Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V Novém Městě startuje Světový pohár v běhu na lyžích. Nad účastí Lukáše Bauera visí otazník

Kompletní světová špička s výjimkou Švýcara Daria Cologni se o tomto víkendu sejde v Novém Městě na Moravě při dalším dílu Světového poháru v běhu na lyžích. V sobotu se pojedou distanční závody volnou technikou, v neděli budou následovat štafety. Před domácím publikem by se mohl ukázat také Lukáš Bauer, kterého stále trápí bolavá žebra. Jeho stav je ale lepší a př dnešním tréninku se rozhodne, zda se závodu nakonec účastní.

Za favority jsou označováni Norové včetně lídrů SP Martina Johnsruda Sundbyho a Therese Johaugové. Přihlášeno je celkem 22 zemí.

Český tým zatím i s Bauerem čítá 18 reprezentantů, většinu tvoří mladíci.  Nepojede zraněný Aleš Razým, nemoc nakonec připravila o start i Dušana Kožíška. Z následků metabolické poruchy se zotavuje loňská česká jednička Eva Vrabcová-Nývltová. Největšími nadějemi jsou tak Martin Jakš a Petra Nováková, která však po Tour de Ski onemocněla a týden se léčila antibiotiky.

„Byl bych rád, kdyby Martin (Jakš) navázal na výkony, jaké předváděl na Tour. Snad se po seriálu dal trochu dohromady, snad pojede dobře,“ doufá trenér mužů Lukáš Krejčí. „Ostatní kluci bohužel na ty body teď nemají.  Dali jsme příležitosti i třem juniorům, aby získali zkušenosti,“ dodal kouč.

Velká naděje Martin Jakš se na Tour de Ski dostal jednou do desítky při závodu na 15 kilometrů klasickou technikou s hromadným startem, celkově byl devatenáctý. „Do desítky by to bylo super, ale ten závod mi moc nesedí,“ upozornil Jakš, že v Novém Městě se pojede závod na 15 kilometrů s individuálním startem volnou technikou.

Další nadějná reprezentantka Petra Nováková po nemoci absolvovala jen pár tréninků, takže svou momentální formu nezná. „Cítím se dobře, ale šla jsem po antibiotikách jen jeden rychlejší trénink. Nechci si moc vsugerovat, že ta nemoc mě ovlivnila, budu chtít podat co nejlepší výkon,“ prohlásila Nováková. Po Tour de Ski začala pomalu trénovat po týdnu, na lyžích byla poprvé minulý týden v neděli. „Chtěla bych bodovat a dvacítka by mě potěšila,“ doufá v úspěch Nováková.

Cologna po Tour de Ski dal přednost přípravě na dálkový běh na 70 kilometrů Marcialongu, který se ve Val di Fiemme pojede příští sobotu, a na závod Světového poháru v Oslu, kde je v sobotu 6. února na programu 50 kilometrů klasickou technikou.

Jede se po dvou letech

Pokud by víkendové závody v Novém Městě ovládl někdo jiný než Norové, bylo by to překvapení. V průběžném hodnocení Světového poháru jich je šest mezi prvními sedmi muži, jejich hegemonii narušuje jen čtvrtý Rus Sergej Usťugov. Mezi ženami je v hodnocení SP prvních dvanáct lyžařek ze severských zemí.

Švédka Charlotte Kallaová, čtvrtá žena SP, je jedinou aktivní lyžařkou, která v Novém Městě v kariéře vyhrála (v sezoně 2007/08 při dvou etapách Tour de Ski). Pokud by se jí na Moravě podařilo vyhrát potřetí, dohnala by v této statistice slavnou Norku Marit Björgenovou.

Mezi muži na startu s výjimkou Bauera nikdo další v Novém Městě ještě v kariéře individuální závod nevyhrál.

Světový pohár se do České republiky vrací po dvou letech. Závod žen na 10 kilometrů volně odstartuje v sobotu ve 12.45, muži vyběhnou na trať o pět kilometrů delší ve 14.15. V neděli poběží od půl jedenácté štafetu ženy a od pravého poledne muži.

Vstupné na tribuny je zdarma, pořadatelé tedy očekávají velkou diváckou účast.

Nominace ČR:

Muži: Lukáš Bauer, Martin Jakš, Michal Novák, Jakub Gräf, Miroslav Rypl, Petr Knop, Jakub Antoš, Jonáš Bešťák, Adam Fellner, Ondřej Dudek, Petr Pilz.

Ženy: Petra Nováková, Karolína Grohová, Sandra Schützová, Kateřina Beroušková, Andrea Klementová, Anna Sixtová, Kateřina Janatová.

Foto www.skinordic.cz | Zdroj ČTK

Štítky Nové Město na Moravě, Lukáš Bauer, Světový pohár v běhu na lyžích, technika, trénink, Tour de Ski, Martin Jakš, Petra Nováková, nemoc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Městě startuje Světový pohár v běhu na lyžích. Nad účastí Lukáše Bauera visí otazník | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.