Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vanilková propadla. Hygienici na Vysočině kontrolovali zmrzlinu, provozovatele neminou sankce

Krajská hygienická stanice na Vysočině (KHSV) každoročně kontroluje výrobu a prodej zmrzliny, protože jde o potravinu s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, které způsobují akutní průjmová onemocnění. Během května a června hygienici v rámci našeho kraje provedli padesát cílených kontrol.

„Ty byly zaměřeny na ověření úrovně hygieny stánkového prodeje a zdravotní nezávadnosti výroby točené zmrzliny vyráběné takzvanou studenou cestou,“ uvádí ve zprávě pro novináře Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSV. Výroba zmrzliny studenou cestou (smícháním práškové směsi s vodou) je nejčastěji používanou technologií u provozovatelů sezónního stánkového prodeje točené zmrzliny, jejíž nabídka i počet prodejních míst se neustále zvyšuje.

V rámci státního zdravotního dozoru byly odebrány vzorky zmrzlin k laboratornímu mikrobiologickému vyšetření. „Z 25 odebraných vzorků jich 13 nevyhovělo legislativním požadavkům, což činí 52%. Jednalo se převážně o zmrzlinu vanilkovou, která je vyráběna nejčastěji. Dále pak byly odebrány vzorky zmrzlin s příchutí smetany, kokosu, jahody a čokolády. Z 18 odebraných vzorků vanilkové zmrzliny jich 12 nevyhovělo legislativním požadavkům na mikrobiologickou kvalitu zmrzlin, tedy celých 66 %. Laboratorní vyšetření u nevyhovujících vzorků prokázalo nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae,“ říká Novotný k nepříliš lichotivým výsledkům.

Problematická hygiena 

Jedná se o podmíněně patogenní bakterie, které většinou nezpůsobují akutní onemocnění, ale nelze je zcela opomíjet. „K vyvolání onemocnění potřebují specifické podmínky a při jeho vzniku pak rozhoduje řada faktorů, například prostředí, v němž se mikrob vyskytuje, vnímavost konkrétního člověka, úroveň imunity, případně velikost infekční dávky,“ vysvětluje mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová. 

Prodejci zmrzlin, dle výsledků kontrol, nedodržují hygienické zásady při výrobě zmrzliny. Problémem je i nedostatečná hygiena zmrzlinového stroje i pomůcek k výrobě zmrzliny. „Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bude jednotlivým provozovatelům udělena sankce,“ dodává mluvčí Böhmová.

Kontroly zmrzliny v našem kraji budou pokračovat i v dalších letních sezonách, protože jde o rizikovou potravinu, u níž jsou pravidelné kontroly nutné.
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zmrzlina, kontrola, hygiena, hygienici, KHS, Kraj Vysočina, nemoc, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanilková propadla. Hygienici na Vysočině kontrolovali zmrzlinu, provozovatele neminou sankce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.