Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Monitorovací auto sleduje ulice. Chyby při placení parkování jsou časté a vždy znamenají pokutu

Monitorovací auto má za sebou první den sledování, zda řidiči v Jihlavě parkují podle pravidel. A hned zaznamenalo desítky přestupků, za které budou muset motoristé zaplatit.

Během pondělí projelo auto čtyři trasy a při dvou průjezdech zkontrolovalo celkem 733 parkujících aut. Přestupků bylo rovných osmdesát. „Necelá pětina se týká parkování se špatným oprávněním,“ informuje město na sociálních sítích a opakuje, jak se mají řidiči v modrých zónách chovat.

Lidé, kteří v modré zóně žijí, tedy rezidenti a abonenti, mohou parkovat pouze ve své oblasti a v „květince“, tedy oblastech s nimi přímo sousedícími. Místní z oblasti mimo centrum navíc nemohou parkovat v oblasti 01 centrum. V oranžovém režimu mohou stát jen přes noc, od 17:00 do 7:00. Stejná pravidla pak platí pro návštěvy využívající volných hodin rezidentů.

Návštěvníci města pak mohou parkovat pouze v takové oblasti a režimu, pro které si koupí návštěvnické parkovací oprávnění. „Při placení v parkovacím automatu dejte pozor, na jakém parkovišti parkujete. Důležité je vždy znát a správně do parkomatu zadat oblast a režim parkování. Obé zjistíte ze svislého dopravního značení,“ poradil mluvčí magistrátu Radovan Daněk. V mobilní aplikaci je vhodné zkontrolovat správnou funkci geolokace,

Nula není O a jednička není I

Další nástrahou u parkomatu může být zadávání registrační značky vozu. Je třeba vyvarovat se překlepů. „Například místo číslice 0 nezadávejte písmeno O, místo číslice 1 nezadávejte písmeno L nebo I a podobně,“ vzkázal Daněk řidičům. Nesmí se zadávat ani kód státu či další písmena, čísla, mezery či vzkazy.

Tato situace je terčem kritiky z řad veřejnosti. Podle Jihlavanů by měl systém umět pohlídat, aby řidiči nezadávali místo čísel písmena a naopak. Problém by tím ale nastal u takzvaných SPZ na přání.

Vznikem modrých zón musela jihlavská radnice reagovat na stále rostoucí počet osobních aut ve městě. Celý systém začal fungovat loni v květnu v centru městě, postupně se rozšiřuje. Modré zóny jsou v modrém, oranžovém a fialovém režimu, každý je určen pro jinou skupinu řidičů a platí tam jiná pravidla.

Systém si pochopitelné neumí poradit ani se situací, kdy jsou čísla zadaná v jiném pořadí, než v jakém jsou na značce. Taková situace se vždy posuzuje jako parkování bez platného oprávnění.

Pokuta za špatné parkování přijde řidiči za několik dní, pokud měl snahu zaplatit a pouze udělal chybu, bude další postup na posouzení úředníka, se kterým bude řidič jednat.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky parkování, monitorovací auto, parkovací oprávnění, přestupky, pokuty

Monitorovací auto sleduje ulice. Chyby při placení parkování jsou časté a vždy znamenají pokutu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.