Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sdílená kola budou v Jihlavě i po další dva roky. Ročně se zde najelo přes 72 tisíc kilometrů

Lidé budou moci další dva roky v Jihlavě využívat sdílená kola od firmy Nextbike, která vyhrála veřejnou soutěž. Uplynulý rok ukázal, že sdílená kola se v krajském městě těší velké oblibě, eviduje se průměrně 164 výpůjček za den. Vedení města navíc chystá další úpravy pro zjednodušení užívání kol.

Přes léto bude v ulicích nově 120 kol, dosud jich bylo 112. Přes zimu, tedy od 15. listopadu do 15. března, se pak jejich počet sníží na 90. „Sdílená kola mají v zimě rozhodně svůj smysl, protože od listopadu do března evidujeme přes 13 tisíc výpůjček,“ upozornil pro městský web Ježkovy oči jihlavský radní Petr Piáček (KDU-ČSL). 

Na podněty uživatelů přibydou v Jihlavě nové stanice pro kola a staré méně využité se zruší. „Mezi nejvytíženější stanice patří místa u gymnázia, na Masarykově náměstí, u pivovaru, nemocnice, u obchodní akademie, autobusového nádraží, Cityparku nebo u Skalky," vyjmenoval Piáček. „I nadále platí, že uživatelé budou mít prvních 15 minut jízdy zdarma,“ doplnil.

Sdílená kola v Jihlavě. Na ulici budou k vypůjčení i přes zimu, později by mohla přibýt další stanoviště

Přesně pet měsíců mají lidé v krajské Jihlavě možnost pro pohyb po městě využít sdílená kola neboli bikesharing. Redakce Drbny zjišťovala, jestli je i nadále, ve srovnání s prvními testovacími týdny, o kola zájem a také, jak to bude s koly v...

Jihlavané si na sdílená kola v ulicích zvykli docela rychle. „Ze začátku jsem byl možná trochu skeptický, nevěděl jsem, jak to bude fungovat,“ přiznává David Gregor, který bydlí na Královském Vršku. „Ale je to jednoduché a teď už sdílené kolo využívám poměrně často. V letních měsících nemusím jezdit do práce autem a večer, když chci vyrazit do hospůdky, se nemusím spoléhat na MHD,“ chválí. 

Od dubna 2022 do března 2023, kdy v Jihlavě probíhal testovací provoz sdílených kol, eviduje město 59 740 výpůjček, tedy průměrně 164 denně. Lidé na kolech najezdili cca 72,5 tisíc kilometrů, každé kolo tedy průměrně 650 kilometrů. „Nejvíce výpůjček bylo v květnu – 343 denně, nejméně v únoru – 61 denně," řekl ke statistice Dalibor Pituch z jihlavského magistrátu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky sdílená, kola, bikesharing, cyklo, cyklistika, služba, Jihlava, Nextbike

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola budou v Jihlavě i po další dva roky. Ročně se zde najelo přes 72 tisíc kilometrů | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.