Letní tábory jsou nyní v plném proudu. Na to reagují také hygienici na Vysočině (KHSV), kteří v týdnu od 10. do 17. července zkontrolovali dohromady 23 táborů. Zjistili celkem šest závad.
Neděle, 17. července 2022, 14:21
Pracovníci krajské hygieny prováděli na konci minulého týdne kontroly stánků s občerstvením na v Jihlavě konaném Vysočina Festu. Výsledky nejsou příliš uspokojivé, porušení předpisů bylo zjištěno u 12 z 19 stánků.
„Ve dvou táborech jsme zjistili pochybení v zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí, protože v areálu nebyl dostatečný počet výtokových kohoutů s přívodem tekoucí vody. V podmínkách ubytování došlo k pochybení ve třech případech. Například chyběly zábrany u patrových lůžek, takže dětem v noci hrozí pád. U horních postelí musejí být pod matracemi umístěny nepropustné podložky, které brání padání prachu, nečistot a případnému protečení tekutin na spodní postele. Chybějící podložky jsme zjistili jedenkrát. Stejně tak je nutné matrace udržovat v čistotě a suchu, i toto pochybení jsme v jednom případě kontrolou odhalili,“ řekla novinářům k výsledkům kontrol Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých.
V posledních dnech v ČR panuje velmi teplé počasí s tropickými teplotami. Nejen dětem tak hrozí úpal nebo úžeh. Hygienici proto apelují na organizátory a vedoucí táborů, aby děti dodržovaly pitný režim, co nejvíce se zdržovaly ve stínu. „Je třeba naplánovat spíše klidové aktivity a dětský organismus nepřetěžovat. Je vhodné děti v průběhu dne ochladit při hrátkách s vodou,“ doporučuje Hodačová.
Čtvrtek, 30. června 2022, 07:25
Krajská hygienická stanice na Vysočině (KHSV) každoročně kontroluje výrobu a prodej zmrzliny, protože jde o potravinu s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, které způsobují akutní průjmová onemocnění. Během května a června hygienici v rámci...
S vysokými teplotami je také důležité skladování potravin v lednicích tak, aby se nekazily. V klasických táborových kuchyních, které vaří jen pro daný tábor, hygienici v minulém týdnu nenašli závadu. Porušení podmínek stravování bylo však odhaleno ve dvou stravovacích provozech. Což je buď externí vývařovna, která jídlo pro táborníky dodává, nebo velkokapacitní kuchyně tábora, kde se vaří pro velký počet strávníků. „Ve dvou provozech nebyla průběžně dodržována provozní čistota, prostory nebyly v řádném stavu, nebyly například zajištěny podmínky k očistě rukou kuchyňského personálu apod. Byly také nalezeny prošlé potraviny, které jsme nařídili zlikvidovat,“ doplnila Kamila Hodačová.
Po kontrolách prvních táborů nebyl vydán žádný zákaz konání zotavovací ani jiné podobné akce. „V uvedeném období nebyl přijat žádný podnět na konání tábora. KHSV neřešila případ epidemie, evakuaci z důvodu například povodní ani jinou mimořádnou událost,“ shrnuje Jana Böhmová, mluvčí Krajské hygienické stanice v Jihlavě s tím, že od začátku sezony proběhlo celkem 32 kontrol táborů a zjištěno bylo sedm závad.
Kontrolní akce dále pokračují až do konce srpna a KHSV plánuje zkontrolovat minimálně 30 procent nahlášených zotavovacích akcí pro děti.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Mě by zajímalo,jestli byla za mlada ta Hodačová někdy na táboře.