Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině se letos opraví řada silnic I. třídy. Podívejte se, kde všude se bude pracovat

Silnice I. tříd v našem kraji letos čeká řada oprav. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) přišlo s plánem, kde všude budou stavebníci k vidění. Některé úseky je třeba jen dokončit, některé jsou teprve ve fázi příprav.

Především bude třeba dokončit opravu silnice I/37 na průtahu Žďárem nad Sázavou, kde zbývá opravit ještě 1250 metrů. „V roce 2022 je třeba koordinovat časový postup prací s průběhem opravy kanalizace v ulici Santiniho, kde je investorem stavební akce město Žďár nad Sázavou. Za tímto účelem je na únor plánovaná koordinační schůzka zainteresovaných stran,“ jmenuje za ŘSD Martin Buček.

Podobná situace je také u silnice I/37 mezi Ostrovem nad Oslavou a Křižanovem, kde v uplynulé části stavební sezony byla dokončena oprava necelé poloviny z 10,6 kilometru opravovaného úseku.

Z nových připravovaných stavebních akcí pro rok 2022 má již své zhotovitele stavba PHS v Radostíně na silnici I/38. Na téže silnici je znám zhotovitel opravy dálničního přivaděče do Jihlavy, zhotovitel opravy stavebně technologické částí tunelu Jihlava a také zhotovitel rekonstrukce mostu ve Skuhrově na Havlíčkobrodsku. „Stejně na tom je i most na silnici I/34 před Havlíčkovým Brodem. Prakticky v sousedství na stejné silnici máme v plánu opravit i další dva mosty. Na opravu mostu nedaleko křižovatky na Dvorce a Kyjov a mostu před čerpací stanicí v ulici Žižkova v Havlíčkově Brodě probíhá aktuálně veřejné výběrové řízení na zhotovitele s termínem podání nabídek závěrem ledna tohoto roku,“ jmenuje dále Buček.

Jihlavský tunel čeká rozsáhlá oprava, která bude probíhat za úplné uzavírky. Práce jsou předběžně naplánovány na duben letošního roku.

V závěrečné fázi přípravy je také oprava silnici I/34 mezi Ždírcem nad Doubravou a Jitkovem, kde má ŘSD v plánu opravit 7,5 kilometru komunikace. Pokud to další časový postup přípravy akcí dovolí, ŘSD by rádo v tomto roce začalo pracovat na severovýchodním obchvatu Havlíčkova Brodu, tedy taktéž na silnici I/34. „Tady plánujeme provést úpravy protihlukových stěn, respektive také demolici a výstavbu stěn nových. V rámci další akce pracujeme na přípravě opravy této části obchvatu města v km 118,3-121,“ dodává Buček.

FOTO: Stavba JV obchvatu Havlíčkova Brodu. Dnes se řidičům otvírá okružní křižovatka

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dnes uvede do provozu v režimu předčasného užívání stavby první stavební objekt v hlavní trase JV obchvatu Havlíčkova Brodu na silnici I/38. Půjde o okružní křižovatku propojující stávající silnici I/38 s...

V současnosti probíhá i veřejné výběrové řízení na zhotovitele opravy silnice I/23 na průtahu Starou Říší a opravy mostu u Radňovic na silnici I/19. Tady je termín podání nabídek rovněž závěr ledna 2022. „V opravě silnice I/19 v Kraji Vysočina bychom v tomto roce chtěli navázat na opravy z předchozích let opravou v úseku Ronov- Nové Dvory, včetně průtahu touto obcí. Délka celého úseku činí 2,8 kilometru. Na silnici I/37 postavíme novou protihlukovou stěnu u Škrdlovic a Stržanova a také bychom rádi ještě letos, v závislosti na dalším postupu přípravy, zahájili opravu 6,4 kilometrů dlouhého úseku na průtahu Ždírcem nad Doubravou a dále až na hranici s Pardubickým krajem,“ poodhlaluje Martin Buček.

Souběžně probíhá příprava dalších stavebních akcí, jako je oprava mostů ve Vílanci na silnici I/38, oprava průtahu Humpolcem na silnici I/34 nebo oprava silnice v Křižanově na silnici I/37. „Nicméně jejich zahájení je závislé nejen na časovém postupu přípravy, ale současně na koordinaci jednotlivých staveb různých investorů v kraji při zachování požadované propustnosti silniční sítě v regionu, což souvisí s možností řešení dopravně inženýrských opatření v rámci jednotlivých staveb,“ vysvětluje Buček.

ŘSD vloni na Vysočině pracovalo na několika větších stavbách. Opravy stály kolem 400 milionů korun

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v uplynulém roce pracovalo na celkem 20 kilometrech silnic I. tříd, k tomu je nutno přičíst čtyři mosty. Ne však se ale v roce 2021 stihlo, některé práce se přesunuly ještě minimálně i do letošního roku....

Při optimistickém pohledu by tak v tomto roce mohlo být v rámci dvou desítek akcí opraveno přes 30 kilometrů silnic I. tříd, necelá desítka mostů, jeden tunel a opraveny a nově postaveny více než dva kilometry protihlukových stěn.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky ŘSD, oprava, silnice, I. třída, doprava, Kraj Vysočina, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Buček, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Křižanov, Jihlava, Ždírec nad Doubravou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se letos opraví řada silnic I. třídy. Podívejte se, kde všude se bude pracovat | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.