Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kapacita Domova ve Věži, který se stará o duševně nemocné a závislé, nestačí. Zařízení se bude rozšiřovat

Lidé s chronickým duševním onemocněním nebo ti, co jsou závislí na návykových látkách, mohou využívat pobytových sociálních služeb zařízení ve Věži na Havlíčkobrodsku. To se nyní bude rozšiřovat, protože stávající kapacita 91 lůžek nestačí.

„Organizace dlouhodobě eviduje přibližně 200 žádostí o umístění. Téměř polovina z nich je z našeho regionu,“ přibližuje krajský radní pro oblast sociálních věcí Jan Tourek. Díky plánované přístavbě, která se připravuje v areálu zámku i dvěma novým domkům, které se už staví v rodinné zástavbě v obci, se kapacita domova navýší na 115 lůžek.

Domov ve Věži je zařízení určené pro osoby s chronickým duševním onemocněním od 19 let, pro které není možné zajistit pomoc v přirozeném sociálním prostředí. Domov spolupracuje s oběma psychiatrickými nemocnicemi v Kraji Vysočina v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Domov se dlouhodobě potýká s nedostatkem volných kapacit a s nedostatečným zázemím pro poskytování sociálních služeb. V kontextu reformy psychiatrické péče se očekává nárůst žádostí o jím nabízené služby.

A jak bude nová přístavba vypadat? Nová přístavba Domova ve Věži bude dvoupodlažní budova s podkrovím. Kromě pokojů zde bude mít zázemí personál a psycholog, dále se zde počítá s místností pro terapii i skladovacími prostory. Přístavba vyroste na místě, kde dříve stávaly hospodářské budovy  a svoji podobou by měla přirozeně respektovat památkový charakter hlavní zámecké budovy. „Nyní se nacházíme ve fázi zahájení projektování pro územní rozhodnutí a podání žádosti o dotaci z programu Národního plánu obnovy. Poté bude následovat agenda pro získání stavebního povolení,“ doplňuje radní kraje pro oblast majetku Karel Janoušek.

Hotovo ke konci roku 2024

Objekt by měl v budoucnu nabídnout dodatečnou kapacitu 18 míst v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích. „Odhadované investiční náklady jsou přibližně 63 milionů bez DPH, evropská dotace by pak mohla pokrýt 85 % uznatelných nákladů. Pokud vše půjde podle plánu, mohly by stavební práce začít už v příštím roce s termínem dokončení ke konci roku 2024," uvedla Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Areál Domova ve Věži by pak disponoval, po určitém rozvolnění kapacity v budově zámku, 103 lůžky, dalších 12 míst nabídnou nové domky situované v rezidenční čtvrti, které by měly být hotové na konci letošního roku. Náklady na výstavbu dvou dvou domků ve výši cca 31 milionů korun uhradí Kraj Vysočina také z evropských fondů. Po kolaudaci se budou klienti Domova ve Věži pracovně spolupodílet na zařizování domácností a angažovat se mohou už i při zahradních úpravách v okolí domů. „Nové zázemí nám umožní poskytovat volnější režim péče klientům s nižší a střední mírou nutné podpory, podpořit jejich snahu začlenit se do veřejného života a nastavit si vlastní denní návyky,“ uzavřel radní Jan Tourek.

Ohodnoť článek

Foto Stavotherm projekce

Štítky sociální, onemocnění, závislost, přístavba, domov, Věž, okres Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Karel Janoušek, Jihlava, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita Domova ve Věži, který se stará o duševně nemocné a závislé, nestačí. Zařízení se bude rozšiřovat | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.