Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vysočina chce obnovit spolupráci s přímořskou italskou oblastí. Prezident regionu dostal pozvánku na biatlon

Kraj Vysočina chce obnovit mezinárodní spolupráci se severovýchodním italským regionem Friuli Venezia Giulia, jehož hlavním městem je Terst. Z hejtmanství Vysočiny odešel před několika dny oficiální dopis adresovaný prezidentovi italského regionu Massimilianu Fedrigovi, jehož součástí je pozvánka na Vysočinu.

„Už dříve měly Vysočina a Friuli Venezia Giulia navázány partnerské vztahy. K ukončení spolupráce došlo před 13 lety. Máme zájem o její obnovení,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Kraj Vysočina má v současné době čtyři zahraniční partnerské regiony a spolupracuje také s Tchaj-wanem a Estonskem, velice aktivní je v Evropském regionu Dunaj-Vltava. 

Pozvání hejtmana Vysočiny se konkrétně týká účasti na nejprestižnější sportovní akci, kterou bude v příštím roce Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. „Je to ideální příležitost osobně se potkat při fandění národním reprezentacím. Rád svém protějšku představím naše památky Unesco, ale zejména kompetence, které náš region má například v sociálních službách, zdravotnictví, středním školství a v dalších veřejných službách,“ vyjmenovává Schrek.

Italština a furlanština 

Friuli Venezia Giulia (Furlansko-Julské Benátsko) je autonomní region Itálie. V Itálii hraničí s Benátskem na západě, s Rakouskem na severu a se Slovinskem na východě. Jeho hlavním městem je Terst. Friuli-Venezia Giulia je stejně jako většina italských regionů přímořskou oblastí. Obyvatelé jsou hlavně Italové, existuje tu ale i slovinská a rakouská menšina. Kromě italštiny se tu pak mluví ještě furlanštinou, která patří mezi rétorománské jazyky.

Ohodnoť článek

Foto uk.hotels.com | Zdroj Kraj Vysočina, wikipedia

Štítky spolupráce, partner, region, mezinárodní, Itálie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce obnovit spolupráci s přímořskou italskou oblastí. Prezident regionu dostal pozvánku na biatlon | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.