Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlavští zastupitelé schválili vyšší úvěr, i kvůli Horácké aréně. Už nás tlačí čas, říká primátor Ryška

Jihlavští zastupitelé na svém dnešním zasedání, které bylo posledním v tomto roce, mimo jiné řešili další dlouhodobý úvěr ve výši 300 milionů korun. Podle náměstka primátora Jiřího Pokorného (ANO) tento úvěr město potřebuje, a to kvůli strategickým investicím. Jmenoval Horáckou multifunkční arénu (HMA), Centrální dopravní terminál (CDT) nebo výstavbu vodojemu Bukovno.

Debata o tomto bodě byla nakonec kratší, než se zřejmě původně čekalo. Podstatně delší byla diskuze o předchozím bodě, kterým byl rozpočet města na rok 2023. Už tam se stočila debata hlavně k otázce HMA. O slovo se přihlásil například i opoziční zastupitel Radek Hošek (STAN). „Jsem přesvědčený, že částka to není konečná a že to zabrzdí další investice ve městě, které by mohly Jihlavu někam posunout,“ myslí si Radek Hošek. To, že výstavba arény výrazně zasáhne do ekonomiky města, potvrdil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). „Ale ne v roce 2023. Částka neovlivní rozpočet roku 2023,“ reagoval na Hoškovy podněty primátor Ryška.

Navrhovaný třísetmilionový úvěr nepodpořili členové PiFo (Piráti a Fórum Jihlavy), kteří jsou také v opozici. „Tento bod nepodpoříme. Důvodem je neznámá proměna vztahu toho, kdo bude provozovatelem HMA. Neznáme vizi stávajícího vedení,“ nastínil v diskuzi zastupitel Dan Škarka (PiFo).

Patnáctiletý úvěr

Radek Hošek ze STAN žádal náměstka Pokorného o garanci toho, že peníze z úvěru nebudou primárně určeny jen pro financování HMA. „Náš klub je eventuálně pro to podpořit, ale potřebujeme garanci, že peníze budou využity pestřeji než jednoúčelově na výstavbu arény,“ řekl Hošek.

Náměstek Jiří Pokorný reagoval tak, že pokud bude podepsána smlouva, pak může garantovat, že úvěr bude užit tak, jak bylo dohodnuto. „Je možné, že peníze půjdou čistě na HMA nebo CDT, případně to bude nějak rozděleno. Záleží na tom, jak poběží čas. Nevím, jaký bude vývoj v příští roce, či v letech dalších. Bavíme se tu o patnáctiletém úvěru s čerpáním na dva roky.“

Do debaty se dále přihlásil zastupitel a předseda finančního výboru Radek Rychnovský (STAN). Podle něj je zmiňovaný úvěr sjednán za výhodných podmínek. „Byla by ekonomicky škoda ho nevyužít. Teď spíše jen prosba – já bych se přimlouval hlavně za vodu, což by byla zásadní investice, která by městu pomohla,“ zmínil k dalšímu možnému využití úvěru Radek Rychnovský.

Na stavbu arény dostala Jihlava ve výběrovém řízení nejnižší nabídku za 1,9 miliardy korun, výběrové řízení ale ještě neuzavřela, protože jí část peněz chybí.

Podle primátora Ryšky v případě úvěru půjde o jeden balík investic. Město se navíc bude snažit získat nějaké dotace. „Teď ale těžko říct, kdy a na co budeme peníze potřebovat. Peníze na arénu pak třeba vezmeme odjinud. Teď nemohu říct, kolik peněz z úvěru půjde na HA.“

Hošek: Nalijme si čistého vína 

Radek Hošek dále uvedl, že cena multifunkční arény se neustále zvyšuje. Původně šlo o 900 milionů korun. „Zajímalo by mě, kde se ta částka zastaví. I při stavbu domu je nutné si říct, kolik peněz na jeho stavbu vlastně máme. Při povolebních vyjednáváních jsme kladli otázky, pořád ale nemáme jasno. Dozvěděl jsem se, že by arénu mohlo provozovat jihlavské Teniscentrum? Můžete na to veřejně odpovědět? To opravdu myslíte vážně? Že by se do budoucna staralo o arénu? Pane Beke (manažer výstavby HMA, pozn. redakce), nesmějte se tomu. Je třeba si nalít čistého vína,“ pokračoval Hošek v debatě.

Ryška k tomu poznamenal, že provozovatelem bude nějaká obchodní společnost města, a to buď nově založená, nebo taková, která sdruží více sportovišť. „Musíme to rozhodnout velmi brzy kvůli notifikaci. Už nás tlačí čas. Chceme se o tom bavit dále v lednu. Víme i o úsporách, které by byly možné,“ nastínil Ryška.

Město Jihlava má v současné době dva úvěry. „Jeden revolvingový u ČSOB ve výši 100 milionů korun a druhý ve výši 600 milionů korun účelový na výstavbu Horácké multifunkční arény od České spořitelny. Ten zatím není čerpán, ale už předchozí zastupitelstvo projednalo a schválilo možnost vzít si o 200 milionů vyšší úvěr,“ uvedla Lucie Maxová z tiskového oddělení jihlavské radnice.

Dnes zastupitelé nakonec souhlasili s úvěrem vyšším o 300 milionů korun. Osmadvacet zastupitelů zvedlo ruku pro, tři nehlasovali a šest se jich zdrželo. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava (vizualizace)

Štítky investice, úvěr, peníze, 2023, Horácká aréna, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští zastupitelé schválili vyšší úvěr, i kvůli Horácké aréně. Už nás tlačí čas, říká primátor Ryška | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.