Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sdílená kola v Třebíči se chytla. Za první měsíc lidé po městě najeli skoro dva tisíce kilometrů

Sdílená kola v Třebíči během prvního měsíce najela skoro dva tisíce kilometrů. Tuto novinku Třebíč zavedla na začátku letošního dubna. Na čtyřiceti stanovištích po městě je rozmístěno osmdesát kol a deset elektrokol.

Jak se ukázalo, ačkoliv bylo během dubna opravdové aprílové počasí, přesto lidé sdílená kola Nextbike hodně využívali. V prvním měsíci provozu najela sdílená kola skoro dva tisíce kilometrů.

K jízdě lidem stačí pouze aplikace Nextbike, která je ke stažení zdarma. Prvních patnáct minut použití kola dotuje město a pro uživatele je zdarma, každých dalších 30 minut jízdy stojí 25 korun. U elektrokol je cena půjčení 1,50 Kč za minutu. Všechna kola jsou vybavena GPS.

Hodně záleží na počasí 

„Celkem za duben proběhlo 2 077 výpůjček, z toho 534 výpůjček byla elektrokola. Průměrná doba, po kterou lidé kolo využívali, byla 13 minut a průměrný nájezd 939 metrů, tedy necelý kilometr. Ze statistiky je také vidět, který den bylo hezky. Ve středu 26. dubna si kola půjčilo nejvíce uživatelů, a to 139. Jeden z uživatelů si kolo půjčil čtyřicetkrát v měsíci. Do systému se v průběhu dubna registrovalo 1 255 uživatelů," informuje o prvních statistikách mluvčí města Třebíč Irini Martakidisová. 

Statistiky za první měsíc dále ukázaly, že nejvíce využívaná stanice kol pro výpůjčky i vrácení kol je na Karlově náměstí. Kola si pak lidé hodně půjčují v ulici Modřínová, u Aquaparku Laguna a v ulicích F. Hrubína a Viktorinova. „Vracejí je po Karlově náměstí nejvíce na Žerotínově náměstí, u autobusového nádraží a v ulicích Smila Osovského a Modřínová. Ve statistice, která sleduje i teplotu během dne, je zřetelně vidět nárůst počtu výpůjček kol při teplém počasí," dodává Martakidisová. 

Bikesharing v Jihlavě 

Sdílená kola mohou už více než rok využívat také lidé v krajské Jihlavě. Uplynulý rok ukázal, že takzvaný bikesharing se v krajském městě těší velké oblibě, eviduje se průměrně 164 výpůjček za den. Vedení města navíc chystá další úpravy pro zjednodušení užívání kol. Přes léto bude v ulicích nově 120 kol, dosud jich bylo 112. Přes zimu, tedy od 15. listopadu do 15. března, se pak jejich počet sníží na 90.

Sdílená kola budou v Jihlavě i po další dva roky. Ročně se zde najelo přes 72 tisíc kilometrů

Lidé budou moci další dva roky v Jihlavě využívat sdílená kola od firmy Nextbike, která vyhrála veřejnou soutěž. Uplynulý rok ukázal, že sdílená kola se v krajském městě těší velké oblibě, eviduje se průměrně 164 výpůjček za den. Vedení města...

Na podněty uživatelů přibydou v Jihlavě nové stanice pro kola a staré méně využité se zruší. „Mezi nejvytíženější stanice patří místa u gymnázia, na Masarykově náměstí, u pivovaru, nemocnice, u obchodní akademie, autobusového nádraží, Cityparku nebo u Skalky," vyjmenoval radní Jihlavy Petr Piáček. „I nadále platí, že uživatelé budou mít prvních 15 minut jízdy zdarma,“ doplnil.

Ohodnoť článek

Foto Město Třebíč | Zdroj Město Třebíč

Štítky sdílená, kola, cyklistika, výpůjčka, bikesharing, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola v Třebíči se chytla. Za první měsíc lidé po městě najeli skoro dva tisíce kilometrů | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.