Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dnes zasedal krajský krizový štáb. Příští týden se očekává distribuce testů do škol

Dnes opět kvůli koronavirové pandemii zasedal Krizový štáb Kraje Vysočina. Z jednání vyplynulo hned několik závěrů. Pojďme si je přehledně shrnout.

Informace od krajské hygienické stanice

Číslo pozitivně testovaných osob v regionu roste, aktuálně je hlášeno 430 případů na 100 tisíc obyvatel (jde o nárůst o 28 % oproti minulému týdnu), jen během včerejška hygienici evidují 530 případů, čísla rostou především na Pelhřimovsku, a to o 60 % oproti minulému týdnu. Až cca 80 % případů nově pozitivně testovaných je s potvrzenou britskou mutací nákazy covid-19. Laboratoře se v dalších dnech zaměří na sledování i dalších mutací viru.

Peníze na financování provozu očkovacích center

Ministerstvo financí potvrdilo, že kraj může požádat o změnu rozhodnutí na získanou dotaci ve výši 10 milionů korun určených na řešení krizových situací, avšak vázanou na již skončený nouzový stav. Bude požádáno s tím, že peníze plánuje Kraj Vysočina využít mimo jiné na financování provozu očkovacích center.

Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina vypomáhá od dnešního dne v Nemocnici Pelhřimov, nyní v počtu 5 hasičů, následně bude pomoc posílena až na 7 osob.

Covid pacientů přibývá. V nemocnicích na Vysočině ode dneška pomáhají vojáci a hasiči

V Nemocnici Pelhřimov začali ráno pomáhat s péčí o pacienty s covidem-19 první tři hasiči. Na noční směnu nastoupí další dva. Od pondělí se počet hasičů v nemocnici zvýší na 12. Jejich pomoc je dohodnutá do 14. března. Do havlíčkobrodské...

Distribuci ochranných pomůcek pro znevýhodněné skupiny obyvatel řídí ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím potravinových bank, na Vysočinu doručil hasičský záchranný sbor 400 tisíc ochranných roušek.

Jihlavská Charita má naskladněno 15 tisíc roušek. Rozdělí je mezi sociálně vyloučené

Během úterý 23. února začali hasiči rozvážet ze skladu Správy státních hmotných rezerv chirurgické roušky do potravinových bank. Oblastní charita Jihlava je členem a odběratelem Potravinové banky Vysočina, z.s., a tak pracovníci jihlavské Charity...

Za zásadní považuje Kraj Vysočina fungování určených škol, které se nyní starají o děti zaměstnanců vybraných složek ve věku 3–10 let. V tuto chvíli jsou vedena jednání, jak tuto skupinu rozšířit o děti do 13 let, požadavek Kraje Vysočina vychází z každodenní praxe a potřeb rodičů.

Distribuce antigenních testů do škol

V příštím týdnu se očekává distribuce antigenních testů na školská zařízení v regionu, na Vysočinu by měly být prostřednictvím HZS doručeny o víkendu.

Od 1. března bude otevřen centrální registrační systém pro seniory 70+, jejichž očkování plynule naváže na předchozí registrovanou skupinu 80+, další zapojenou skupinou do očkování budou pacienti v péči praktických lékařů, systém je řízen centrálně, nikoli krajem.

Očkování pedagogů

Od 1. března je do očkování zařazena skupina pedagogů a očkování mělo původně kopírovat návrat dětí do škol a postupné zahájení výuky, k čemuž nakonec zatím nedojde. Pedagogové budou i tak v souladu s plánem naočkováni přes očkovací centra.

Ředitel jihlavské školy očkování vítá. Registrace učitelů začne v sobotu 27. února

Podle ředitele Střední školy průmyslové, technické a automobilní v Jihlavě Miroslava Vítů je správné, že učitelé dostanou možnost nechat se očkovat proti covidu-19. Jejich zájem ale může ovlivnit negativní obraz vakcíny AstraZeneca, kterou...

Armáda ČR potvrdila svou asistenci v odběrových stanech Nemocnice Třebíč a Havlíčkův Brod, Nemocnice Pelhřimov využije armádu pro posílení administrativního týmu odběrových stanů.

Skupina seniorů 80+ v regionu bude doočkována dle dostupných informací v centrálním rezervačním systému během následujících dní. Většina registrovaných už dostala zvací SMS. Výjimkou je pouze čekající skupina seniorů registrovaných pod očkovacím centrem Nemocnice Havlíčkův Brod. Nemocnice v příštím týdnu plánuje navýšit maximálně kapacity svého centra, tak aby registrovaná skupina 80+ byla doočkována.

Kdy se otevřou další centra?

Od 1. 3. bude spuštěn provoz očkovacího místa v Třešti, toto pracoviště bude do budoucna schopno zajistit i mobilní očkování prozatím ve své spádové oblasti. Poliklinika Třešť je tak šestým očkovacím místem v regionu.

Třešťská poliklinika spouští očkovací centrum II. typu. Vakcínu by tam mohlo dostat denně až 150 lidí

V Třešti na Jihlavsku se v pondělí 1. března otevírá takzvané očkovací centrum II. typu. Nacházet se bude v místní poliklinice na Palackého ulici.

Velké očkovací centrum v Jihlavě, ATX centrum v Hruškových Dvorech, bude otevřeno 15. března. Nemocnice Nové Město na Moravě využije pro očkování připravené očkovací centrum ve Žďáře nad Sázavou, a to od 17. března (stále bude možné využít také kapacity očkovacího centra nemocnice v Novém Městě na Moravě).

Stejně jako v dalších krajích ČR, i na Vysočině stále běží první fáze očkování proti onemocnění covid-19. V pěti krajských nemocnicích nebo prostřednictvím mobilních týmů jsou podle množství státem dodané očkovací látky každý týden naočkovány...

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, očkovací centrum, očkování, Hasičský záchranný sbor, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Ministerstvo financí České republiky, okres Pelhřimov, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes zasedal krajský krizový štáb. Příští týden se očekává distribuce testů do škol | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.