Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: Jihlavské očkovací centrum se otevře v polovině března. Denně jím projde tisíc lidí

, aktualizováno 2. února 2021, 17:22

Stejně jako v dalších krajích ČR, i na Vysočině stále běží první fáze očkování proti onemocnění covid-19. V pěti krajských nemocnicích nebo prostřednictvím mobilních týmů jsou podle množství státem dodané očkovací látky každý týden naočkovány tisíce lékařů, sester, obvodních lékařů, stomatologů, klientů pobytových sociálních zařízení a lidí, kteří o ně pečují, dále také zdravotníků, kteří se připravují na službu ve velkých očkovacích centrech.

Do konce ledna bylo na Vysočinu dodáno celkem 14 040 dávek vakcíny a k dnešnímu dni vyočkováno bylo více než 13 776 dávek. 

Vedení kraje dnes představilo největší očkovací centrum na Vysočině, kterým je to v krajské Jihlavě. Jeho provozovatelem bude Nemocnice Jihlava. Očkovací centrum bude pro obyvatele z Jihlavska umístěno ve volných prostorech firmy ATXcentrum v průmyslové zóně Hruškové Dvory 123. „Očkovat se zde bude 12 hodin denně sedm dní v týdnu a předpokládaná denní kapacita centra je odhadována až na 1 000 osob,“ řekl dnes novinářům hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Dalším uvažovaným objektem pro zřízení očkovacího centra v krajském městě byla budova jihlavského Teniscentra, souběžně s touto nabídkou přišla i nabídka využít zmíněný objekt v Hruškových Dvorech v průmyslové zóně. Tato varianta se nakonec zdá jako vhodnější. Už třeba kvůli dostupnosti či parkování. 

Očkovací centrum Hruškové Dvory

Úterý, 2. února 2021, 16:11

Očkovací centrum Hruškové Dvory
Očkovací centrum Hruškové Dvory

Nemocnice Jihlava jako provozovatel očkovacího centra má nyní k dispozici 1 300 m2 bezbariérového přízemí v jihlavské průmyslové zóně Hruškové Dvory.  K okamžitému využití jsou bez větších úprav připraveny recepce a čekárny i laboratoře pro účely zřízení ordinací. „Počítáme s tím, že připravíme k provozu 10 očkovacích ordinací, každou s kapacitou 8–10 osob za hodinu,“ jmenuje další detaily hejtman Schrek.

Očkování zabere zhruba 45 minut 

V každé očkovací „buňce“ bude k dispozici lékař, očkující sestra, administrativní pracovník. Ty doplní servisní personál, jenž bude zajišťovat zásobování, úklid, asistenci a celkovou koordinaci. „Především v prvních dnech provozu, kdy budou zváni na očkování registrovaní senioři podle termínů narození, bude třeba více asistentů,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Každý zájemce o očkování musí podstoupit dvě očkovací dávky.  Až po druhé vakcíně mu bude vystaven očkovací certifikát.

První vakcíny v jihlavském očkovacím centru by měly být podány v polovině března.

Majitel objektu Jakub Klobása nabídl prostory za symbolický nájem ve výši 1 Kč. Nemocnice Jihlava jako provozovatel uhradí pouze provozní náklady s tím, že kraj, jako její zřizovatel, náklady zohlední v příspěvku na provoz. „Uvedené prostory jsme odkoupili před půl rokem. Před dvěma měsíci mi v souvislosti s covidem zemřel otec, proto jsem s nabídkou prostorů neváhal. Rychlé očkování může určitě pomoci zachránit životy starších lidí,“ sdělil majitel objektu v Hruškových Dvorech Jakub Klobása s tím, že počítá s očkováním v uvedeném centru minimálně do konce tohoto roku. 

Posílení linek MHD 

Veřejnost bude moci při návštěvě očkovacího centra využít přilehlá parkoviště sousedních firem a město Jihlava přislíbilo posílení linek MHD na blízké zastávky na Polenské ulici. Před otevřením centra bude vyřešeno také informační dopravní značení. Zároveň hejtman Schrek dnes informoval o tom, že se zvažuje i kyvadlová doprava pro zdravotníky, kteří budou do očkovacího centra dojíždět. 

„Kapacita parkoviště u očkovacího centra je cca 50 míst, my bychom ideálně potřebovali 80-100 míst. To se nám, doufejme, podaří ve spolupráci s okolními firmami,“ sdělil náměstek Vladimír Novotný.

Jihlavské očkovací centrum bude jako jediné na Vysočině fungovat 12 hodin denně 7 dní v týdnu. Ostatní centra v kraji zatím počítají s osmihodinovým provozem, a to od pondělí do pátku. 

Každý člověk, který bude v centru naočkovaný, musí počítat s tím, že celý očkovací proces i s potřebnou administrací zabere zhruba 45 minut. Z toho potrvá přibližně 30 minut čekání v čekárně, aby nedošlo k nějaké alergické reakci v souvislosti s očkováním.

Alergické reakce na očkování 

Pro všechny pacienty bude samozřejmě k dispozici lékařský dozor. Za celou dobu, co očkování probíhá, jsme zaznamenali asi tři alergické reakce, většinou kožního charakteru. Ani jednou se neobjevil nebezpečný anafylaktický šok,“ dodal při dnešní prohlídce centra ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev. 

Připravovaná velká očkovací centra na území Kraje Vysočina

  • Jihlava, objekt firmy ATXcentrum , Hruškové Dvory
  • Pelhřimov, Kulturní dům Máj (k 15. 2. 2021)
  • Třebíč, Kulturní dům Fórum
  • Žďár nad Sázavou, Sportovní hala TJ Žďár nad Sázavou, Bouchalky
  • Havlíčkův Brod, v jednání je objekt Kulturního domu Ostrov

Očkovací centra jsou připravována s velkou pomocí samospráv okresních měst.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky očkování, centrum, Hruškové Dvory, Jihlava, covid, koronavirus, reportáž, očkovací centrum, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Česko, vakcína, Vítězslav Schrek, Vladimír Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihlavské očkovací centrum se otevře v polovině března. Denně jím projde tisíc lidí | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.