Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Z Mahlerovy ulice bude od května jednosměrka. Zvýší se počet parkovacích míst a bezpečnost, říká město

Jednou z významných změn v dopravním značení, které od května chystá jihlavský magistrát, je zjednosměrnění Mahlerovy ulice od Žižkovy ulice k ulici U Pivovaru. Kromě zklidnění provozu vznikne díky těmto úpravám 29 nových parkovacích míst.

Mahlerova ulice je užitečnou spojkou mezi dvěma páteřními ulicemi Jiráskovou a Žižkovou. Jednosměrná je už dlouho v úseku směrem od zimního stadionu na Vrchlického ulici. Od května přibude jednosměrný provoz od Žižkovy ulice až k ulici U Pivovaru. Vjezd do sídliště U Pivovaru z Vrchlického ulice zůstane zachován, stejně jako provoz cyklistů v obou směrech. Přechod u ulice Žižkova pak bude zkrácen.

Jihlava přichází se změnami v dopravě. Řidiči musí oprášit přednost zprava, přibudou jednosměrky

Krajské město Vysočiny čekají změny v dopravním značení. Tento týden se začne úpravou značek zakazujících průjezd náměstím. V souvislosti s novým systémem parkování postupně začne na některých křižovatkách v Jihlavě začne platit přednost zprava,...

Výhodou tohoto řešení má být podle magistrátu vznik 29 nových parkovacích stání včetně dvou vyhrazených pro ZTP (se zohledněním 5 rušených podélných stání). „U ulice Žižkova vzniknou šikmá stání, dále za Malátovou ulicí se přidají oboustranná podélná,“ informuje magistrát na Facebooku.

Dalším benefitem bude zklidnění dopravy v ulici, kterou projede až 1650 vozidel denně. „Mahlerova ulice ztratí význam pro průjezdnou dopravu ze severní části centra směrem na jihozápad města,“ vysvětluje krajské město, které upozorňuje i na zvýšení bezpečnosti. V části, kde byla vyznačena podélná stání, byla totiž volná šířka komunikace pouze 5,3 metrů, což podle magistrátu nestačí pro bezpečné míjení s většími vozidly.

V diskuzi je plánovaná novinka přijímána nesouhlasně. „Takže přesuneme dopravu z tiché asfaltové silnice na hlučnou dlažbu?“ zmiňuje Petr Pohan Štefánikovo náměstí jako alternativu pro ty, kteří se z Vrchlického ulice chtějí dostat na Žižkovu ulici.

„Argumentovat vyšší bezpečností a 29 novými parkovacími místy je naprostý alibismus,“ přidává se například Dan Skála„Za cenu mnohem většího vytížení Žižkovy potažmo Vrchlického ulice, nervozity a agresivity řidičů. Jedna věc je, nakreslit řešení od stolu z kanceláře magistrátu a druhá je realita s konsekvencemi,“ stěžuje si.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky doprava, značení, značka, změna, parkování, přednost, jednosměrná, ulice, Jihlava, Mahlerova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Novak

No výborně! Náš chytrý magistrát našel prvních 29 parkovacích míst pro 5000 návštěvníků megalomanské arény, kteří se k nám do Jihlavy budou několikrát měsíčně sjíždět z celého Česka a půlky Rakouska na super akce????. No, a teď už jen najít těch zbývajících 4971 parkovacích míst ve městě, kde budou od jara samé modré zóny. To nevymyslíš...

Čtvrtek, 23. března 2023, 17:35Odpovědět

Z Mahlerovy ulice bude od května jednosměrka. Zvýší se počet parkovacích míst a bezpečnost, říká město | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.