nová parkovací koncepce, podle níž se řidiči v Jihlavě řídí, platí od letošního května. A stále jde o živé téma, ke kterému se lidé často vyjadřují na sociálních sítích. Debatu na Facebooku vzbudilo i toto speciální vozidlo s kamerami, které bude v Jihlavě využíváno od října. S autem s kamerami, které bude ulice monitorovat nonstop ve dne i v noci, nemá problém Majka Nováková. „Kontrolovat by se to mělo. My co máme zaplaceno, nebudeme doplácet na nějaký chytrolíny, co nemají zaplaceno." Petr Kopecký se do diskuze zapojil tím, že zmínil, že toto auto jezdí už několik let v Praze. „Bohužel VÁŽENÍ SPOLUOBČANÉ! tohle už dávno funguje v Praze a odsud se to jako mor klasicky šíří do celé republiky." Podle Marie Novákové takové auto mělo jezdit už dávno. 

Krachující obchody 

 „Za mě jsou parkovací zóny velký problém pro obchody uvnitř města. Dříve jsem běžně nakupoval v malých obchodech v okolí centra tak, že jsem tam zastavil, obešel pár obchodů a zase odjel. Nyní do Jihlavy za tímto účelem už skoro nejezdím a téměř vše vyřídím v Aventinu. A nejsem jediný, o kom vím, že to tak řeší. Místní se možná budou chvíli radovat, že mají kde parkovat, ale až jim začnou obchody v okolí krachovat a kvůli všemu budou muset jezdit za město, tak asi moc spokojení nebudou. Navrhovaných deset minut na zaparkování nebo volné parkování v noci tomu nepomůže. Alespoň ne v mém případě," vyjádřil se Daniel Kratochvíl.

ANKETA: Jihlavou bude nonstop projíždět speciální auto s kamerami. Zkontroluje parkování a nasbírá důležitá data

Lidé v Jihlavě budou moci od října vidět v ulicích Jihlavy speciální vozidlo s kamerami na střeše, které bude kontrolovat to, jak řidiči parkují v modrých zónách. Město si službu včetně řidiče pronajme na 17 měsíců. Auto, které bude městem...

Primární bude sběr důležitých dat 

 Jak před dvěma týdny novinářům řekl primátor Jihlavy Petr Ryška, minimálně ze začátku nebude primárním cílem pokutovat řidiče, kteří budou nesprávně parkovat. 

„Primárně půjde opravdu o sběr co největšího množství dat. Na jejich základě pak můžeme provést nějaké změny v nové parkovací koncepci," nastínil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). Dodal, že první data by chtěl mít ideálně do měsíce od zavedení této služby. „Auto si město pronajme včetně řidiče a vyhodnocení dat," říká Ryška.

Radní Jihlavy David Beke (ODS) již dříve popsal, že vozidlo bude disponovat kamerovým systémem, Ten bude umístěn na střeše tohoto speciálního vozidla. Kamery budou umět přečíst poznávací značky u aut dokonce i v noci. V kufru bude server, která nasbíraná data zpracovává. Podle Bekeho umí pracovat v režimu online i offline. 

Platba přes automat, nebo přes aplikaci

Řidiči, kteří od letošního května parkují podle zcela nové parkovací koncepce, mohou k placení za parkovné využít buď automat, nebo si stáhnout aplikaci. Druhé možnosti aktuálně využívá 30 procent řidičů. „70 procent řidičů platí přes automaty. O aplikaci je stále větší zájem, třeba v květnu přes ni platilo 17 procent lidí. Uvažujeme i o tom, že bychom vrátili možnost platit přes SMS. To by bylo pro ty, co nezvládnou aplikaci, která je ale opravdu uživatelsky přívětivá," dodal Petr Ryška. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky parkování, data, auto, kamera, ulice, koncepce, anketa, výsledek, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální auto s kamerami dohlížející na parkování v Jihlavě není potřeba, myslí si čtenáři Jihlavské Drbny | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.