Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jihlavané na sítích píšou o přeplněných koších. Největší nepořádek je hlavně na zastávce u Billy, tvrdí jeden z nich

Přeplněné odpadkové koše v Jihlavě. Problém, který je častým tématem na sociálních sítích. Naši redakci na něj před několika dny upozornil jeden čtenář. Nepořádek je podle jeho slov hlavně na zastávkách MHD, konkrétně nejhorší je to v okolí Billy v Chlumově ulici.

O tom, že jsou v Jihlavě koše přeplněné, radnice ví. „Nelze vyvracet fakt, že se někdy mohou někde objevit některé koše přeplněné – je jaro a lidé jsou více venku, tedy i více využívají veřejných odpadkových košů,“ zmínil na redakční dotaz mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. Potvrdil, že intenzita stížností se nyní mírně zvýšila.

„Jihlava by si zasloužila lepší a větší koše." 

Josef Novák, který se na naši redakci obrátil, přeplněné koše v Jihlavě sleduje už delší dobu. „Stále se ale tento problém nedaří zvládat. Sice byly nedávno zveřejněny nové koše, jejímž autorem je architekt a radní David Beke, ale nedomnívám se, že by tyto nové koše problém časem vyřeší. Jihlava by si zasloužila lepší a hlavně větší koše,“ vyjádřil se Josef Novák s tím, že například v úseku od Billy až ke Kauflandu odpadkové koše nejsou vůbec.

Jihlava bude mít nové odpadkové koše. Důkladně zavírejte popelnice, nezakládejte černou skládku, vyzývá primátor veřejnost

V krajském městě Vysočiny přibývá odpadků. Jihlavská radnice proto plánuje hlavně v městské památkové rezervaci zintenzivnit úklid. Po městě se také objeví nové odpadkové koše, které navrhnul radní Jihlavy David Beke (ODS). Od dubna začne...

K chybějícím košům v tomto úseku radnice dodává, že tady je ani umístit nelze, protože by zde neprojel například při právě probíhajícím blokovém čištění čisticí vůz. „Koše jsou ale u zastávek na začátku i na konci zmiňovaného chodníku. Nechci moralizovat, ale pokud po cestě mezi Billou a Kauflandem vyprodukuji odpad (např. obal od svačiny), mohu ho v kapse nebo v batohu donést až k dalšímu koši nebo ke kontejneru a nebo dokonce domů do popelnice. Když jde někdo na horách na celodenní túru a vyprodukuje nápojové obaly, obaly od jídla apod. taky je snad neháže po lese, ale odnese je v batohu zpátky do popelnice. Stejně by mohli lidé začít uvažovat i při chůzi po městě a košů by mohlo být i mnohem míň,“ sdělila Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí.

V Třešti mají na popelnicích čárové kódy, v Jihlavě je nechtějí. Nebylo by to fér, zní z radnice

Svoz odpadů se modernizuje, stále častější je využívání QR kódů při platbě poplatků. V Třešti pak mají na popelnicích čárové kódy, díky kterým má radnice přehled, jak často se která popelnice vyváží. V Jihlavě podobný systém zavést nechtějí.

Město se chystá instalovat nové koše, ty se však objeví většinou u vycházkových cest v centru města. „Důvodem jsou například pejskaři, kteří takové cesty používají, z toho důvodů budou součástí košů i pytlíky na psí exkrementy,“ nastínila Ruschková.

Město Jihlava má nyní rozmístěno 674 odpadkových košů, 178 jich je na zastávkách. Kromě toho mohou lidé využívat kontejnerová stání, do kterých mohou kolemjdoucí odpadky také házet a třídit.

Obyvatel Jihlavy Novák píše o tom, že nejvíce přeplněných košů se objevuje na zastávkách MHD.

Kde je to vůbec nejhorší? 

