Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ředitel jihlavské školy očkování vítá. Registrace učitelů začne v sobotu 27. února

Podle ředitele Střední školy průmyslové, technické a automobilní v Jihlavě Miroslava Vítů je správné, že učitelé dostanou možnost nechat se očkovat proti covidu-19. Jejich zájem ale může ovlivnit negativní obraz vakcíny AstraZeneca, kterou některé země nepoužívají pro očkování nejstarších lidí. Kolik z asi 160 pracovníků školy bude očkování chtít, bude Vítů vědět v pátek. Registrace k očkování začne v sobotu 27. února.

„Dneska jsem kolegům rozeslal základní informace, které přišly datovou schránkou, zaměstnanci od nás dostanou potvrzení, že jsou našimi zaměstnanci, dostanou i jednoznačný kód pro naši školu, aby se mohli registrovat," řekl Michael Vítů.

Zájem svých kolegů odhadnout zatím nedokáže. Před nějakou dobou byl podle něho asi poloviční. „Teď to ale odhadnout nedokážu, už uplynula nějaká doba. A vzhledem k AstraZenece je to téma trochu výbušné," řekl Vítů. Podle krajského radního pro školství Jana Břížďaly (Piráti) byla mediální kampaň k vakcíně AstraZeneca nešťastná. „Pouze nebyla testovaná na dostatečném vzorku pacientů 80 plus, tak se automaticky udělala mediální zkratka, že není pro tyto skupiny vhodná," řekl Jan Břížďala.

K dobrovolnému očkování ve školách bude použita právě látka AstraZeneca. Školy proto dostaly také prezentaci vakcinologa Romana Chlíbka s informacemi k této vakcíně. Její účinnost v prevenci onemocnění je podle Chlíbka 81,3 procenta.

Skupina přednostně očkovaných 

Vítů uvítal, že se učitelé dostali do skupiny přednostně očkovaných. „Vzhledem k tomu, že pedagogický sbor stárne a je nás hodně nad 55 let, myslím si, že je to dobře. Když pustí děti do školy, a mnohdy jsou děti přenašeči, aniž by měly příznaky, je to určitě v pořádku," řekl Vítů.

Prozatím škola s více než 1200 žáky v době prezenční výuky během pandemie s koronavirovou nákazou velké problémy neměla. „Měli jsme chvilku v karanténě dvě třídy, kde byli jeden dva studenti (nemocní), jinak se to na žádného zaměstnance nepřeneslo, když se dodržovala všechna hygienická opatření. Samozřejmě teď je to trochu jinak, když je tady mutace viru, minimálně ta britská," řekl Vítů.

Návrat do škol 3. března dnes padl 

Nejprve by se měli očkovat lidé starší 55 let, kteří se budou setkávat s žáky po obnovení prezenční výuky. Pokud se obnoví docházka pro žáky závěrečných ročníků a na praktické vyučování všech, vrátí se v jihlavské střední škole do lavic asi 900 žáků. Ministerstvo školství zatím neuvedlo, kdy by žáci do škol znovu mohli. Původně avizovaný termín k 3. březnu dnes padl.

Babiš: Situace je extrémně vážná, požádáme opět o prodloužení nouzového stavu

Vláda se večer sejde k dalšímu jednání a požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu i po sobotě, řekl to dnes na tiskové konferenci Andrej Babiš (ANO). Opatření navázaná na chystaný pandemický zákon by podle premiéra teď nebyla dostatečná,...

Informace k očkování jsou podle Vítů jasná a srozumitelná. „Informace přicházejí, někomu se může zdát, že je to příliš narychlo, ale ve školství už jsme zvyklí na ledasco, takže to zase nějak zvládneme. V tom problém nevidím. Samozřejmě jsme předpokládali, že se také děti vrátí. Teď to vypadá, že to bude možná 8. března. Možná," řekl Vítů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, koronavirus, covid, očkování, registrace, Jihlava, Miroslav Vítů, AstraZeneca, vakcína, Roman Chlíbek, Česká pirátská strana, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel jihlavské školy očkování vítá. Registrace učitelů začne v sobotu 27. února | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.