Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Vysočině je v létě zájem o kempy. Jihlavský akvapark má díky počasí návštěvnost jako vloni

Na Vysočině je podle ankety ČTK v létě zájem o kempy. Venkovní část akvaparku Vodní ráj navštívilo do 23. srpna 31 600 lidí, srovnatelný počet jako před rokem, i když tam letošní sezona začala později kvůli opravám. Podobnou návštěvnost jako v předchozích letech má hrad Kámen na Pelhřimovsku, který se ode dneška pro návštěvníky uzavírá.

„Jak se zavře hrad, všechny síly musíme napnout na balení a stěhování," řekla kastelánka Zlata Vobinušková. Hrad Kámen navštívilo okolo 15 500 lidí. Opravy památky, která je v majetku kraje, by měly skončit v roce 2026. V příští turistické sezoně se lidé podívají jen do parku a kaple. Do konce tohoto roku bude kaple otevřená při zvláštních příležitostech, například 9. září, ke Dnům evropského dědictví.

Hrad Kámen bude mít kratší sezonu. Za pár dní se uzavře a čeká ho rozsáhlá rekonstrukce

Turistická sezona je v plném proudu, památky nejen na Vysočině zažívají nápor návštěvníků. Jubilejní 50. turistickou sezonu o něco dříve bude muset ukončit Hrad Kámen, důvodem je plánovaná rozsáhlá rekonstrukce. Hrad se návštěvníkům uzavře od 28....

V Telči s památkami UNESCO po útlumu v covidové epidemii mírně rostou počty zahraničních návštěvníků. Hromadné zájezdy jezdí například z Maďarska a Polska, individuálně Slováci. „Znovu se objevují skupiny turistů z asijských zemí," uvedla Eva Janoušková z městského odboru kultury a cestovního ruchu.

Celková návštěvnost telčského turistického informačního centra se od ledna do konce července proti loňsku zvýšila o čtvrtinu. Letos tam přišlo 21 600 lidí. Turistů v Telči v porovnání s minulým rokem přibylo o prázdninách, zřejmě i kvůli otevření telčského zámku po rekonstrukci, festivalu Prázdniny v Telči a dalším akcím a aktivitám ve městě a okolí.

Na prohlídku se dostali všichni zájemci 

Na telčském zámku byl kvůli opravám nejdřív v omezené míře přístupný jen jeden prohlídkový okruh. Všech pět tras je otevřených od 28. července. „Denní návštěvnost se od té doby pohybuje mezi 800 až 1000 lidí," uvedl kastelán Bohumil Norek. Dodal, že se na prohlídku dostali všichni zájemci. Zámek bude nově z části přístupný celoročně.

Letošní sezona je podobná jako loňská, uvedl David Štěpánek z destinační společnosti Koruna Vysočiny podle ohlasů, které dostává z různých turistických cílů na Žďársku. „Větší zájem je určitě o kempy, což bylo dáno hlavně letošním létem, které bylo hodně teplé a svědčilo pobytům u vody," uvedl David Štěpánek. 

„Jsme vcelku spokojení. Obsazenost byla dobrá, počasí, až na ten přelom srpna, jak se prudce ochladilo, bylo také dobré," řekl Eduard Jakwerth, provozovatel Campu Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku. Chatky jsou v kempu pořád plně obsazené, v posledních horkých dnech bylo o něco méně stanů a karavanů. „V těch třicítkách být ve stanu, to se asi úplně nedá," podotkl.

Venkovní část jihlavského akvaparku Vodní ráj navštívilo loni za celou letní sezonu 35 tisíc lidí, letos do 23. srpna jich přišlo 31 600. „Jsme se sezonou spokojení, je v podstatě stejná jako v loňském roce, a to jsme letos otevírali o 14 dní později kvůli rozsáhlým opravám," řekl Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy. Uvedl, že v posledních dnech pomohly tropické teploty. Venkovní část akvaparku bude otevřená do konce prázdnin, dál se podle mluvčího uvidí podle počasí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto blogmall.cz

Štítky léto, sezona, turistika, památky, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině je v létě zájem o kempy. Jihlavský akvapark má díky počasí návštěvnost jako vloni | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.