„Nejvíce konkrétně zastávka Chlumova směr město, kde je to přeplněné nepřetržitě celé odpoledne i po ranním vysypání Služeb města Jihlavy, dále zastávky MHD City Park, Na Hliništi, Zátopkova, Fibichova nebo koš ve Vrchlického ulici poblíž přechodu. Třeba i poblíž zastávky Zátopkova, který je neustále přeplněný, poněvadž se vyváží pouze jednou týdně, což je velmi málo a také je to tak vidět,“ vypíchl Novák konkrétní lokality, které ho nejvíce „pálí“.

V Havlíčkově Brodě budou lidé od příštího roku platit za odpad podle velikosti popelnice

Obyvatelé Havlíčkova Brodu budou od příštího roku platit poplatek za odpad podle velikosti popelnice u jejich domu. Zatím za odvážení odpadu platí dospělí lidé s trvalým pobytem ve městě paušální platbu, která je pro letošek 840 korun na hlavu....

Čtenář Drbny navrhuje, aby město zvýšilo četnost vyvážení košů. „Již v současné době se ve vytipovaných lokalitách vyvážejí koše v intervalech 1x denně (například na zastávce u Billy), někde je to méně, 3x týdně to je například u City parku, ve kterém odpadkové koše jsou. V létě se intenzita vyvážení navyšuje v místech, kde to je opravdu potřeba. Frekvenci se magistrát snaží optimalizovat tak, aby pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ) nebyli posíláni zbytečně k prázdným košům, ale zároveň i tak, aby byla vyvážena ta nejfrekventovanější místa,“ uvedl k tomuto dotazu mluvčí Daněk s tím, že další celoplošné navýšení není možné, a to jak kvůli současné personální kapacitě SMJ, tak i kvůli tomu, že by to bylo finančně velmi náročné.

K situaci se vyjadřuje také primátor města Petr Ryška (ODS), který je „duchovním otcem“ kampaně Společný cíl – čistší Jihlava, jejímž cílem je zvýšit čistotu města. „Proč jsou koše v Jihlavě přeplněné? Těch příčin je více – lidé někdy nosí do těchto košů i pytle s domovním odpadem, ke kterému nejsou určeny, někdy také hází odpadky do již plného koše, přestože je opodál jiný ještě nenaplněný, a dle samotných fotek a zkušeností pracovníků, se lidé také moc nesnaží odpad minimalizovat, tedy sešlapávat PET lahve, mačkat krabičky atd,“ zmínil primátor Petr Ryška.

Sběr odpadků v parcích a trávě 

Mluvčí Daněk ho doplnil s tím, že v rámci uvedené kampaně město přidalo do úklidu v letošním roce tři miliony korun, navýšilo a ještě bude navyšovat počet košů na místech, která byla vytipována jako vhodná, vyváží odpadkové koše v centru každý den i v neděli a častěji sbírá odpadky v parcích a trávě. „Součástí kampaně je ale také velká komunikační akce, která má lidem připomenout, že základem čistoty města, je jejich vlastní zodpovědnost. Navíc, když je někde nepořádek nebo plný koš, jsme rádi za upozornění na takové místo a slouží k tomu například aplikace „Hlášení závad“. Lidé to ale raději zveřejní na sociální sítě a budou nadávat v komentářích, taková je bohužel doba,“ krčí rameny mluvčí Daněk.

Ohodnoť článek

Foto Josef Novák

Štítky koše, odpad, nepořádek, zastávka, vývoz, SMJ, radnice, město, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dan Kokora

A čím víc se bude zdražovat odpadné, tím to bude horší! Už na to také kašlu!

Neděle, 28. dubna 2024, 05:34Odpovědět

Martin VYSTRČIL

Je to jenom o lidské lenosti! Proč udělat 10 kroků navíc za roh k popelnici, když to může nacpat do odpad. Koše. Na březinkách už kvůli tomu přesunuli pár košů

Čtvrtek, 25. dubna 2024, 20:09Odpovědět

Jihlavané na sítích píšou o přeplněných koších. Největší nepořádek je hlavně na zastávce u Billy, tvrdí jeden z nich | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.