Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Perná služba pro hasiče na Vysočině. Vyjížděli k 19 požárům, u dvou byl vyhlášený třetí stupeň poplachu

, aktualizováno 1. května 2024, 8:33

Poslední dubnový den, kdy se na mnoha místech pálí čarodějnice, byl pro hasiče v Kraji Vysočina velmi náročný. Během 30. dubna vyjížděli téměř ke stovce událostí. Vše komplikoval silný vítr, který na Vysočině dosahoval až 70 km/h. A také dlouhodobé sucho.

„Ve více než třech desítkách případů jsme odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Za včerejší den evidujeme 19 požárů, z toho 14 v přírodním prostředí. U dvou požárů byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu," informovala dnes ráno mluvčí hasičů Petra Musilová.

Jednalo se o požár u Sázavky na Havlíčkobrodsku, zde hmotná škoda dosáhla 500 tisíc korun. A dále o rozsáhlý požár lesa u Horní Cerekve na Pelhřimovsku, zde škoda ještě nebyla vyčíslena. K požáru 12 hektarů lesa vyjelo třináct hasičských jednotek, povolaný byl i vrtulník. Podle starosty města Milana Kunsta (Společně 2022) se v blízkosti lesa pracovalo na železniční trati a svařovalo se tam. Oheň se navíc rozšířil na nedávno osázenou plochu lesa .Zásah zde byl ukončený kolem 18. hodiny. 

Třináct hasičských jednotek zasahovalo u požáru lesa u Horní Cerekve na Pelhřimovsku. Požár byl ohlášen kolem poledne a hasičům se ho podařilo lokalizovat kolem 16. hodiny.

„Žádný z požárů neměl přímou souvislost s pálením čarodějnic. Požáry se obešly bez zranění," doplnila na závěr Musilová. 

Výstraha platí až do pátku 

Silný vítr hrozí na Vysočině i dnes. Až do pátku je platná výstraha meteorologů kvůli vysokým teplotám a silnému větru, je tedy zvýšené riziko vzniku a šíření požárů.

Požáry budou kvůli teplu a větru na většině území ČR hrozit do pátku, výstraha platí i pro Vysočinu

Riziko vzniku a šíření požárů zůstane kvůli vysokým teplotám a silnému větru do pátku na většině území Česka s výjimkou východu a jihozápadu. Zejména na Českomoravské vrchovině, v severovýchodní polovině Středočeského kraje a v oblasti...

„Vzhledem k vysokým teplotám a silnějšímu větru bude riziko vzniku požárů přetrvávat až do pátku 3. května na většině území ČR s výjimkou Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a krajního jihozápadu Čech," uvedli včera meteorologové a doplnili, že ve čtvrtek, kdy má v některých částech být také silný vítr, budou situaci upřesňovat.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky požár, zásah, hasiči, výjezd, vítr, čarodějnice, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Perná služba pro hasiče na Vysočině. Vyjížděli k 19 požárům, u dvou byl vyhlášený třetí stupeň poplachu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.