Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plánované ortopedické operace dělá jen část nemocnic na Vysočině. Někde se čeká i dva a půl roku

K plánovaným ortopedickým operacím se na Vysočině ještě nevrátily všechny krajské nemocnice. Nemocnice Jihlava o tom bude rozhodovat dnes. Omezení neakutní péče souvisí s koronavirovou pandemií, kdy je část kapacity jednotek intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních oddělení (ARO) vyhrazená pro pacienty s covidem-19.

„Totální endoprotézy a další operace ještě spuštěny nebyly, má se rozhodnout zítra na schůzce operačních oborů. Operativa jako taková spuštěna je, ale spíš jsou to jen menší výkony urologické, gynekologické, ORL a oční. Ortopedie zatím nejede," řekla v úterý mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. Nemocnice podle ní ročně dělá asi 1000 ortopedických výkonů, čekací lhůty operací se kvůli omezení péče posunuly až ke 12 měsícům.

Pouze akutní a onkologické operace zatím provádí Nemocnice Třebíč, řekla její mluvčí Jitka Mácová.

K ortopedickým výkonům se v omezené míře vrátily nemocnice v Novém Městě na Moravě, v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově. Havlíčkův Brod začal s operacemi totálních endoprotéz 10. ledna, plánované operace omezil loni v listopadu. Podle mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petry Černo provedou nyní lékaři tři až čtyři operace za den. Přesto se doba čekání na operaci prodloužila z 16 měsíců na asi dva roky. Operovaní jsou přednostně pacienti, u kterých se odkladem jejich zdravotní stav výrazně zhoršil. „Celá řada pacientů se stala subakutními, už opravdu ty operace potřebují. Dostávají vysoké dávky analgetik, protože toto onemocnění je bolestivé, snažíme se těmto pacientům vyjít vstříc," řekla Petra Černo.

Čekací doba? Až dva a půl roku 

V roce 2020 udělalo ortopedické oddělení havlíčkobrodské nemocnice 1571 operací, o rok dřív to bylo 2211, vyplývá ze zveřejněných výročních zpráv. Přesné údaje za loňský rok podle Černo ještě nejsou k dispozici.

Nemocnice Pelhřimov se podle mluvčí Alexandry Knapové vrátila k plánovaným operacím asi ze 70 procent. Ortopedické operace byly podle ní v nemocnici redukované nejvíc. Čekací lhůty na ně se prodloužily až na 2,5 roku. Výměny kyčelního kloubu a kolena nemocnice dál provádí omezeně. „Od tohoto týdne děláme šest ortopedických operací za týden, minulý týden to byly jenom tři. Normální stav je deset týdně," řekla Alexandra Knapová.

Ortopedii se na Vysočině věnuje i soukromá Nemocnice sv. Zdislavy v obci Mostiště na Žďársku. „Péče není omezena, čekací doba plánovaných výkonů je zhruba jeden rok. Pokud se u některého pacienta stav zhorší, snažíme se jej operovat v nejbližším možném termínu v horizontu týdnů. Operujeme asi 700 náhrad velkých kloubů ročně, to platí i v této době," řekla její mluvčí Petra Plutnarová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemocnice, covid, koronavirus, ortopedie, Vysočina, Kraj Vysočina, pacient, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Třebíč, Havlíčkův Brod, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Nové Město na Moravě, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánované ortopedické operace dělá jen část nemocnic na Vysočině. Někde se čeká i dva a půl roku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.