Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

O dva pediatry přijde od Nového roku nejen Jihlava. Problémy budou třeba i v Jemnici

Jak jsme vás již na začátku listopadu informovali, do konce roku přijde v Jihlavě bez náhrady o lékaře přes 2000 dětských pacientů ze dvou ordinací. A jak se nyní ukázalo, krize s nedostatkem pediatrů do konce roku zasáhne další regiony Vysočiny.

Od Nového roku přestanou ordinovat dvě dětské lékařky, které mají ordinaci v Jihlavě na Bedřichově. Jak zjistil senátor Josef Klement, do výběrového řízení zdravotních pojišťoven se nikdo nepřihlásil. „Na jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) jsem získal informaci o tom, že pro více než 2000 dětí se ani v opakovaném výběrovém řízení nenašel nový lékař či lékařka. Přesto jsem s oblastní ředitelkou VZP v kontaktu a společně hledáme vhodná řešení, “ uvádí Josef Klement.

Dle vyjádření krajské předsedkyně Sdružení praktických lékařů Evy Matouškové pro děti a dorost České republiky jsou na Jihlavsku volné kapacity pouze pro tři stovky z nich. Krize do konce roku zasáhne další regiony Vysočiny.

Pouze 16 ordinací pro děti a dorost 

„Situace kolem pediatrů v okrese Jihlava je skutečně neradostná. Ještě před 4 lety se o děti na Jihlavsku staralo 21 pediatrických ordinací. Se zavedením elektronického receptu k 1.1.2018 ukončily činnost 3 dětské lékařky, a to bez náhrady. Jejich pacienti začali dojíždět do okolních, ale i vzdálenějších dětských ordinací. Koncem letošního roku ukončí bez náhrady činnost další dvě lékařky, obě na středisku v Jihlavě Bedřichově. Podle mých informací tak zůstanou bez registrace zhruba dvě tisícovky dětí. Na okrese Jihlava tak k 1. lednu 2022 zůstane pouze 16 ordinací praktického lékaře pro děti a dorost,“ uvádí k nastalé situaci Eva Matoušková.

Podle dat Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti J. E. Purkyně byl v roce 2017 průměrný věk dětských praktiků 58 let a při současném trendu může být v roce 2030 téměř 62 let. Více než třetina dětských praktiků zvažuje v dohledné době ukončení praxe, přičemž dvě třetiny z nich za sebe nemají náhradu.

Tento problém není jen záležitostí Jihlavska. V srpnu 2020 ukončil svou činnost pediatr v Jemnici, dosud se za něj nenašla náhrada. „Asi 30 dětí jsem do péče přebírala já, větší množství dětí lékaři na Třebíčsku, o zbytek se starali dosud dva pediatři z dětského oddělení v Jihlavě, kteří do Jemnice 2x týdně dojížděli. Toto skončí podle mých informací k 31. prosinci. Nějaké informace se již pravděpodobně dostaly na veřejnost, protože minulý týden jsem řešila nejméně 5 telefonických požadavků o přijetí do péče, které jsem však vzhledem k naplněné kapacitě ordinace musela odmítnout,“ říká posmutněle lékařka Matoušková a dodává, že ona i její kolegové pediatři by velmi uvítali, kdyby do terénu mířili mladí pediatři. „Ale v tuto chvíli nevím o nikom, kdo další by se chystal převzít ordinaci na našem okrese. Vzhledem k dostupným informacím bude krize nejspíše nejen pokračovat, ale i prohlubovat se, podobné je to i v dalších okresech na Vysočině, některé jsou na tom i hůře než Jihlava,“ uzavírá Eva Matoušková.

„Přísun mladých není tak rychlý, jak bychom potřebovali. Jsou samozřejmě lokality, kde se generační výměna daří, ale jsou také lokality, kde už jsou výpadky této péče," řekla předsedkyně odborné společnosti Alena Šebková.

Pokud praktik odejde do důchodu a nenajde se za něj náhrada, jeho pacienty mohou převzít okolní ordinace. Ale pokud už nemají další kapacitu, lidé zůstanou bez zajištění péče dětského lékaře.

Redakce Jihlavské Drbny na začátku listopadu oslovila obě lékařky, které jdou od Nového roku do důchodu. Pediatrička Hana Caklová má ve své péči 800 pacientů. Hrstka z nich je již registrovaná jinde. Pro zbylé zatím náhrada není. „Dětští lékaři nejsou. A myslím, že výhledově ani nebudou,“ sdělila na dotaz redakce pediatrička Hana Caklová. Problém s nedostatkem lékařů by podle ní mělo řešit hlavně Ministerstvo zdravotnictví.

Neúspěšné dvouleté hledání

Do zaslouženého důchodu od ledna odchází také dětská lékařka Ivana Svítilová. Její kartotéka obsahuje asi 1200 dětských pacientů. „Z toho zhruba 300 pacientům je více než 14 let. Vím, že někteří kolegové byli natolik laskaví, že některé moje pacienty vzali do své péče. Ani já po dvouletém úsilí nemám za sebe náhradu,“ pověděla redakci dětská lékařka Ivana Svítilová.

Rodičům, kteří mají děti ve věku čtrnáct a více let, radí, aby se obrátili na praktické lékaře pro dospělé. „Legislativně, podle vyhlášky je možné, že by do své péče vzali i tyto pacienty,“ radí Svítilová. Samozřejmě to ale záleží na vůli každého lékaře. „Záleží i na jejich kapacitách,“ dodává lékařka Svítilová.

Podle svých slov chtěla jít do důchodu už dříve, kvůli náročné covidové době se ale rozhodla zůstat ještě do konce tohoto roku.

Od Nového roku v Jihlavě končí bez náhrady dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětí budou bez péče

Tato zpráva určitě nepotěší rodiče malých i větších dětí. S novým rokem v Jihlavě končí dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětských pacientů tak skončí bez lékařské péče. Podle informací, které má redakce Jihlavské Drbny k dispozici, jde o dvě...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky pediatr, péče, dítě, zdraví, Jihlava, Jemnice, pacient, lékař, nový rok, Kraj Vysočina, Eva Matoušková, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Josef Klement, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O dva pediatry přijde od Nového roku nejen Jihlava. Problémy budou třeba i v Jemnici | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.