Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od 1. ledna bez dvou pediatrů. Jihlava lékařům nabízí byt v centru a ordinaci

Jak jsme vás v listopadu již informovali, více než dva tisíce dětských pacientů v Jihlavě se od Nového roku ocitnou bez dětského lékaře. Do penze totiž odchází dvě dětské lékařky, které ordinují na Bedřichově. Podle odborníků se bude problém nedostatku nejen pediatrů, ale například také zubařů či praktických lékařů nadále prohlubovat. Město Jihlava nabízí mladým pediatrům bydlení i prostory pro ordinaci.

Jihlava řeší problém nedostatku pediatrů vlastním způsobem. „Nachystala volné byty, připravený je i prostor pro ordinaci a zůstává v kontaktu také s krajskou předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Evou Matouškovou ohledně dalších možností, jak pediatry do města přilákat," jmenuje Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů. 

Z analytické zprávy Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost vyplývá, že je to začátek hluboké generační krize, která se dotkne až 700 ordinací dětských lékařů.

„Jako návrh řešení krizové situace úbytku praktických pediatrů naše předsedkyně Ilona Hülleová předložila ministrům návrh tzv. Programu P30, který by ve stručnosti znamenal, že po ukončení takzvaného kmene (po prvních 24 měsících postgraduálního studia) by bylo možné druhou část vzdělávání zajistit již přímo v ordinaci praktického pediatra, kde by i částečně pomohli s prací v přetížených ordinacích. Nyní legislativa počítá jen s jedním až šesti měsíci v ordinaci u pediatra a ostatní předatestační praxe se dle platné legislativy odehrává na lůžkových odděleních,“ uvedla lékařka Eva Matoušková.

Od Nového roku v Jihlavě končí bez náhrady dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětí budou bez péče

Tato zpráva určitě nepotěší rodiče malých i větších dětí. S novým rokem v Jihlavě končí dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětských pacientů tak skončí bez lékařské péče. Podle informací, které má redakce Jihlavské Drbny k dispozici, jde o dvě...

Nedostatek lékařů podobně jako v Jihlavě řeší instituce většinou samostatně, a to jak samosprávy obcí a krajů, tak managementy nemocnic. „Zásadní odpovědnost a úkoly v tomto ale mají zdravotní pojišťovny a stát a je nutné zvýšit tlak jak politiků, tak veřejnosti, aby stát svoji roli v zajištění zdravotní péče plnil,“ uvedl Luboš Kliment z Projektu Hippocrates, který se zabývá návrhy systémových řešení nedostatku lékařů spočívajícími v zavedení rezidenčních míst pro praktiky a dětské lékaře v regionech bez lékařů a zavedení veřejné zdravotní služby jako řešení nedostatku zubních lékařů a případně i dalších oborů.

Do výběrového řízení se nikdo nepřihlásil

Kvůli situaci v Jihlavě vyhlásily zdravotní pojišťovny výběrové řízení na nové lékaře pro více než 2000 dětských pacientů. Do výběrového řízení zdravotních pojišťoven se nikdo nepřihlásil. „Na jednání s VZP jsem získal informaci o tom, že pro více než 2000 dětí se ani v opakovaném výběrovém řízení nenašel nový lékař či lékařka. Přesto jsem s oblastní ředitelkou VZP v kontaktu a společně hledáme vhodná řešení,“ uvedl zastupitel Kraje Vysočina a senátor Josef Klement (KDU-ČSL), který se problémem zabývá.

O dva pediatry přijde od Nového roku nejen Jihlava. Problémy budou třeba i v Jemnici

Jak jsme vás již na začátku listopadu informovali, do konce roku přijde v Jihlavě bez náhrady o lékaře přes 2000 dětských pacientů ze dvou ordinací. A jak se nyní ukázalo, krize s nedostatkem pediatrů do konce roku zasáhne další regiony Vysočiny.

Apel na řešení situace společně s návrhy řešení zaslali na ministerstvo zdravotnictví také zástupci Svazů měst a obcí ve spolupráci s jihlavskou primátorkou Karolínou Koubovou. 

K problému se v prosinci 2021 vyjádřil také poslanec Vít Kaňovský. „Budoucího ministra, profesora Válka, jsem požádal, aby tuto problematiku zařadil mezi urgentní oblast k řešení i v jeho jednáních se zdravotními pojišťovnami. V krátkodobém horizontu jsou to totiž pouze zdravotní pojišťovny a samotné ministerstvo, které mohou formou vhodných bonifikací přispět k obsazení volných zejména venkovských ambulancí,“ uvedl lékař a také poslanec Vít Kaňkovský.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com, Magistrát města Jihlavy

Štítky pediatr, lékař, dítě, penze, byt, ordinace, zdraví, Jihlava, pediatrie, praktický lékař, Bedřichov, Eva Matoušková, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko, Ilona Hülleová, Josef Klement

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od 1. ledna bez dvou pediatrů. Jihlava lékařům nabízí byt v centru a ordinaci | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.