Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Uzavřeno! Po silnici mezi Dalečínem a Unčínem teď řidiči neprojedou, důvodem je nestabilní svah

, aktualizováno 28. února 2023, 12:34

Řidiči, kteří cestují po silnici II/357 mezi Dalečínem a Unčínem na Žďársku, teď musí využít objízdnou trasu. Silnice byla kvůli nestabilnímu přilehlému svahu s okamžitou platností okamžitě uzavřena, a to pro veškerou dopravu.

V místě probíhají už od roku 2021 stavební práce na modernizaci krajské komunikace druhé třídy s cílem zlepšení jízdního komfortu pro řidiče i zvýšení bezpečnosti v daném úseku. „Po dobu stávajícího zimního období byl umožněn průjezd osobním automobilům a veřejné linkové dopravě, nyní je ale veškerá doprava opět vedena po objízdných trasách," uvedla Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Stavba: II/357 Dalečín – Unčín, 2. etapa

Náklady stavby přibližně 92 milionů korun včetně DPH. Dosud byly náklady navýšeny z důvodu provedení víceprací, které jsou nezbytné pro dokončení díla o cca 15,5 milionu korun s DPH včetně zmíněné sanace svahu. Stavba je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu. Předpokládaná výše dotace činí 85 milionů korun. 

Právě sanace přilehlého svahu byla součástí výše zmíného projektu. Práce v daném úseku směřují k rozšíření silnice na kategorii 7,5. Už v roce 2022 došlo k sesuvu svahu v délce přibližně 100 metrů a bylo nutné odtěžit další objem zeminy a pozměnit kotvicí technologii. Podle harmonogramu měly stavební práce na sanaci svahu a rekonstrukci silnice pokračovat od 1. dubna letošního roku.

Riziko celkového nebo částečného sesuvu 

„V minulém týdnu nám zhotovitel oznámil, že na místě sanace sesuvu svahu byly pozorovány změny v soudržnosti a stabilitě masivu. Ze zprávy geotechnika stavby je patrné, že je zde velké riziko celkového nebo částečného sesuvu, a proto technický dozor investora i koordinátor bezpečnosti doporučili silnici uzavřít,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast dopravy a silničního hospodářství Miroslav Houška a doplňuje, že v pátek 24. února bylo zhotovitelem stavby oznámeno úplné uzavření komunikace z důvodu vzniku rizika z prodlení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky uzavírka, objížďka, nestabilní, svah, řidič, silnice, doprava, Dalečín, Unčín, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavřeno! Po silnici mezi Dalečínem a Unčínem teď řidiči neprojedou, důvodem je nestabilní svah | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.