Pracovníci krajské hygieny prováděli na konci minulého týdne kontroly stánků s občerstvením na v Jihlavě konaném Vysočina Festu. Výsledky nejsou příliš uspokojivé, porušení předpisů bylo zjištěno u 12 z 19 stánků.
Ke kontrolám stánků s rychlým občerstvením dlošlo hned v první den konání akce, tedy 7. července. Z devatenácti provozů, které nabízely teplá jídla a sladké pokrmy, byly všechny hygienické podmínky splněny pouze u sedmi z nich. „U dvanácti z kontrolovaných poskytovatelů jsme shledali porušení hygienických požadavků,“ zmiňuje nelichotivou statistiku Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice kraje Vysočina.
Nejčastěji pracovníci hygieny zjistili závady v nevyhovující průběžné hygieně provozu, nezajištění vhodného zařízení pro čištění pracovních nástrojů a zařízení, neposkytování informací o obsahu alergenů v pokrmech a neproškolení pracovníků stánků v používání zásad HACCP. To je soubor preventivních opatření uplatňovaných před, v průběhu i po skončení výroby pokrmů. S provozovateli stánků, kde bylo při kontrole shledáno porušení hygienických podmínek, je vedeno přestupkové řízení a předpokládá se uložení správních trestů.
Hygienici také zkontrolovali provozy s poskytováním nápojů jako jsou kávové speciality, v pivních stanech i stáncích s nápoji. V těchto provozovnách nebyly zjištěny žádné závady. Prověřena byla také připravenost hygienického zázemí pro účastníky akce. Ani tady nebylo shledáno pochybení.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.