Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Na silnici mezi Chotěboří a Českou Bělou bude meteostanice. Čidla poskytnou informace o sjízdnosti

Na Vysočině přibude další meteostanice, jejíž čidla budou on-line poskytovat aktuální data o sjízdnosti komunikace. Tato novinka najde své místo na silnici II/351 mezi Chotěboří a Českou Bělou na Havlíčkobrodsku.

Umístění meteostanice bude předcházet oprava zmíněné silnice. Modernizaci tří extravilánových úseků Chotěboř–Dobkov, Dobkov–Počátky a Počátky – Česká Bělá v délce více než 5 kilometrů chce Kraj Vysočina kofinancovat z evropských dotací. „Odhadem mají práce vyjít na více než 50 milionů korun. Novinkou na této trase bude osazení moderní meteostanicí, jejíž čidla budou on-line poskytovat aktuální data o sjízdnosti komunikace,“ popsal hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Zmíněné meteostanice si řidiči budou moci všimnout u Počátek v blízkosti sjezdu na chotěbořské letiště. Podle informací z Kraje Vysočina půjde o osmimetrový stožár s instalací technologií napájených solárními panely. „Poskytovat bude konkrétně data o teplotě, vlhkosti a množství srážek, rychlosti větru, přes čidla na vozovce bude predikovat vznik námrazy a bude osazen i online kamerou. Data bude přenášet do celostátního meteorologického informačního systému. Stejně jako Ředitelství silnic a dálnic budou data využívat i krajští silničáři, a to nejen pro vyhodnocení adekvátnosti zimní údržby,“ popisuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a dopravy Miroslav Houška.

Jak ho doplnila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová, vedení Krajské správy a údržby silnic Vysočiny vytvořilo koncept možného umístění meteohlásek v regionu a prioritizaci jejich potřeby. „Tyto moderní technologie budou součástí většiny dopravních projektů, které bude chtít Kraj Vysočina spolufinancovat z evropských dotací a u nichž bude mít osazení efekt. První krajské meteohlásky už fungují například u Rokytna nebo na obchvatu Lukavce. Hustou síť meteohlásek v okolí dálnice D1 provozuje i Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD)." 

Stanice na silnicích první třídy 

Podle dřívějších informací z ŘSD na silnicích první třídy v Kraji Vysočina zatím slouží jedenáct meteostanic.

Na Vysočině přibudou dvě silniční meteostanice. Vyjdou skoro na šest milionů korun

Na silnicích první třídy v Kraji Vysočina přibudou dvě meteostanice, zatím jich slouží devět. Další stanice budou na silnici 34 u Onšovic na Pelhřimovsku a na trase 19 u Přibyslavi. Jde o úseky se stoupáním, kde v zimě vozovka namrzá a tvoří se...

Nejnovější dvě jsou od začátku loňského prosince umístěny na silnici 34 u Onšovic na Pelhřimovsku a na trase 19 u Přibyslavi. Jde o úseky se stoupáním, kde v zimě vozovka namrzá a tvoří se závěje. Vedle silnic první třídy jsou stacionární meteorologické stanice na dálnici D1. Na 93 kilometrech D1 na Vysočině jich slouží skoro dvě desítky. Stanice dokážou upozornit na situace nebezpečné pro dopravu, například na námrazu, mlhu, silný vítr, husté sněžení nebo sněhem pokrytý povrch vozovky.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky silnice, komunikace, meteostanice, doprava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnici mezi Chotěboří a Českou Bělou bude meteostanice. Čidla poskytnou informace o sjízdnosti | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.