Pracovníci krajské hygieny prováděli na konci minulého týdne kontroly stánků s občerstvením na v Jihlavě konaném Vysočina Festu. Výsledky nejsou příliš uspokojivé, porušení předpisů bylo zjištěno u 12 z 19 stánků.
Ke kontrolám stánků s rychlým občerstvením dlošlo hned v první den konání akce, tedy 7. července. Z devatenácti provozů, které nabízely teplá jídla a sladké pokrmy, byly všechny hygienické podmínky splněny pouze u sedmi z nich. „U dvanácti z kontrolovaných poskytovatelů jsme shledali porušení hygienických požadavků,“ zmiňuje nelichotivou statistiku Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.
Nejčastěji pracovníci hygieny zjistili závady v nevyhovující průběžné hygieně provozu, nezajištění vhodného zařízení pro čištění pracovních nástrojů a zařízení, neposkytování informací o obsahu alergenů v pokrmech a neproškolení pracovníků stánků v používání zásad HACCP. To je soubor preventivních opatření uplatňovaných před, v průběhu i po skončení výroby pokrmů. S provozovateli stánků, kde bylo při kontrole shledáno porušení hygienických podmínek, je vedeno přestupkové řízení a předpokládá se uložení správních trestů.
Hygienici také zkontrolovali provozy s poskytováním nápojů jako jsou kávové speciality, v pivních stanech i stáncích s nápoji. V těchto provozovnách nebyly zjištěny žádné závady. Prověřena byla také připravenost hygienického zázemí pro účastníky akce. Ani tady nebylo shledáno pochybení.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.