Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Nemocnost řidičů se podepisuje na výpadcích autobusových linek. Navyšují se testovací kapacity

Další čtvrtek je za námi a s ním i další zasedání Krizového štábu Kraje Vysočina, který se zabývá aktuální epidemiologickou situací. Pojďme si projít ty nejdůležitější závěry, které vzešly ze včerejšího setkání.

Informace krajské hygienické stanice

Situace v regionu se oproti minulému týdnu zhoršila, incidence je nyní 599 na 100 tisíc obyvatel, nejhorší situace přetrvává v okrese Pelhřimov, očekává se rychlý denní nárůst pozitivních případů.

Méně nakažených v nemocnicích

„Nemocnice zřizované Krajem Vysočina hlásí pokles covid hospitalizovaných na odděleních JIP a UPV, výjimkou je Nemocnice Pelhřimov, která jako nejmenší z krajských nemocnic disponuje menším počtem specializovaných lůžek. Nemocnice v regionu dle možností spouští plánovanou operativu," dodává Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Plánované ortopedické operace dělá jen část nemocnic na Vysočině. Někde se čeká i dva a půl roku

K plánovaným ortopedickým operacím se na Vysočině ještě nevrátily všechny krajské nemocnice. Nemocnice Jihlava o tom bude rozhodovat dnes. Omezení neakutní péče souvisí s koronavirovou pandemií, kdy je část kapacity jednotek intenzivní péče a...

Pomoc od vojáků 

Vojáci, kteří se zapojují do chodu oddělení, kde se pečuje o covidové pacienty, jsou nyní už jen v havlíčkobrodské nemocnici. Dvojice vojáků zde bude k dispozici maximálně do konce ledna nebo po dobu naplněnosti covidové jednotky. „Krajská hygienická stanice má možnost využít na vyžádání dva mobilní odběrové týmy, které po jejím uvážení mohou případně pomoci v regionu při odběru vzorků k testování," říká Svatošová. 

Kapacity pro testování 

Kapacity pro PCR testování na odběrových místech zřizovaných nemocnicemi Kraje Vysočina a spolupracujících subjektů jsou ke včerejšímu dni na 2350 odběrech s přiměřenou rezervou. Jen na Žďársku klienti musí na termín testování čekat, volné termíny aktuálně nabízí sousední Nemocnice Nové Město na Moravě. Oproti minulému týdnu se v regionu nyní provádí o tisíc PCR odběrů více.

Problémy s nemocnými řidiči 

Z důvodu vysoké nemocnosti řidičů dopravních společností zajišťujících pro Kraj Vysočina základní dopravní obslužnost, dochází v tomto týdnu k výpadkům některých autobusových linek. „Problém nastal především na Havlíčkobrodsku, kde není nárazově možné zajistit obslužnost na jednotlivých linkách. Výpadky linek jsou mimo jiné zveřejňovány na facebookovém profilu Kraje Vysočina, na stránkách dopravců a informace pomáhají sdílet i města a obce na trase neodjeté linky. Do dnešního dne se jednalo o výpadky nižší jak deset linek z celkového počtu cca 4500 linek dopravců. S ohledem na situaci v ostatních krajích lze předpokládat, že linek bez obsloužení bude v čase přibývat," sdělila ve čtvrtek Jitka Svatošová. 

Monoklonální látky 

Krajské nemocnice prostřednictvím krajského krizového štábu žádají Ústřední krizový štáb o stanovisko, jak dále postupovat se zásobami monoklonálních látek, které nelze na léčbu dalších mutací použít.

Testy do škol

Během včerejška provedl Kraj Vysočina další distribuci antigenních testů pro budoucí testování žáků škol v regionu. Školy nyní disponují zásobou, která by měla vystačit (pokud nedojde ke změně) na následující čtyři týdny.  

Další jednání Krizového štábu Kraje Vysočina je svoláno na čtvrtek 27. ledna 2022," dodává Svatošová na závěr. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Pelhřimov, Ústřední krizový štáb, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Nemocnost řidičů se podepisuje na výpadcích autobusových linek. Navyšují se testovací kapacity | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.