Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlava bude mít nové odpadkové koše. Důkladně zavírejte popelnice, nezakládejte černou skládku, vyzývá primátor veřejnost

V krajském městě Vysočiny přibývá odpadků. Jihlavská radnice proto plánuje hlavně v městské památkové rezervaci zintenzivnit úklid. Po městě se také objeví nové odpadkové koše, které navrhnul radní Jihlavy David Beke (ODS). Od dubna začne Jihlavou jezdit nový čisticí vůz.

„Pro čistější město uděláme vše, co je v našich silách. Bez pomoci obyvatel to ale nedokážeme,“ upozornil primátor Petr Ryška s tím, že město dá letos do úklidu o tři miliony korun více.

Po Jihlavě je rozmístěno zhruba 700 odpadkových košů. 

Cena za jeden nový odpadkový koš byla vyčíslena na 11 tisíc korun bez DPH. 

Pracovníci Správy městských lesů budou častěji uklízet zeleň na Heulose, v parcích, na hradbách či na hradebním parkánu. Doteď zde uklízeli tři dny v týdnu, nově to bude pětkrát za týden. „Jen pro představu, zatímco v roce 2022 jsme sesbírali ze zeleně 17,5 tun odpadu, loni to bylo o deset tun více, tedy 27,5 tun. Stálo nás to 5,5 milionu korun,“ vyčíslila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

„Potřebujeme pomoc od obyvatel." 

Jak již dříve řekl primátor Jihlavy, tento nárůst množství odpadků v parcích a na dalších zelených plochách jej velmi trápí. A dodal, že bez pomoci obyvatel se situace tolik nezlepší. Zintenzivnění úklidu ale samo o sobě stačit nebude. „Pokud chceme mít Jihlavu čistou, je potřeba, aby nám pomohli i její obyvatelé. Stačí například, aby pořádně zavírali popelnice. Vítr pak odpadky nerozfouká po okolí. Důležité také je, nedávat nic vedle kontejnerů a nezakládat tím, byť nevědomky, černou skládku. Pokud je kontejner plný, stačí odpad odnést do jiného, prázdnějšího,“ řekl Petr Ryška. 

Stává se i to, že lidé nosí svůj domácí odpad do košů, místo aby ho vyhodili do popelnice. Koše v centru pak přetékají a odpadky z nich vypadávají. „Pojďme my sami jít příkladem ostatním. Zkusme je přesvědčit, ať nás v pořádkumilovnosti následují,“ vyzval jihlavský primátor.

Ke zlepšení pořádku v MPR mají posloužit i nové odpadkové koše, které se budou v ulicích osazovat během jara. Vyšly z návrhu radního Davida Beke. „Dohromady jich bude 69 a z části nahradí stávající, které už dosluhují a jsou poškozené. V současnosti je v městské památkové rezervaci 100 košů," dodal mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Podle Davida Beke směřovaly všechny kroky k tomu, aby nově navržené koše byly funkčnější, levnější a flexibilnější. „Chtěli jsme, aby uměli třeba variovat svůj objem. Chtěli jsme snížit počet typů košů ve městě. Je to pak komplikovanější i pro svoz odpadů. A samozřejmě jsme tak chtěli, aby byly hezké, což je ale subjektivní," doplnil radní David Beke k novým košům s tím, že podle zadání, které stanovila vzniklá pracovní skupina, vytvořil návrh nových košů. Jeden koš vyjde město na 11 tisíc korun bez DPH. 

Tyto nové nádoby na odpad by se měly v ulicích města objevit v dubnu nebo květnu. Primátor Jihlavy dále přislíbil, že na jaře přibudou i chybějící lavičky u jerlínů v takzvaném pokojíčku. 

Primátora Jihlavy trápí nepořádek ve městě. Bez spolupráce obyvatel se to nezlepší, zamýšlí se Petr Ryška

Přeplněné koše a odhozené odpadky v ulicích, na trávníku či v parku. Realita posledních měsíců, která trápí nejednoho obyvatele Jihlavy. Narůstající nepořádek nedá spát ani primátorovi Jihlavy Petru Ryškovi. Ten říká, že město s ním aktivně...

Nový čisticí vůz 

Koše navíc nově – v rámci zintenzivnění úklidu – vyváží Služby města Jihlavy (SMJ) z centra i v neděli a jednou za týden je umývají vapkou. „Od dubna pak bude městskou památkovou rezervací jezdit nový čisticí vůz. Dosud jsme měli pouze jeden na celé město. Nový bude prioritně pro centrum, které bude uklízet pětkrát týdně,“ uvedl ředitel SMJ Josef Eder. Jeho zaměstnanci se více zaměří i na kontejnerová stání, kterých je po městě přes 400. „Nejvytíženější budeme uklízet každých 14 dní,“ doplnil.

S čistotou města není spokojený jen primátor Ryška. Například seniorka Božena Kratochvílová říká, že už zažila lepší časy. „Myslím tím čistější město. Víte, žiju tady nějakých 60 let. A to, co je občas na zemi vidět, mi hlava nebere. K tomu věčně plné koše. Asi by se měly častěji vysypávat. Na obranu vedení města musím ale říct, že by každý měl začít sám u sebe. Dokud budeme líní donést odpadek do koše, ty jsou na každém rohu, tak tu binec bude dál. To si každý z nás musí uvědomit,“ vyjádřila se na dotaz redakce Drbny Božena Kratochvílová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky úklid, město, čistota, koš, veřejnost, SMJ, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava bude mít nové odpadkové koše. Důkladně zavírejte popelnice, nezakládejte černou skládku, vyzývá primátor veřejnost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.